magdalena_maria_s
15.05.08, 20:17
Witam!
Zwracam sie z ogromna prosba o pomoc w rozszyfrowaniu wyniku badan TK pluc mojej mamy.
Cala historia zaczela sie na poczatku kwietnia, kiedy to mama zglosila sie do lekarza ogolnego z krwiopluciem. Po wykonaniu zdjec RTG okazalo sie, ze "w polu gornym lewym znajduja sie trzy cienie okragle, dwa z nich lacza sie delikatnym cieniem smugowatym" (cytat z pozniejszego wypisu ze szpitala).
Ze zdjeciem mama zostala skierowana do szpitala chorob plucnych, gdzie wykonano szereg zabiegow diagnostycznych m.in. bronchoskopie, badanie cytologiczne popluczyn oskrzelowych, USG jamy brzusznej, EKG.
Wyniki:
posiew nieswoisty popluczyn oskrzelowych: flora fizjologiczna,
bronchoskopia, badanie histopatologiczne skrawkow z oskrzela: Bronchitis chronica fibrosa,
USG jamy brzusznej jak i EKG w normie.
Mama zostala wypisana bez konkretnej diagnozy, a wlasciwie z diagnoza:
guz pluca lewego Z03, a dalej w wypisie napisano: "pomimo badan diagnostycznych nie ustalono przyczyny zmiany".
Badanie TK odbylo sie z podaniem wzmocnienia kontrastowego.
Wynik tego badania jest dla mnie niejasny i dlatego zwracam sie z prosba o wyjasnienie niektorych pojec:
cytuje:
"Przysrodpiersiowo, po lewj stronie, uwidocznla sie niejdnorodna masa tkankowa, wielkosci ok. 6,7cm x 5cm, rozciagajaca sie w wymiarze gorno-dolnym na ok. 6cm, siegajac poziomu ok. 1,5cm ponizej podzialu lewego oskrzela glownego. Opisywana zmiana rozrostowa otacza i przeweza oskrzele do plata gornego. Ku gorze nieprawidlowa masa laczy sie pasmem tkankowym z polozona przy scianie przedniej kl.piers. kolejna patologiczna struktura o nieregularnym zarysie, wielkosc: 4cm x 2,7cm. Powyzej tej zmiany stwierdza sie trzy guzkowe zageszczenia.
Calosc obrazu TK odpowiada procesowi rozrostowemu.
Opisywana masa tkankowa przydrodpiersiowo po stronie lewej sugeruje pakiet powiekszonych wezlow chlonnych.
Miazsz pluca prawego w normie, bez zmian ogniskowych."
Sama wiem, ze nie wyglada to dobrze, ale zupelnie nie jestem w stanie przewidziec jakie beda dalsze kroki w leczeniu.
Oznacza to koniecznosc usuniecia lewego plata pluc?
Czy moze jest jakas inna mozliwosc?
Dodam jeszcze, ze mama nie czuje sie zle, nie ma powiekszonych wezlow chlonnych, nie goraczkuje, w plwocinie nie ma juz sladow krwi...
Bardzo prosze o pomoc
Serdecznie pozdrawiam
Magdalena