Dodaj do ulubionych

POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjnych

10.03.09, 11:39
Witam,

W dzisiejszych czasach każdy z nas kieruje się innymi motywami inwestycyjnymi. Jako studentka V roku Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, przeprowadzam badania na temat kryteriów wyboru funduszy inwestycyjnych. Zwracam się z prośbą do wszystkich uczestników funduszy inwestycyjnych o wypełnienie poniższej ankiety, co pozwoli mi na realizację badań. Wypełnienie ankiety zajmuje ok. 5 minut!

www.ankietka.pl/survey/show/id/21502/kryteria-wyboru-funduszy-inwestycyjnych.html
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjny 10.03.09, 13:03
      Bez sensu jest kryterium -ma mały wpływ -ma wpływ.
      Jaką miarę stosować proszę Pani?
      Poza tym jest wiele innych czynników ,które wpływają na wybór funduszu. Np. możliwość konwersji,termin realizacji zleceń ,rejon inwestycji,itp.
      Nie można z matematyczną dokładnością(tutaj mały wpływ i wpływ)określić który czynnik jest decydujący.Wszystkie mają znaczenie.
      Wpływ to wpływ i nie ma sensu rozdzielać go na mniejszy czy większy.
      pozdr...
      • axel40 Re: POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjny 10.03.09, 13:06
        Poza tym jak określić skłonność do ryzyka.Jak miara?
      • kziebinska Re: POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjny 10.03.09, 14:11
        Witam,

Pytanie nt. czynników wyboru funduszy inwestycyjnych jest pytaniem zakresowym,
        które ma za zadanie ocenić istotność poszczególnych czynników. Nie jest więc
        pytaniem bezsensownym, tylko o większym poziomie szczegółowości, które da lepszy
        pogląd na analizowany temat. Oczywiście istnieje wiele innych czynników, które
        mają wpływ na wybór funduszu inwestycyjnego, ale te zostały wybrane jako
        najważniejsze z punktu widzenia autora badań smile
        • axel40 Re: POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjny 10.03.09, 16:23
          smile
          Czy można liczyć na główne tezy wynikające z badań przeprowadzonych przez
          p.Karolinę smile
          • redman32 Re: POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjny 10.03.09, 18:54
            Na niektóre pytania nie można odpowiedzieć - w 6 zaznaczyłbym obie odpowiedzi.

W gronie znajomych robię niestety za eksperta i stali mi trują d*** o porady.
            Wiedzę ludzi na temat funduszy oceniam na dno wklęsłe - większość do czasu
            kryzysu nie odróżniała funduszu od lokaty. Dopiero teraz niektórzy się obudzili
            "a to na funduszu można stracić?" "doradca mi mówił, żeby nie wypłacać to
            zostawiłem" "mam -70% ale to przecież odbije, musi tylko podskoczyć o 70% i
            wyjdę na zero"
            • axel40 Re: POMOCY! czynniki wyboru funduszy inwestycyjny 10.03.09, 19:43
              > "a to na funduszu można stracić?" "doradca mi mówił, żeby nie wypłacać to
              > zostawiłem" "mam -70% ale to przecież odbije, musi tylko podskoczyć o 70% i
              > wyjdę na zero"
              >

No niestety.Z> "a to na funduszu można stracić?" "doradca mi mówił, żeby nie
              wypłacać to
              > zostawiłem" "mam -70% ale to przecież odbije, musi tylko podskoczyć o 70% i
              > wyjdę na zero"

No niestety.Żeby wyjśc na zero musi podskoczyć o 140% smile
              • grzzal 140? 10.03.09, 21:07
                axel. No co Ty

ze 100 PLN zostaje Ci 30 PLN
                140% z 30 to zaledwie 42 PLN, czyli do 72. Jeszcze troche brakuje
                • axel40 Re: 140? 10.03.09, 22:06
                  smile sad
                  No fakt,ale na pewno nie 70%

• axel40 Re: 140? 10.03.09, 23:16
                    Mój błąd polegał na tym,że zawsze w przykładach biorę 50 i 100%,czyli musi
                    dwukrotnie wzrosnąć i 140% poszło z "automatu".
                    Czyli wychodzi,że gdy stracimy 70% to musi wzrosnąć 233% z hakiem,ale gdy
                    stracimy o 20% mniej to żeby wyjść na zero wystarczy zwyżka 100% smile
                    Natomiast gdy strata wyniesie 30% to odrobić musimy około 43%.

Wniosek.
                    Tnij straty.

Co ja miałem z matmy? Hmmm.....
                    Choć wyliczenia mogą być nieprawidłowe wniosek jest na pewno słuszny.I to
                    zarówno w bessie jak i w hossie.
                    Zapisać na kartce i powiesić nad łóżkiem.Przyda się z pewnością w przyszłości.
                    Powinno to być w wątku - Czego nauczyła mnie bessa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka