er_ra 02.04.07, 19:13 co oznacza poziom CEA 1,1 ng/ml? A CA 19 -9-4,371 U/ml? To wyniki mojego taty chorego na raka jelita Z góry dziekuje za odpowiedź Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 19:29 Poziom markerów nowotworowych CEA tzw. antygen jest obecnie w normie, CA19,9 to też marker, jeśli wynik jest faktycznie poprawnie napisany to też jest w granicach dopuszczalnej normy. Markery przeważnie służą w monitorowaniu leczenia onkologicznego szczególnie w czasie trwania chemioterapii i po jej zakończeniu oraz mają znaczenie w monitorowaniu po całkowitej remisji choroby w celu ewentualnego wychwycenia wznowy choroby lub podstaw do takiego wniosku, ale nalezy zaznaczyć, że sa przydatne gdy w momencie wykrycia choroby były podwyższone powyżej normy szczególnie jeśli dość znacznie. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 19:34 takie były markery w momencie wykrycia choroby, badanie his-pat wykazało adenocarcinoma G1, po pobraniu wycinków w trakcie kolonoskopii, teraz czekamy na badanie wycinków pobranych w czasie operacji... Czy możliwe, że będą o wyższym stopniu złosliwości? Operacja nie powiodła sie w pełni, guz okazał sie nieoperacyjny... udało sie tylko wykonac zespolenie jelitowe omijające guz... Odpowiedz Link
er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 19:38 nie rozumiem, dlaczego te markery w normie, mimo wykrytej zaawansowanej choroby nowotworowej... Odpowiedz Link
emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 19:57 Zdarza się pewien odsetek chorych u których mimo istnienia i zaawansowania choroby nowotworowej markery nowotworowe nie są powyżej dopuszczalnej normy, więc zwyczajowo wtedy badanie takich markerów w czasie leczenia np. chemioterapią może stać się bezprzedmiotowe. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 20:04 Może się zdarzyć, że zróżnicowanie komórek nowotworowych czyli określanie np. G1 może być wyższe np.G2, ale nie zdarza się to zbyt często. Szkoda, że pomimo tak niskiego stopnia złośliwości nie udało się usunąć guza. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 20:11 już sama nie wiem... operację robił dobry fachowiec, wycięcie guza groziło ponoc śmiertelnymi powikłaniami :((( Tak stwierdził, będę szukać konsultacji u innych specjalistów, jestem z zielonej Góry, myslę o Poznaniu, może ktoś poleciłby mi lekarzy? Odpowiedz Link
emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 20:58 A może we Wrocławiu dr Bębenek, podobno specjalizuje sie w opearcjach jelita grubego poczytaj również pozostałe wpisy nie tylko w jego temacie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37372&w=41643748&a=41660162 pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
kortyzol Re: poziom CEA 04.04.07, 11:23 Wiem od dobrego specjalisty dr nauk med. chirurga onkologa gastroenterologa,że przy raku jelita grubego, usuwa się jelito do krezki albo całe.Mam znajomego,który jest po zabiegu u niego już 6lat.Miał usuwane całe jelito grube.Jak chcesz porozmawiać to napisz post i podaj skype. Też mam raka jelita grubego.OLAF Odpowiedz Link
kortyzol Re: poziom CEA 04.04.07, 11:26 Zapomniałem podać mój e-mail cortyzol@gmail.com Odpowiedz Link