Dodaj do ulubionych

Prezydencja

04.07.03, 09:03
Ostatnio w nadmiarze gosci ona w srodkach masowego przezkazu. Czy nie lepiej
powiedziec przewodnictwo, czy przywództwo w unii? Prezydencja wydaje mi się
bardzo "napuszona" i niezwykle, ponad miarę dostojna. Przez naszych polityków
jest używana za to z lubością.
Obserwuj wątek
    • azm Re: Prezydencja 04.07.03, 09:59
      to jest dosłowne tłumaczenie z angielskiego "presidency". Politycy uwielbiają
      tytuły - między innymi po to zostają politykami, żeby zbierać tytuły.
      A "prezydent" to jest tytuł szczególnie pożądany. Wyżej to już chyba tylko
      Jego/Wasza Ekscelencja albo Świątobliwość. Od razu ciśnienie krwi się podnosi
      w tak tytułowanym facecie.
      Też uważam, że "przewodniczenie" byłoby wystarczające.
    • zbigniew_ Re: Prezydencja 04.07.03, 13:31
      Sęk w tym, ze angielskie presidency to wg słownika onetu:
      1 prezydentura
      2 kadencja prezydenta
      3 urząd prezydenta
      4 prezesura
      5 prezesowanie
      6 prezydowanie
      7 przewodnictwo
      Prezydencję znalazłem w słowniku ortograficznym, jestem jednak zdania, że jest
      zbędna. Podezielam pogląd wyrażony w poscie przedmówcy (przedpiścy ;)).
      • ja22ek Re: Prezydencja 06.07.03, 12:28
        Wprzódy niźli wystąpiła kwestia polskiej akcesji do UE, używano
        słowa "przewodniczenie" i temu podobnych. Jeszcze pamiętam. Jednak jak
        przystąpienie zastąpiło się akcesją w dętej mowie dziennikarzów y politykierów,
        tak przewodniczenie ustępywa precedencji czy jak to tam mówią.
        • azm Re: Prezydencja 07.07.03, 15:07
          ...a wymądrzania się i używania "jedynie słusznych" słow coraz więcej. Aż mi
          się uszy niekiedy wywijają na lewą stronę.
          • jacklosi Re: Prezydencja 23.07.03, 11:40
            Ciekawe, czy tego rodzaju snobowanie się na angielszczyznę jest typowe tylko
            dla naszego bohaterskiego narodu o tysiącletniej historii, czy też występuje
            gdzie indziej. Bo prezydencja to jest chyba przykład snobizmu językowego z tej
            samej półki co nazywanie szefa amerykańskiej firmy prezydentem, zamiast
            prezesem czy przewodniczącym rady nadzorczej
    • sze Re: Prezydencja 15.08.03, 23:09
      'Przewodniczenie', 'prezesowanie' itp. jest wieloznaczne. 'Prezydencja'
      oznacza - póki co - tylko zasadę działania Unii Europejskiej, że przez pół roku
      jeden kraj pełni obowiązki przewodniczącego.

I to jest bardzo dobrze, bo oznacza to specjalizowanie się słów języka i w
      sumie większą jego precyzję.

Gorzej będzie, gdy ktoś zacznie używać 'prezydencji' do innych zastosowań...
      • jacklosi Re: Prezydencja 18.08.03, 10:27
        sze napisał:

> 'Przewodniczenie', 'prezesowanie' itp. jest wieloznaczne. 'Prezydencja'
        > oznacza - póki co - tylko zasadę działania Unii Europejskiej, że przez pół
        roku
        >
        > jeden kraj pełni obowiązki przewodniczącego.
        >
        > I to jest bardzo dobrze, bo oznacza to specjalizowanie się słów języka i w
        > sumie większą jego precyzję.
        >
        > Gorzej będzie, gdy ktoś zacznie używać 'prezydencji' do innych zastosowań...

Nie byłbym taki pewien, że prezydencją nie jest nazwana także kadencyjna władza
        prezydencka w Szwajcarii, gdzie urząd prezydenta jest rotacyjnie rozdzielany,
        jak w UE. I to oczywiście szwajcarska prezydencja miałaby pierwszeństwo. A czy
        to dobrze, że powstają nowe wyrazy, które na zasadzie wyłącznie mody i snobizmu
        zastępują stare, o zupełnie wystarczające spektrum znaczeniowym, nie wnosząc
        tak naprawdę niczego nowego do komunikatywności języka? A często służące jako
        słowa-wytrychy do maskowania niewiedzy o przedmiocie sprawy? I ginące po kilku
        latach funkcjonowania wyłącznie w mediach? Kto pamięta nieproliferację?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka