Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Poprawny montaz?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 20:48
    Witam.

Czy w nartach srodek buta po wpieciu w wiazanie powinien znajdowac sie jakos
    stosunkowo blisko srodka montazowego narty? Dzis odebralem narty z serwisu,
    montowali mi wiazania i teraz widze, ze srodek buta jest przesuniety ok. 4 cm
    w tyl w stosunku do punktu montazowego. Czy to normalne?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Poprawny montaz? IP: 195.136.112.* 31.01.06, 10:20
        Naprawde nikt nie ma pojecia?
        • Gość: murowany Re: Poprawny montaz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 10:47
          najwieksze mozgi na tym forum pojechaly w Dolomity :)
          • arwena Re: Poprawny montaz? 31.01.06, 10:58
            wlasnie chcialam napisac, ze fachowcy testuja ustawienie buta nad srodkiem
            montazowym nart
            ja nie mam o tym pojecia ;)
            choc na logike uwazalabym, ze srodek to srodek,wiec narciarz powinien byc na
            srodku (wiem, ze w niektorych nartach jest przesuniety srodek montazowy, jak
            rozumiem w slad za tym powinny isc wiazania i narciarz).
            ale pewnie ktos ma pojecie i napisze, tyle ze to moze troche potrwac
            pzdr!
            • Gość: darekkkk Re: Poprawny montaz? IP: 195.42.249.* 31.01.06, 11:16
              Generalnie powinno byc tak jak mowisz punkt na bucie powinien pokrywac sie z
              punktem na narcie- po to te znaczki tam sa.
              Przesuniecie nawet o centymetr jest mocno odczuwalne. Do przodu narta jest
              bardziej skretna. Do tylu -chce jechac szybciej, ale trudniej ja opanowac.
              Przesuniecie 4 cm do tylu moze sprawic ze na tej narcie nie da sie jechac.
              Bedzie Ci spod tylka uciekac i nie bedzie chiala skrecac. Jesli patrzysz sie na
              dobre znaczniki to musisz przemontowac wiazania. Uwaga-te znaczniki nie
              pokrywaja sie na ogol z polowa dlugosci narty-moze tym sie zasugerowales
              Pozdrawiam
              • kubagr Re: Poprawny montaz? 31.01.06, 12:26
                generalnie w dobrych nartach i dobrych butach sa kreski , ktore powinny suie
                pokrywac: dlatego one sa i 99% nart do uzytkowania amatorskiego powinno miec te
                kreski korespondujace ze soba.
                tal jak darek powiedzial z pewnych przyczyn montuje sie indywidualnie wiazania
                inaczej ale tylko dlatego zeby zmienic charakterystyke narty. i znowu 99% w
                takich sytuacjach mowimy o przesunieciu w granicach 1cm. tak tez sie robi np w
                tzw twin tips, czyli nartach do tricks: przesuwa sie srodek buta 1cm do przodu.
                jezeli jest prawda to co zauwazyles i wiazania sa przesuniete 4cm to w sumie
                jest to niewyobrazalny blad montazu: jezeli to jest prawda to powinienes
                zazadac nowych nart i koniec: dodatkowe dziury, nawet zalepione nie sa dobre
                dla wlasciwosci nart i ich trwalosci
                • agabg Re: Poprawny montaz? 31.01.06, 12:35
                  Czyli nie warto przesuwać wiązań do przodu ten 1 cm (tak mi poradził
                  instruktor - dla lepszego dociśnięcia przodów nart)?
                  • Gość: darekkkk Re: Poprawny montaz? IP: 195.42.249.* 31.01.06, 12:51
                    Mozliwe, ze warto-podejrzewam, ze siadasz na tylach-stad ta sugestia
                    instruktora. Tylko to 1cm, a nie 4 i do przodu, a nie do tylu- to spora roznica
                    Problem moze byc z wierceniem nowych dziur jedynie. To zalezy jednak od narty.
                    Teraz jest tyle roznych kominacji narta, plyta, wiazanie, ze moze sie udac
                    przestawic wiazanie bez wiercenia.
                    • agabg Re: Poprawny montaz? 31.01.06, 13:37
                      A czym może szkodzić dodatkowe wiercenie? Mam już kilkuletnie narty, nie byłoby
                      mi ich szkoda jeśli chodzi o wygląd, ale mniej fajnie jeśli gorzej zaczną
                      jeździć
                      • kubagr Re: Poprawny montaz? 31.01.06, 13:43

tu nie chodzi o problem jezeli masz przesuwalne wiazania na "szynach": jak
                        volkl np
                        tu chodzi o wiercenie: w sumie jezeli przesuniesz wiazanie o 1cm to bardziej
                        naruszasz strukture narty niz przy przesunieciu 4cm
                        rada, zeby przesunac wiazania o 1cm jest ok, zeby sprobowac jezeli sa
                        przesuwalne wiazania ale wiercic dodatkowe otwory zeby poprawic bledy
                        techniczne to jest lekka przesada
                      • Gość: darekkkk Re: Poprawny montaz? IP: 195.42.249.* 31.01.06, 13:46
                        Dodatkowe dziury oslabiaja narte- w tym moze byc tylko problem.
                        Najlepiej jakby jakis serwisant wypowiedzial sie na ten temat. Latwiej bedzie
                        widzac narty.

• wrb1 Re: Poprawny montaz? 31.01.06, 15:27
                          to co w temacie to zakrawa na kpinę: 4cm!!!!!
                          podstawową regułą jest, że punkt montażu pokrywa się z środkiem buta;
                          w narcie damskiej już fabrycznie jest przeunięty o 1cm do przodu, aby ze względu
                          na inne położenie środka ciężkości u kobiety, narta zachowywała się tak samo; z
                          tego względu gdy kobieta kupuje nartę unisex to serwis powinien przesunąć o ten
                          centymetr do przodu;
                          niektóre wiązania Atomic`a wyposażone są w system Variozone umożliwiający na
                          stoku zmianę ustawienia w pozycję extrem, allround, sped, co powoduje
                          przesunięcie przodu wiązania o 7mm do przodu lub do tyłu, ale 4cm!!!!
                          wyeliminowanie siadania uzyskać należe poprzez zmianę stylu jazdy, a nie przez
                          przeuwanie środka w tył o 4cm; wg mnie poprawna jazda na takiej narcie jest
                          niemożliwa;
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka