Dodaj do ulubionych

jak dodać otuchy

30.01.07, 18:17
Witam
Moja mama ma nowotwór wątroby,jak pisałam wcześniej nie je,nie chce pić
,dowadniana jest kroplówkami.
Mama ma coraz mniej siły -tej psychicznej, jak i fizycznej a ja razem z nią
trace nadzieje, nie wiem co powiedzieć jak mam sie zachowywać,jak ją pocieszać
i podtrzymywać na duchu jak sama niebardzo wierz że będzie lepiej.
Prosze o porade.
Magda
Obserwuj wątek
    • emgoro Re: jak dodać otuchy 30.01.07, 18:23
      To są trudne wyzwania, bo faktycznie nie jesteśmy nigdy dostatecznie
      przygotowani na obcowanie z takimi wzwaniami, jakie podaje nam los. Napewno
      musisz mamie okazywać jak najwięcej ciepła, być obecna tak dużo jak to jest
      tylko możliwe, a ona jeśli jej stan fizyczny na to pozwala ciągle musi czuć się
      potrzebna, doceniana i mieć swoje miejsce w życiu rodzinnym i prowadzeniu
      domu.
      A czy Twoja mama leczy się obecnie onkologicznie i gdzie oraz co to za
      leczenie? Czy lekarze widzą jeszcze jakieś możliwości leczenia?
      pozdrawiam Robert
      • magda2123 Re: jak dodać otuchy 31.01.07, 19:47
        Mama jest pod opieką poradni paliatywnej w Świętokrzyskim centru onkologii,na
        dniach ma skierowanie do szpitala na odział,tak zadecydował wczoraj lekarz
        prowadzący.Mama ma podawane 3 razy dziennie metrokropramid i raz dziennie
        dexawen,i raz dziennie od wczoraj furasemid, bi puchną jej nogi.
        Niestety lekarze nie dają szans a każą się przygotować na najgorsze
        • mania60 Re: jak dodać otuchy 31.01.07, 20:27
          Magda. Trudno jest coś radzić i pocieszać kiedy ,ktoś znajdzie się w takiej sytuacji jak Ty.Myślę , że najważniejsze jest to ,abyś była przy mamie .Czasami to jest wszystko, co możemy zrobić.To tak niewiele a jednak bardzo dużo dla tych , którzy potrzebuja tego wsparcia.I pamiętaj Magdusiu , że nadzieja jest z nami zawsze.Trzymaj się dzielnie i wiedz ,że myślami jestem przy tobie.Jak masz potrzebę pogadania to pisz, zawsze ktoś Ci pomoże na tym forum. mania
          • magda2123 Re: jak dodać otuchy 01.02.07, 19:21
            DZięki bardzo za to że jesteście a każde wsze słowa pomagają przetrwać.
            Mama trafiła dziś na odział,jest świadoma ale nieobecna cały czas śpi.
            Pozdrawiam i dziękuje Magda
            • mania60 Re: jak dodać otuchy 02.02.07, 16:29
              Magda. Może to dobrze , ze mama jest na odziale i cały czas śpi. Jest pod fachową opieką i nie cierpi, a sen zawsze daje więcej siły. Poza tym , Ty możesz trochę odpocząć psychicznie wiedząc ,że w razie potrzeby zaopiekuje się nią lekarz. Trzymaj się Magdusiu i bądź dobrej myśli-pomimo wszystko.Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki. mania
              • magda2123 Re: jak dodać otuchy 03.02.07, 16:31
                Maniu ,dziś byłam u lekarza, mama zapada w śpiączke watrobową coraz gorzej
                wygląda,uchodzi z niej życie,a ja jestem bezsilna,mam tylko nadzieje że nie
                będzie cierpieć.
                Pozdrawiam i dzękuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka