Dodaj do ulubionych

Fundusze obligacji

19.04.08, 17:05
Witam
Jestem całkiem zielony w temacie funduszy inwestycyjnych - jestem na etapie
zdobywania wiedzy. Wybaczcie więc jeśli pytanie jest lamerskie - aczkolwiek
mnie to intryguje. Jaki jest sens inwestowania w fundusze obligacji ? Właśnie
przeglądam wyniki funduszy w mbanku i to co mi się rzuciło w oczy to że
najlepszy fundusz obligacji wygenerował 7% zysku w ciągu roku. Po odliczeniu
opłaty za prowadzenie wychodzi 5% - to już lepiej zainwestować w lokatę -
przecież teraz na rynku są instrumenty w postaci polis dające zysk rzędu 6 %.
Proszę o wyrozumiałość i wytłumaczenie tego fenomenu
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: Fundusze obligacji 19.04.08, 17:56
      Rentowność FO znacznie się zwiększa przy obniżce stóp,a póki co mamy ciągle
      podwyżki co nie pomaga funduszom obligacji na znaczne lepsze zyski od lokat
      bankowych.Zainwestować w te fundusze będzie dobrze gdy RPP zadeklaruje koniec
      podwyżek,a tego można się spodziewać już za kilka miesięcy w 2 połowie roku lub
      na przełomie.
      FO to obligacje i bony skarbowe.Więc rentowność zależy także od notowań na giełdzie.
      Jeśli patrzysz na zysk funduszu to dane procentowe zawsze są podane z prowizją
      za zarządzanie ,która i tak jest wliczana każdy dzień do wartości jednostki.Jest
      zawsze podawana w wycenie jed.
      Przy takiej samej stopie zwrotu z lokaty i FO przewagą tych ostatnich jest to,że
      w każdej chwili masz dostęp do pieniędzy i zgarnięcie wypracowanego zysku ,a do
      lokaty niekiedy dopiero po zadeklarowanym okresie utrzymania jej w banku.W
      przeciwnym razie tracisz odsetki.
      Wyjątek stanowią rachunki oszczędnościowe gdzie zazwyczaj odsetki są wypłacane
      za każdy dzień trwania lokaty.
      • mangood2005 Re: Fundusze obligacji 19.04.08, 19:00
        dzięki za wyczerpujące info.
        Czyli wartości procentowe są wartościami "brutto". Żeby wyliczyć zysk realny
        trzeba odjąć prowizję za zarządzanie. Czy dobrze rozumiem ?
        Czy mógłbyś wyjaśnić mechanizm wpływu stóp procentowych na wartość FO ?

Pozdrowienia.
        • axel40 Re: Fundusze obligacji 19.04.08, 20:24
          Opłata jest tak jak pisałem wliczona juz w podawane wartości jednostek.
          Żeby wyliczyć realny zysk korzystając z różnego rodzaju kalkulatorów musisz
          odliczyc podatek Belki i różnego rodzaju inne opłaty jeśli cię obowiązują.
          Inwestycja w obligacje polega na wykorzystaniu tzw.dyskonta.Kupujemy obligację
          o wartości 100zl jednak płacimy za nią np 95zł,a po określonym terminie Emitent
          zapewnia ,że odkupi od nas te obligacje po 100zł.
          Co do rentowności to prosty przykład:
          Kupujemy obligację jednoroczną z dyskontem 5% przy stopie procentowej 5%.RPP
          podnosi stopy do 7% i wtedy możemy kupić obligacje z zyskiem 7%,ale nasze stare
          obligacje dalej są warte tylko 5%-rentowność spada.
          Odwrotnie jeśli RPP obniży stopy do 3% to nasze obligacje są warte nie 3 a 5% i
          może się jeszcze zdarzyć ,że wcześniej niż za rok ktoś będzie chciał odkupić
          nasze obligacje(giełda).I w ten sposób zwrot z inwestycji np za pół roku może
          wynieść 5%.Obniżenie stóp-wzrost rentowności obligacji.
          Skład portfela FO to głównie obligacje i bony skarbowe.Warto również zwrócić
          uwagę w miarę możliwości o jakim terminie wykupu są obligacje w portfelu
          funduszu.Im dłuższy termin tym większe ryzyko zmian stóp.
          Innym rodzajem FO są te w dolarach i euro.Tam dochodzi jeszcze ryzyko
          walutowe.Na funduszach obligacji też można stracić.
          • mangood2005 Re: Fundusze obligacji 20.04.08, 05:40
            Stracić ? W jakim wypadku - przecież dyskonto (czyli zysk) jest stały. Jedyna
            sytuacja jaka mi przychodzi do głowy to gdy inflacja przewyższa % dyskonta.
            • axel40 Re: Fundusze obligacji 20.04.08, 10:12
              Sprawdź stopę zwrotu z FO w walucie(obligacje dolarowe i eurobligacje).Pisałem
              przecież,że ryzyko walutowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka