nasturcia 07.11.07, 19:33 Mój brat ma ogromne problemy z wypróżnieniem się podczas, jak również po chemii. Dostaje co 2 tyg siedmiodniowe cykle. Proszę o wskazówki czym mógłby sobie pomóc w tych okresach. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polimeraska Re: Problem z wypróżnianiem po chemi 07.11.07, 23:11 domowe sposoby(szklanka przegotowanej wody zaraz po przebudzeniu najlepiej na półleząco, zanim sie wstanie z łóżka, 3x dziennie, przed jedzeniem:łyżka stołowa mieszanki 1:1,oliwa z oliwek plus sok z cytryny; suszone sliwki,morele) farmakologiczne sposoby: senes fix, radirex, preperat psyllium) nic z powyzszych mojemu tacie nie pomagało, dopiero troszke lepiej było po syropie lactulosum(bez recepty)no i rectanal(lewatywa), jeszcze ew czopki bisacodyl. z moich doswiadczen proponuje jeszce zrobic badania czy nie powstala jakas niedroznosc pokarmowa i czy nie trzebaby operacyjnie go udroznic(u mojego taty tez zaczelo sie od prowizorycznych zaparac podczas chemii...) pozdrawiam Odpowiedz Link
elianaa Re: Problem z wypróżnianiem po chemi 08.11.07, 15:40 Witam, Moja mama otrzymuje lek o nazwie Movicol, jest w takiej samej formie jak forlax, tyle ze bardziej skuteczny. Odpowiedz Link
nasturcia Re: Problem z wypróżnianiem po chemi 08.11.07, 19:46 czy ten movikol jest na receptę? I można stosowac go podczas chemii? Odpowiedz Link
elianaa Re: Problem z wypróżnianiem po chemi 09.11.07, 10:37 moja mama jest w trakcie chemioterapii.Zapytaj o ten lek onkologa taty, lekarze maja te leki z niemieckich fundacji, jest naprawde skuteczny. Odpowiedz Link