Dodaj do ulubionych

Guz pochwy

14.09.14, 22:39
Witam. Uprzejmie proszę o jakiś komentarz na temat przypadku mojej cioci. W sierpniu cioci usunięto guz pochwy. Kilka dni temu odebrała wynik badania histopatologicznego. To jego treść.

makroskopowo
fragment tkankowy o wymiarach 3 x 2,5 cm z kalaforowatym guzkiem o wymiarach 4x 2,8 cm.
mikroskopowo
w nadesłanym materialnie obecne jest utkanie niskodojrzałego RAKA,prawdopodobnie typu płaskonabłonkowego ,nierogowacieja cego.
konieczna korelacja z danymi klinicznymi doszczetnosc wyciecia -niepewna

Ciocia spotkała się już w szpitalu z panią doktor, która jest ginekologiem i radiologiem. Została zbadana, zrobiono TK i prześwietlenie klatki piersiowej (czekamy na wyniki). Doktor zaznaczyła cioci miejsca, które będą naświetlane. Nic nie wspomniała o konieczności kolejnej operacji mimo że napisano doszczetnosc wyciecia -niepewna.

Czy macie jakieś rady? Co mamy myśleć o wyniku hist.? Co może oznaczać słowo prawdopodobnie? Czy warto spróbować hipertermii? Doktor, u której była ciocia powiedziała, że to dopiero po radioterapii, ale z tego co czytałam to chyba można te metody łączyć? Jeśli tak, to czy ktoś się orientuje czy w Łodzi są gdzieś wykonywane zabiegi hipertermii?
Przepraszam, że tak chaotycznie, ale na razie niewiele wiem i jestem w szoku.
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Guz pochwy 15.09.14, 10:30
      często najpierw robi się naświetlania,żeby zmiejszyc obszar zmiany , a potem się usuwa resztki
      ale jeśli macie wątpliwości- skonsultujcie to z kimś jeszcze
      pozdrawiam serdecznie
      • anka797 Re: Guz pochwy 17.09.14, 08:08
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
        Ciocia ma już wyniki wszystkich badań. Nie ma przerzutów. Czeka teraz aż rana po operacji się zagoi i będzie miała naświetlania.
        Na razie nie wybiera się do innego specjalisty. Znajoma pielęgniarka doradziła jej by odczekała trochę aby kolejna osoba nie "grzebała" jej w świeżej ranie. Mam nadzieję, że dobrze robi.

Ponawiam moje pytanie o hipertermię. Czy sądzicie, że warto włączyć to oprócz naświetlań? I czy ktoś się orientuje czy można taki zabieg wykonać gdzieś w Łodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka