Dodaj do ulubionych

WSKAźNIKI

17.06.07, 11:52
Mam 60 lat.Niedawno nauczyłem się obsługiwać komputer. Dużo przeczytałem na
tym forum i ogarnęła mnie zgroza.Doszedłem do wniosku ,że właściwie mam prawie
połowę objawów zachorowalności na niektóre powtarzające się raki.Czy mogę
prosić jakie badania krwi powinienem przeprowadzić,żeby wyeliminować choć w
części niektóre np.RAKA PŁUC,JELITA GRUBEGO,WĄTROBY I TRZUSTKI.Jeszcze
jedno,warto jednak iść z postępem.
Obserwuj wątek
    • adca Re: WSKAźNIKI 17.06.07, 20:06
      1.krew z rozmazem.
      2.kał na krew utajoną.
      3.kolonoskopia - w Co jest program przesiewowy, więc można to zrobić za darmo.
      4... napisz co Cię niepokoi
    • jeanne72 Re: WSKAźNIKI 17.06.07, 20:08
      Po pierwsze, to każdy, kto czyta objawy chorob np. w encyklopedii medycznej,
      dopatrzy się u siebie połowy opisanych tam schorzeń. To normalne, więc nie
      wpadaj w panikę :)
      Badania krwi, np. markerow nowotworowych, niewiele Ci dadzą, bo ich poziom
      wzrasta już w zaawansowanym stadium nowotworu. Jedynym wyjątkiem jest PSA,
      którego podwyższenie jest dość dobrym wskaźnikiem chorób prostaty. Nie odróżnia
      jednak łagodnego przerostu prostaty od nowotworu, a ten pierwszy występuje u
      bardzo wielu starszych mężczyzn. Warto zrobić to badanie, co nie zwalnia Cię z
      obowiązku poddaniu się badaniu przezodbytniczemu u lekarza.
      Pluca najlepiej zbadać, wykonując rtg klatki piersiowej, a w przypadku
      występowania niepokojących objawow - wykonanie tomografii komputerowej.
      Raka jelita grubego wstępnie można wykluczyć na odstawie badania kału na krew
      utajoną ( zrobi je każde laboratorium), ale jedyną pewną metodą jest wykonanie
      kolonoskopii. Dla ludzi w Twoim wieku organizowane sa w wielu ośrodkach
      bezplatne badania kolonoskopowe, najlepiej poszukaj w internecie, gdzie są
      wykonywane w Twojej miejscowości.
      W przypadku watroby mogą coś powiedzieć badania aspat i alat, a także USG jamy
      brzusznej. Trzustkę można zbadać przez oznaczenie amylazy i lipazy w surowicy
      oraz USG.
      Najlepiej gdyby badaniami pokierował lekarz, bo sam możesz sie w tym wszystkim
      "pogubić".
      I jeszcze jedno - żadne badanie krwi, jak morfologia, OB, nie wykażą, czy
      cierpisz na nowotwór. Pełnią tylko funkcje pomocniczą. Wielu ludzi z
      zaawansowanym procesem nowotworowym ma niskie B i idealną morfologię, nie można
      więc na tym poprzestać.
      • tyrtum Re: WSKAźNIKI 18.06.07, 21:11
        Przepraszam,że przynudzam ale nie nie rozumie po co robi się badaniaCEA i
        jednocześnie AFP i Abp53.Wyczytałem to na stronie o różnych badaniach organów.
        • jeanne72 Re: WSKAźNIKI 19.06.07, 12:13
          Wszystkie wskaźniki są przydatne podczas monitorowania postępów choroby. Można
          np. na ich podstawie stwierdzić, czy dzięki leczeniu udało się opanować proces
          nowotworowy ( gdy poziom markerów spada). Jedna w profilaktyce mają bardzo
          ograniczone znaczenie. W niektórych źródłach można przeczytać o tym, że dany
          wskaźnik jest podwyższony np. u 50 procent osób z z danym nowotworem. Czyli
          połowa ludzi, u których jest w normie, może cierpieć również na nowotwór. Nie
          mam na tyle szerokiej wiedzy, by Ci odpowiedzieć konkretnie na temat
          przydatności każdego ze wskaźników. Ale gdyby rozpoznawanie nowotworów było
          takie proste i polegało tylko na zbadaniu krwi, rak przestałby być problemem
          medycznym numer jeden i większość ludzi udałoby się wyleczyć ( bo byłby wcześnie
          rozpoznawany). A tak niestety nie jest i długo jeszcze nie będzie. Pozostają
          więc żmudne, drogie i często nieprzyjemne badania, ale naprawdę warto je zrobić,
          zwłaszcza po 60. roku życia, bo ceną jest przecież nasze zdrowie i życie...
    • weteranka Re: WSKAźNIKI 17.06.07, 20:54
      Tyrtum nie stresuj sie tak! Jestem prawie Twoją rowieśnicą. Badania robilam co
      roku [ cytologię, mammografię, rtg pluc, usg jamy brzusznej, narządów rodnych,
      tarczycy, densytometrię...].Większość z nich była uzasadniona pewnymi
      dolegliwościami. Wykonałam nawet badanie genów, wskazujących ewentualnie
      zwiększoną podatność na spotkanie z krabem. Kupe forsy na to wydawałam.
      Mammografia z 2006 roku wykazala guz piersi. Od razu bylam pewna, ze to rak. I
      był!!! Dzis jestem po oszczędzajacej, chemii, radioterapii, jeszcze ciut łysawa
      i ....chce mi sie cholernie żyć.
      Wiem, że nie uciekniesz od tego, co ma Cię spotkać. Rób podstawowe badania,
      prowadź zdrowy tryb życia, lecz się nie umartwiaj i nie zaprzątaj głowy
      sprawami, o których nie Ty decydujesz.Co ma być, to będzie! Mówią, że każdy
      jest kowalem swego losu, ale pamiętaj, że w niektórych sytuacjach stwierdzisz
      zszokowany, że nie masz w ręku młota. Możesz tylko liczyć na przychylność
      przeznaczenia...
      Teraz boję się przerzutów, bo o nich naczytałam się i na tym Forum, i
      na "Amazonkach", i na....Mogłabym tak tych www. wymieniać wiele. Lekarze, gdy
      mnie widzieli w swoim gabinecie z plikiem skopiowanych artykułów z netu,
      stwierdzali, że Internet może być traumatyczny dla ich pacjentów. Trochę racji
      mieli. Warto iść z postępem, lecz we wszystkim trzeba zachować umiar.
      Życzę zdrowia, radości życia i zdrowego rozsądku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka