Dodaj do ulubionych

poziom CEA

02.04.07, 19:13
co oznacza poziom CEA 1,1 ng/ml? A CA 19 -9-4,371 U/ml? To wyniki mojego taty
chorego na raka jelita
Z góry dziekuje za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 19:29
      Poziom markerów nowotworowych CEA tzw. antygen jest obecnie w normie, CA19,9 to
      też marker, jeśli wynik jest faktycznie poprawnie napisany to też jest w
      granicach dopuszczalnej normy. Markery przeważnie służą w monitorowaniu
      leczenia onkologicznego szczególnie w czasie trwania chemioterapii i po jej
      zakończeniu oraz mają znaczenie w monitorowaniu po całkowitej remisji choroby w
      celu ewentualnego wychwycenia wznowy choroby lub podstaw do takiego wniosku,
      ale nalezy zaznaczyć, że sa przydatne gdy w momencie wykrycia choroby były
      podwyższone powyżej normy szczególnie jeśli dość znacznie.
      pozdrawiam Robert
      • er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 19:34
        takie były markery w momencie wykrycia choroby, badanie his-pat wykazało
        adenocarcinoma G1, po pobraniu wycinków w trakcie kolonoskopii, teraz czekamy
        na badanie wycinków pobranych w czasie operacji... Czy możliwe, że będą o
        wyższym stopniu złosliwości? Operacja nie powiodła sie w pełni, guz okazał sie
        nieoperacyjny... udało sie tylko wykonac zespolenie jelitowe omijające guz...
        • er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 19:38
          nie rozumiem, dlaczego te markery w normie, mimo wykrytej zaawansowanej choroby
          nowotworowej...
          • emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 19:57
            Zdarza się pewien odsetek chorych u których mimo istnienia i zaawansowania
            choroby nowotworowej markery nowotworowe nie są powyżej dopuszczalnej normy,
            więc zwyczajowo wtedy badanie takich markerów w czasie leczenia np.
            chemioterapią może stać się bezprzedmiotowe.
            pozdrawiam Robert
            • er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 20:02
              Dziekuję za odpowiedzi :)
        • emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 20:04
          Może się zdarzyć, że zróżnicowanie komórek nowotworowych czyli określanie np.
          G1 może być wyższe np.G2, ale nie zdarza się to zbyt często. Szkoda, że pomimo
          tak niskiego stopnia złośliwości nie udało się usunąć guza.
          pozdrawiam Robert
          • er_ra Re: poziom CEA 02.04.07, 20:11
            już sama nie wiem... operację robił dobry fachowiec, wycięcie guza groziło
            ponoc śmiertelnymi powikłaniami :((( Tak stwierdził, będę szukać konsultacji u
            innych specjalistów, jestem z zielonej Góry, myslę o Poznaniu, może ktoś
            poleciłby mi lekarzy?
            • emgoro Re: poziom CEA 02.04.07, 20:58
              A może we Wrocławiu dr Bębenek, podobno specjalizuje sie w opearcjach jelita
              grubego poczytaj również pozostałe wpisy nie tylko w jego temacie.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37372&w=41643748&a=41660162
              pozdrawiam Robert
    • kortyzol Re: poziom CEA 04.04.07, 11:23
      Wiem od dobrego specjalisty dr nauk med. chirurga onkologa gastroenterologa,że
      przy raku jelita grubego, usuwa się jelito do krezki albo całe.Mam
      znajomego,który jest po zabiegu u niego już 6lat.Miał usuwane całe jelito
      grube.Jak chcesz porozmawiać to napisz post i podaj skype. Też mam raka jelita
      grubego.OLAF
      • kortyzol Re: poziom CEA 04.04.07, 11:26
        Zapomniałem podać mój e-mail cortyzol@gmail.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka