Dodaj do ulubionych

Pytanie o ocenę inwestycji

28.08.07, 07:42
Witam
Chce zacząć inwestowanie w fundusze. Na początek nie dużą kwotę ok. 10000 PLN.
Dotychczas te pieniądze leżały na lokacie. Na początek okres inwestycji ok. 1
roku (aczkolwiek przewiduje długoterminową inwestycję w przyszłości), w/w
kwotę traktuję jako wprowadzenie do tematu funduszy. Chciałbym je zainwestować
ok 30% w fundusz stabilnego wzrostu i 70 % w fundusz obligacji. Co o tym
myślicie i jakie fundusze są godne polecenia ?
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 08:12
      Stopy procentowe sa podnoszone i być może dzisiaj RPP znów je podwyższy więc
      rentowność funduszy obligacji maleje.Mówię tutaj o obligacjach Skarbu
      Państwa.Można się zastanowić nad obligacjami komercyjnymi.Bardziej ryzykowne ale
      i stopa zwrotu dużo większa.Zamiast FO lepiej zainwestować w fundusze rynku
      pieniężnego.Ale jeśli nie zamierzasz zmieniać proporcji funduszy w portfelu nie
      ma co inwestować w FRP.Stopa zwrotu z tych funduszy około 4%.To tyle co lokata.
      Może warto sie zastanowić nad jakąś lokatą z funduszem.Były jakieś promocje w
      różnych bankach.Ale trzeba się rozejrzeć.
      Powstają rachunki bankowe gdzie możesz w każdej chwili bez utraty odsetek wybrać
      pieniądze ,a oprocentowanie jest dość wysokie.Polbank miał 5%,a Getin chyba
      podobnie.Lepsze to od FO.To nie jest odpowiedni czas na FO.
      Radzę na razie wstrzymać się z inwestycjami w fundusze do czasu aż w mediach
      wszyscy będą mówić,że to była tylko korekta.Wpłaty podziel na kilka częśći.pozdr...
      • mangood2005 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 09:04
        Dzięki za odpowiedź. Czy istnieją jakieś fundusze obligacji komercyjnych ? Czemu
        warto dzielić wpłaty na kilka części ?
        Traktuje też tą inwestycję jako swoistą naukę, ponieważ w przeciągu roku będę
        chciał zainwestować ok. 100000 PLN na długi okres czasu.
        • axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 09:41
          Wystarczy poszukac w wyszukiwarce na forum lub Google.
      • robbo2k Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 10:13
        Axel BOJ SIE BOGA. Jak mozesz porownywac stopy zwrotu FRP z PRZESZLOSCI z
        lokatami w PRZYSZLOSCI. Chyba ze masz kule i wiesz ile dadza FRP na rok do
        przodu. Porownaj lokate rok temu ze stopa zwrotu z FRP i powiedz co wyszlo. Co
        do funduszy obligacji NIE TERAZ te kupuje sie gdy zostanie osiagniety szczyt
        stop procentowych lub inflacji.

W tej chwili obligacje OK dobijaja na GPW do 5% dyskonta rocznie ale trzeba
        czekac bedzie wyzej. Mozna pomyslec nad kupnem EDO jak beda mialy marze powyzej
        3% powyzej inflacji. Plynosc jak w funduszu a wyniki lepsze w tej chwili sa 6%
        pierwszy rok, CPI+2,75% kolejne
        Wykup obligacji przed terminem trwa 5 dni i 1zl za sztuke.

• axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 10:27
          No przeciez piszę,że FO nie teraz,bo stopy sa podnoszone.Czy uważasz,że FRP
          jest lepszy od rachunku oszczędnościowego z oprocentowaniem 5-5,5%?
          W TEJ chwili FRP dają max 4,5%,zaś rach.oszczędnościowy gdzie można w każdej
          chwili wybrac kasę bez utraty odsetek 5-5,5%.To co wybrałbyś?
          Jeśli nie zamierzam zmieniać zaangażowanie pomiędzy FA a FRP to zamiast FRP
          wybrałbym rachunek oszczędnościowy.
          Byc może odnosisz się do lokat z funduszem.Napisałem jedynie,że można wziąć pod
          uwagę.Były jakieś promocje.Dla kogoś kto zaczyna i próbuje może to byc dobre
          rozwiązanie w celu nabrania doświadczenia.

Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania.
          Co do OK zastanów się nad fundami z obligacjami komercyjnymi.Bez żadnych
          problemów z rozliczaniem pitów,podatków itp.
          • grzzal Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 10:44
            smile
            A co jesli podwyzkom stop beda towarzyszyly spadki na gieldzie?
            Inwestowanie w obligacje w momencie podnoszenia stop jest niekorzystne jesli posiada sie obligacje o stalym oprocentowaniu. Kupione np z kuponem 3% przy stopach rzędu 8% prowadza do realnej straty. Ale jesli sa to obligi o zmiennym oprocentowaniu uzaleznionym od poziomu bonów czy inflacji to juz nie jest tak źle.

A teraz kilka faktów - seria podwyzek stop miala miejsce w 2004 roku.
            Wowczas zwrot z FO wynosil ok.6-7 proc (w calym 2004). Rok wczesniej 1-3 proc.

wczesniej seria podwyzek to przelom 99/2000
            w 1999 FO dawaly ok. 8 proc, a w 2000 juz 14-16%
            • axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 10:56
              W czasie długotrwałych spadków
              inwestujemy w fundusze obligacji w EURO lub USD i zarabiamy na kursie
              walutowym.Długotrwałym spadkom towarzyszy osłabiebienie Zł smile
              W razie podwyżek stóp czy jest szansa,że kurs USD/Zł pokryje strate na ich
              podwyższkach ?
              Myślę,że tak.Warto również w czasie bessy zainteresowac się inwestycjami
              sektorowymi-np.złoto.
              W co jeszcze można zainwestowac w gorszej koniunkturze?
          • robbo2k Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 11:37
            Axel boga w sobie nie masz.
            Znow poronujesz stope zwrotu FRP od sierpnia 2006 do sierpnia 2007
            z lokata bankowa od sierpnia 2007 do sierpnia 2008.

Allianz Pieniezny za ostatni miesiac 0,445%
            Rocznie daje 5,51% podczas gdy ostatni rok to 3,8%.
            A stopy ida w gore i zapewne depozyty FRP tez.
            Oczywiscie duzo fundusze jeszcze nie odczuwaja az tak wzrostu ale
            beda.

• axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 12:05
              Czasem jestem upart jak osiołsmileTeraz moje wyliczenia.
              Twój najlepszy FRP Allianz daje w tej chwili miesięcznie 0,445% .
              Moja najlepsza lokata 5,5% rocznie daje miesięcznie też 0,445% smile
              To oprocentowanie zmienne.Twoje depozyty FRP idą w górę,a moje oprocentowanie z
              lokat też powinno iść w górę skoro stopy procentowe są podnoszone.Kredyty w górę
              i oprocentowanie lokat tez w górę.Byc może racji nie mam,bo specem wielkim też
              nie jestem,ale warto się ciągle uczyć.Tylko,żeby człowiek nie był taki
              upartysmilepozdr...
              p.s.Ja się juz poddaje z FRP i lokatamismile
              • robbo2k Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 12:43
                A ja mam plynosc smile a ty siedzisz w lokacie i gryziesz paznokcie.
                Owe 5,5% to lokata 4 miesieczna w Getinie, konta oszczednosciowego takiego nie
                widzialem. Twoje oprocentowanie jest STAŁE moje zmienne.

No i do tej lokaty to trzeba albo zalozyc konto co trwa 37dni.
                albo udac sie osobiscie i stac w kolejce z gotowka w kieszenii.

• mangood2005 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 13:17
                  Witam
                  Dzięki za wszystkie rady. Mam dalej kilka pytań:
                  Jaka jest korelacja (na czym ona polega) pomiędzy obligacjami a stopami
                  ustalanymi przez RPP ?
                  Jeżeli chodzi o fundusz pieniężny to przy stopie zwrotu ok. 5% to ten interes
                  jest mało opłacalny. Rozumiem że już na wstępie muszę zapłacić ok.2% opłaty
                  dystrybucyjnej - czyli de facto wychodzi 3%. Czy dobrze rozumuje ?
                  W takim układzie jaki układ portfelu byłby dobry przy krótkiej inwestycji ok. 1
                  rok (pomijając lokatę w banku)?
                  • robbo2k Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 13:32
                    FRP sa bez oplat dystrybucyjnych bo inaczej traca sens.
                    Stopy procentowe powoduje podniesienie depozytow i po czesci NOWYCH emisji
                    obligacji bo te zalezne sa od inflacji CPI lub WIBOR (TZ).
                    Oczywiscie najlepiej przy wysokich stopach kupic obligacje ze stalym
                    oprocentowaniem wtedy w przyszlosci gdy stopy spadna by dalej mamy 7-10% swietny
                    biznes. Narazie jednak stopy rosna. Na rok to trudno cokolwiek polecic bo za
                    rok mozemy byc +50% na FA jak i -50%
                  • axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 13:39
                    Czy zakładasz,że za rok możesz mieć mniej niż 10000zł?Jeśli tak to ile?
                    • mangood2005 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 14:29
                      Tak dopuszczam oczywiście taka możliwość. Dla mnie dopuszczalny poziom ryzyka to
                      ok. 10% wejściowej kwoty.
                      • axel40 Re: Pytanie o ocenę inwestycji 28.08.07, 17:24
                        Ze względu na krótki czas inwestycji to wziąbym fundusze stabilnego
                        wzrostu.Zawierają okolo 30% akcji,a reszta to bezpieczne instrumenty.
                        Najlepiej byłoby gdybys określił ile chcesz zarobić i wycofać się z
                        inwestycji.Wpłaty kilkoma etapami ze względu na to aby uśrednić zakupy i nie
                        kupić wszystko np na górce.
                        Ryzyko zawsze istnieje,a w chwili obecnej jest duże.Poczekaj aż się sytuacja
                        wyklaruje,indeksy powrócą do wzrostów i wtedy zainwestuj.
                        Wycofuj środki gdy indeksy są na szczytach.
                        • doradcaaa Re: Pytanie o ocenę inwestycji 01.09.07, 10:11
                          axel40 widzisz człowieku skoro jest doradca to napewno w open finans
                          albo expander bo nawet nie potrafisz kobiecie doradzić, TERAZ JEST
                          WSZYSTKO TAŃSZE PO CO MA CZEKAĆ Z ZAKUPEM do wzrostów? głupota.

obierz strategię 20% , kupuj co miesiac za 20% swojego kapitału
                          akcje które tobie sie wydaja dobrę bedziesz miała 5 zakupów i
                          napewno trafisz w dore i złe moemnty, jeżeli juz wejdziesz zcałym
                          kapitałem na rynek wtedy pomyśl nad strategią zasanów się nad
                          okresem itp...
                          • mieux Re: Pytanie o ocenę inwestycji 01.09.07, 14:51
                            Doradcaaa, i znowu pudło. W tej dyskusji nie było żadnej kobiety. Hi hi.
                            Czy ty wiesz, co to jest dyskusja? A np. o burzy mózgów coś słyszałeś? Zwracam
                            ci uwagę na taką trudną dla ciebie pisownię:
                            b u r z a m ó z g ó w . Trudne, co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka