Dodaj do ulubionych

rak dróg zółciowych

28.08.06, 20:10
a czy ktoś wie jak wspomagać chorego przy leczeniu chemią - gemzar...? czy gorączkowanie to normalne zjawisko? mama ma raka dróg żółciowych, przerzuty do watroby, myślenie pozytywne - nie istnieje. jednak szukam alternatywnego leczenia, czy ktoś się leczy w inny sposób niż chemia i radioterapia? przepraszam za chaos w tym poście, ale jestem całkiem załamana.
Obserwuj wątek
    • liina Re: rak dróg zółciowych 28.08.06, 23:55
      Goraczka moze wskazywac na zbyt szybki rozpad guza lub na zakazenie przewodów
      zółciowych jakas bakteria.
      • krepona Re: rak dróg zółciowych 04.09.06, 18:49
        rozpad czyli co? chemia dziala? zakazenie to raczej nie jest. czytam to forum od jakiegos czasu... czy to Ty pisalas o krowim mleku? o wywolywaniu goraczki? jak moge szukac pomocy dla mojej mamy i co wymyslac?
    • emgoro Re: rak dróg zółciowych 29.08.06, 12:51
      Piszę do Ciebie w imieniu Agaty z tego forum "ab-75". Agata ma 31 lat)choruje
      na ten sam typ nowotworu co Twoja mama i niestety tez sobie ze wszystkim nie
      radzi. Trudno jest mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo ogólnie ten nowotwór
      jest mało znany medycynie. Mogę tylko napisac, że Gemzar jest chemią ogólnie
      mało toksyczną, ale jak każda chemia może wywoływac różne skutki uboczne. W
      przypadku np. spadku leukocytów może zostać wdrożone leczenie wspomagające
      czynnikiem wzrosu Neupogen, ale o tym musi decydować lekarz prowadzący. Trudno
      też jest wskazywać alternatywne leczenie, ale może warto szukać takiego w
      medycynie np. poprzez próbę zakwalifikowania do badań klinicznych podam link
      niestety ale po angielsku;
      www.clinicaltrials.gov/ct/search;jsessionid=B44A245163BE23B8CC12E301F0375E35?term=cholangiocarcinoma
      Mam do Ciebie prośbę w imieniu Agaty czy mogłabyś coś więcej napisać o chorobie
      swojej mamy, jakie było dotychczas leczenie i czy była udana operacja usunięcia
      nowotworu i gdzie mama jest leczona, może wspólnie sobie w jakiś sposób
      pomożecie. Czy możesz podzielić się swoją wiedzą na temat leczenia w przypadku
      twojej mamy. Bardzo Ciebie proszę i obiecuję, że jak tylko będę miał informacje
      na temat alternatywnych w medycynie metod leczenia tego nowotworu, to się z
      nimi podzielę. Pracujemy nad tym z grupką ludzi z tego forum. Odezwij się tylko
      może być na priv emgoro@gazeta.pl
      pozdrawiam też w imieniu Agaty
      Robert
      • krepona Re: rak dróg zółciowych 04.09.06, 18:47
        odpowiedzialam na priva
    • mala_anulka Re: rak dróg zółciowych 05.09.06, 20:37
      Moja mama choruje na to samo, pierwszym objawem byla żółtaczka. Niestety u mojej
      mamy nie można tego operować, jest naciek na wątrobę. Ma założoną endoprotezę
      odprowadzająca żółć do dwunastnicy, póki co można jeszcze takie protezowanie
      stosować ale zdajemy sobie sprawę że kiedyś może przyjść taki moment że tej
      protezy nie bedzie jak założyć a z żółtaczką nie da się długo żyć. Byliśmy już u
      różnych specjalistów i każdy powtarza to samo „niestety tego nie można wyleczyć,
      można tylko przedłużyć życie”. Obecnie mama ma radioterapię, która jest tylko
      leczeniem paliatywnym. Staramy się żyć normalnie jesteśmy pełni nadziei,że mama
      pokona ta ciężką chorobę pomimo że medycyna za wiele nie może zrobić a Ja na
      pewno jej nie opuszczę w tej walce, zrezygnowałam ze swoich planów i życia
      towarzyskiego, bo obecność przy niej w tych trudnych momentach jest dla mnie
      bardzo ważna.
      • mala_anulka Re: rak dróg zółciowych 05.09.06, 20:56
        Chętnie odpowiem na każde pytanie związane z tą chorobą, oczywiście w miarę
        możliwości. Jak coś to proszę piszcie na mala_anulka@op.pl
        • krepona Re: rak dróg zółciowych 06.09.06, 12:36
          tak czytałam i wpadłam na to że twoja mama ma endoprotezę... a nie jak moja zrobiony obwód z jelita (edoprotezowanie się nie powiodło taka była narośl). chodzi o to, że ma mniejszą ingerencje skalpeli etc. może bys spróbowała dobic się do bytomia do prof a.sieronia prowadzącego fotodynamikę?
          tutaj mam starego linka do rozmowy z nim
          www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=1224
          może warto o tym pomyśleć.
    • krepona Re: rak dróg zółciowych 06.09.06, 14:13
      www.newsrx.com/library/topics/Liver-Cancer/26703.html
      po angielsku, ale o nexavar'ze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka