Dodaj do ulubionych

wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac

30.09.06, 19:03
....mimo, ze bylo to tylko 7 dni (krotki urlop niestety).
uczucia mam mieszane, generalnie, choc w wiekszosci in plus:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 09:35
      Mam duza prosbe mozesz opisac cos wiecej,wlasnie jutro tam wylatuje;)Moze
      jakies wskazowki?co warto ze soba zabrac? co zwiedzic a czego nie warto?
      co kupic?itd.
      Z gory dziekuje za odpowiedz
      Pozdrawiam
      Gosia
      • azulejo Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac 02.10.06, 11:21
        witam, moim zdaniem zawsze warto wszystko zwiedzic:)
        to zalezy takze od regionu, w ktorym bedziesz;my mieszkalismy w Los Gigantes,
        cichej i spokojnej miejscowosci przepieknie polozonej u stop slynnych
        klifow;stamtad bylo bardzo blisko do wielu interesujacych miejsc.

najlepiej wynajac auto.my za nowego volkswagena z Niza cars zaplacilismy 100
        euro na 3 dni, pelne ubezpieczenie, no excess (co oznacza, ze gdy w kogos
        stukniesz, lub ktos stuknie w ciebie, nie musisz sie dokladac do naprawy:)
        a ze benzyna tam jest tansza niz w polsce...hulaj dusza.zrobilismy ok 550 km w
        ciagu tych trzech dni, wydajac na paliwo ok 25 euro:)

na pewno warto odwiedzic np. miasta Icod de los Vinos, ze
        slynnym "tysiacletnim" drzewem smokowca, oraz Orotave, ktora charakteryzuje sie
        przepiekna, kolonialna (i stylizowana na kolonialna) architektura.teraz jest
        juz po sezonie, wiec tlumow turystow nie ma-warto!

oczywiscie nie mozna zapomniec o wulkanie Teide i otaczajacym go parku
        krajobrazowym.
        nawet jesli nie masz zamiaru wejsc czy wjechac na gore (jesli masz, najlepiej
        stawic sie tam wczesnie rano, by uniknac kolejki,my bylismy ok 10-ej, i
        czekalismy 2 godziny), warto zwiedzic sam park, widoki sa niesamowite, od
        przypominajacych krajobraz ksiezycowy pol zastyglej lawy po pustkowia niczym z
        poludniowego zachodu ameryki:)

jesli chcesz wjechac pod stozek krateru na sama gore (wyzej musisz miec
        pozwolenie), nie zapomnij jakiejs cieplej bluzy i spodni, i koniecznie czegos
        na glowe, bo wieje niesamowicie.
        z powodu tego wiatru zreszta wejscie czy wjazd na gore bywa czesto zabronione.
        gdy pierwszy raz pojechalismy do parku, wialo 85km/h, i nie wpuszczali:)

inna rzecza, ktora warto zrobic, jest wykupienie 3-godzinnego "rejsu" po
        atlantyku, w naszym rejonie odbywalo sie to wokol klifow los gigantes
        oczywiscie, i bylo niesamowitym przezyciem chocby z tego wzgledu, ze stadami
        zeruja (?) tam delfiny i wieloryby, ktore doslownuie pozuja do zdjec.my
        wykupilismy taka wycieczke w lokalnym biurze, statek przypominal zaglowce
        kolumba, ogolnie bylo nieco brutalnie i siermieznie, ale o to chodzilo:))

inna sprawa to rejs na Gomere, ktory takze warto kupic w jakims lokalnym biurze.
        gomera jest piekna, i pusta w porownaniu z teneryfa,a najlepiej pojechac tam na
        wlasna reke, autem-wystarczy kupic bilet na prom za jakies smieszne
        pieniadze.my akurat kupilismy wycieczke zorganizowana, bo nie mielsimy tego
        dnia jeszcze auta;tez bylo ok.

co do slynnej Maski...jest troche przereklamowana, uwazam.oczywiscie, warto
        pojechac (rowniez samodzielnie!), widoki piekne, oczywiscie, choc droga nieco
        niebezpieczna (i duzo niedzielnych, wakacyjnych kierowcow na niej!)i waska,
        kreta.tylko juz na miejscu...przemysl turstyczny bierze jednak przewage nad
        2autentycznym" urokiem zapomnianej w gorskiej dolinie wioski.
        niemniej, uwazam nadal ze warto zobaczyc:)

uff, napisze jeszcze pozniej o plazach, jedzeniu, drogach parku Loro
        i "tubylcach".

• Gość: Gosia Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:40
          Bardzo dziekuje za bardzo cenną odpowiedz;)Jeszcze jedno pytanko...do ktorego
          miejscowego biura najlepiej sie udac?
    • Gość: Ola-7libra@wp.pl Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac IP: *.chello.pl 07.11.06, 13:02
      hej,a dlaczego mieszane?
      ja tez mysle o holidayu wlssnie tutaj .
      warto?
      odp.
      • styro Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac 07.11.06, 14:35
        Gosia - biur jest tutaj bez liku - obejdz kilka, porownaj ceny i wybierz to,
        ktore najbardziej Ci sie bedzie podobalo. Azulejo - ja mam troche inne zdanie -
        dla mnie Masca bije na glowe Teide i cala reszte wyspy - ale o gustach sie nie
        dyskutuje.

Ja nie rozumiem dlaczegfo polskie biura podrozy nie oferuja wycieczek na polnoc
        wyspy - znacznie ciekawsza niz poludnie - wzorem biur skandynawskich,
        angielskich czy niemieckich. Wszystkim, ktorzy sie wybieraja na wlasna reke
        polecam pobyt w Puerto de la Cruz.

Azulejo - nie wiem czy bylas w Punta del Teno - jesli tak to opisz swoje
        wrazenia - jesli nie to ja kiedys cos napisze o tym miejscu, gdzie czesto nie
        zagladaja turysci, a ktore jest jednym z bardziej niesamowitych miejsc na
        wyspie.
        • bah77 Re: wrocilam z Teneryfy, moge poopowiadac 07.11.06, 20:16
          > dla mnie Masca bije na glowe Teide i cala reszte wyspy...

Styro, myślę, że Azulejo nie zeszła Wąwozem Masca na Plażę Masca, a pojechała
          tylko do wioski Masca, więc pewnie stąd poczucie zawodu.

> Wszystkim, ktorzy sie wybieraja na wlasna reke polecam pobyt w Puerto de la
          > Cruz.

Warto jednak dodać, że tam trudniej jest wygrzać się w sezonie zimowym.

> Punta del Teno... jest jednym z bardziej niesamowitych miejsc na wyspie.

Zdecydowanie zgadzam się - dla mnie to było jedno z dwóch najpiękniejszych
          miejsc na Teneryfie!!!

Pisałem o nim zresztą wielokrotnie, np.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=4299208

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=4196281

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=18862582&a=18966757

Pzdr

bah77
        • belika Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac 08.11.06, 12:29
          Byłam na Punta del Teno - dla mnie bajka absolutna!
          Tak jak i Masca, nie dojrzałam tam nigdy najmniejszych śladów komercji, ale
          może dlatego, że podziwiałam widoki.....? Każdemu polecam zejście w dół do
          oceanu.

Pozdrawiam wszystkich co są TAM :)) My wracamy w przyszłym roku.
          • Gość: Ala1 Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 20:47
            I właśnie z tego bardzo się Beliko cieszę!!
            • azulejo Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac 08.11.06, 21:30
              minelo troche czasu:)

tak, bah, masz racje, nie zeszlismy wawozem masca, dlatego ze dotarlismy tam ok
              17-ej dopiero, wiec raczej pozno:), szwendajac sie wczesniej po roznych
              nieuczeszczanych drogach i drozkach...
              z ta komercja chodzilo mi o to, ze faktycznie, ludzi tam zawsze mnostwo
              (wyobrazam soebie co dzieje sie w sezonie!), sklepiki nastawione na turystow,
              ogolnie jakas taka atmosfera bynajmniej nie "swojska"...

co nie zmienia faktu, ze miejsce samo w sobie jest przepiekne, nigdy nie
              zapomne sylwetek skal wokol wawozu, z oceanem w tle.i ta cisza w powietrzu,
              jakby czas zastygl...

• belika Re: wrocilam z teneryfy, moge poopowiadac 09.11.06, 12:08
                Kolejnym razem polecam Mascę o poranku, gdy zamiast gwarnego tłumu słychac
                tylko piejące koguty ;)
    • Gość: magjag Gomer IP: *.jmdi.pl 11.11.06, 12:21
      Gomera oczywiście jest śliczne ale trzeba trafić na dobrą pogodę. Jeżeli nad
      wyspą są chmury na górze można zobaczyć tylko mgłę i chmury i zero widoków.
      Byłam w listopadzie i jestem trochę rozczarowana.
      Odnośnie wyprawy autem:
      -auta wypożyczonego na teneryfie zazwyczaj nie można przewozić na inną wyspe tak
      jest w umowie
      -bilet na prom to wcale nie jest groszowa sprawa zawłaszcza dla auta chyba
      jednak taniej z biurem podróży

Pozdrawiam magjag
      • Gość: azulejo Re: Gomer IP: *.ipt.aol.com 11.11.06, 18:40
        no, to zalezy co dla kogo znaczy drogo, a co nie...
        w naszej wypozyczalni moglismy wziac auto na inna wyspe.
        tyle ze poplynelismy tam przed wypozyczeniem go.

• Gość: magjag Re: Gomer IP: *.jmdi.pl 12.11.06, 12:54
          bilety na prom na Gomerę i z powrotem dla 2 osób i auta to ok 170 euro plus
          wypożyczenie auta na ten dzień ok 30 euro razem ok 200 euro to dwa razy drożej
          niż wycieczka autokarem dla 2 osób (koszt ok 100 euro)
          a czy to drogo czy nie to rzeczywiście zależy dla kogo
          różnica dwukrotna więc chyba nie śmieszna
          ale warto taką opcję rozważyć (albo wypożyczyć auto na miejscu) autem wiadomo
          jedziesz gdzie chcesz i zatrzymujesz się tam gdzie chcesz i na ile chcesz
          a to czy auto można wziąć na inna wyspę należy przeczytać w umowie my nie
          mogliśmy było to napisane na dokumencie z wypożyczalni specjalnie zwracałam na
          to uwagę bo rozważaliśmy możliwość takiego wypadu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka