16.05.11, 14:20
w ramach poznawania kultury tubylczej czas na owsiankę. pytanie jaką kupić bo wybór wielki i nie wiem na co się zdecydować-grupa docelowa 2 dorosłych. czy lepsza jest taka tradycyjna, czy mikrofalowa? ewentualnie od jakiego producenta polecacie, zakupy głównie robię w asdzie.

ostatecznie dzisiaj postanowiłam zakupić weetabixy i tutaj też przytanie czy warto próbowac na ciepło czy tylko na zimno?
Obserwuj wątek
    • nulki Re: owsianka 16.05.11, 14:33
      Moja ulubiona - tesco organic. Kazda inna mi powszednieje po kilku dniach lub jest za slodka.
    • golfstrom Re: owsianka 16.05.11, 14:53
      Jordans Traditional. W sezonie z truskawkami. Do kupienia w Tesco. W Asdzie tez powinna byc.

www.jordanscereals.co.uk/products/cereals/porridge/porridge-oats
      Taka z mikrofalowki uznajemy za niekoszerna.
      • murasaki33 Re: owsianka 16.05.11, 15:45
        U nas tez tesco organic whole rolled jumbo oats, wszyscy wcinaja z apetytem, nic z tych typu sieczka gotowa w pol minuty w mikrofali nie jemy.
        • edytataraszkiewicz Re: owsianka 16.05.11, 17:17
          Ja kupuje najzwyklejsze platki owsiane -Scott's.
          A robie je wlasnie w mikrofali bo nie lubie mycia zapuszczonego i przypalonego garnka:P

Wsypuje platki do plastikowej miski,zalewam mlekiem i wstawiam 2X na 3 minuty i 2X na 2 minuty.
          Owsianke jemy codziennie rano i moj 4-latej wcina razem z nami co uwazam za moj najwiekszy sukces:)
          • wiwi1 Re: owsianka 16.05.11, 17:32
            Ja tez dlugo kupowalam tesco organic a teraz Sainsbury organic. Obydwie bardzo dobre.
            Z mikrofali nie probowalam. Ja robie na wodzie z suszonymi owocami.
            Pozdrawiam:)
            • mancipi Re: owsianka 16.05.11, 17:41
              jak to na wodzie? to jest jadalne?
              • wiwi1 Re: owsianka 17.05.11, 19:15
                Ja gotuje owsianke glownie dla synka. Zalewam woda, wrzucam suszone jagody i pare rodzynek, gotuje razem, potem dodaje starte jablko z bananem i posypuje mielonymi orzechami albo jakimis ziarnami. Bardzo smaczne.
                Pozdrawiam:)
    • jaleo Re: owsianka 16.05.11, 18:08
      My tez bardzo lubimy owsianke, no i zdrowa jest!

Na rynku tutejszym sa, oglednie mowiac, trzy rodzaje;

- zwykla owsianka
      - Jumbo, czasami zwana Scottish - to jest owsianka grubiej mielona, ma wieksze "ziarenka", czyli bardziej trzeba ja rozgryzac - niektorzy ( w tym ja) bardziej lubia te odmiane
      - Instant czyli taka miazga do rozrabiania goraca woda bez gotowania - moim zdaniem bleee, ale co kto lubi

Dla przywiazanych do konkretnych marek, najbardziej respektowane i znane marki to Quakers oraz Scotts (ta ostatnia jest nazywana ze szkocka Porage a nie Porridge).

Mnie tam kazda marka smakuje, o ile jest jumbo, wiec co mam pod reka, to jem.

My gotujemy na wodzie, ja dodaje odrobine soli, natomiast moj maz woli na slodko z miodem. Czasami, jak mam ochote na bardziej kremowa owsianke, to gotuje w mieszance wody z mlekiem. Gotujemy na kuchni, ale mozna tez w mikrofali, jak edytataraszkiewicz podawala wyzej.

Lubie tez Really Fruity Porridge z Aldiego, szczegolnie ta z jablkami i zurawina. Ta tez ma takie duze platki, ktore trzeba rozgryzac.
    • kinmalek Re: owsianka 17.05.11, 01:15
      A ja kupuję naturalne otręby owsiane i robię z nich na śniadanie placek ,polany jogurtem,pycha.
      • maleczytaniecouk Re: owsianka 17.05.11, 09:23
        Ja też gotuję owsiankę na wodzie plus owoce, sok, miód itp. Jest jadalna :)
    • nulki Re: owsianka 17.05.11, 10:22
      Ja zalewam mlekiem wieczorem i rano platki sa miekkie. Nie lubie ani gotowanego mleka ani gotowanej owsianki na wodzie :(
      • panixx Re: owsianka 17.05.11, 12:56
        Zima zwykle jadam Quaker oats gotowane na mleku (mikrofala, jesli malo czasu) + dodatki: suszone owoce/orzechy/nasiona/dzem wlasnej roboty/miod/cynamon.... to, na co akurat mam ochote.
        Latem jakies 'jumbo oats' (aktualnie Sainsbury Taste the d..) zalewam woda wieczorem, rano sa mieciutkie + mleko lub jogurt i dodatki. Wychodzi mi z tego domowej roboty musli.
    • cyniamonowa Re: owsianka 17.05.11, 12:54
      u nas kroluje owsianka z garnka (dobry garnek latwo daje sie odmyc, wystarczy zostawic na 15 min zalany woda, a, no i u nas owsianka sie nie przypala, wiec moze dlatego nie mam awersji do mycia gara ;-), wbrew obiegowym opiniom wcale dlugo nie schodzi z jej przygotowaniem. lubimy taka "kremowa" wiec zostawiam ja na gazie na kilka minut, ale na malym ogniu, ona sobie tak "pyka" przez kilka minut. potem dorzucamy, w zaleznosci od nastroju, suszone sliwki, morele, zurawine, slonecznik, pestki dyni, czasem jest to owsianka z jablkiem i cynamonem, czasem lyzka miodu... mozliwosci jest bez liku. moim zdaniem to najbardziej wszechstronne "danie" sniadaniowe.

co do weetabix to mamy go w zapasie jako tzw sniadanie awaryjne, no i mozna na zimno, ale mozna tez zalawszy uprzednio mlekiem wstawic na chwile (minute, pol) do mikrofali. ja wole na cieplo. mozna dorzucic dodatki wszelakie, u nas kroluja sliwki suszone i slonecznik. ale banany sa jak najbardziej ok. nie wiem czy pamietacie taka reklame z tv, gdzie pokazywali weetabix na siedem roznych sposobow, na kazdy dzien tygodnia. pewnie na ich stronie mozna te pomysly znalezc, albo samemu cos stworzyc. to tak a propos pytania o weetabix. sprobuj i na zimno i na cieplo. ale i tak owsianka rulez! :-)))
    • gosiash Re: owsianka 17.05.11, 15:13
      Ja owsiankę i weetabix uwielbiam po równo. Owsianka gotowana na mleku na kuchni a weetabix polany prawie gorącym mlekiem. To pewnie takie przyzwyczajenie z Polski, że płatki rano mają być na ciepło ;) Mój mąż zawsze patrzył na mnie jak na wariatkę, bo wg niego weetabix to tylko z zimnym mlekiem, aż nie dawno na opakowaniach weetabix pojawiło się zachęta żeby spróbować z ciepłym mlekiem :) Stóbuj i tak i tak. Z zimnym będzie bardziej chrupiąca, z gorącym zrobi się kremowa wręcz, tylko dużo mleka potrzeba. Ja najlczęściej kruszę brykiet, zalewam mlekiem, robię herbatę i najczęściej zalewam większą ilością mleka, bo weetabix dużo mleka 'pije' ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka