Dodaj do ulubionych

Chusta a orteza ortopedyczna.

12.05.10, 21:23
Witam,
jestem mamą 6 tygodniowego maleństwa. Chciałabym ją nosić w chuście, niestety
moje dzieciątko musi nosić ortezę, o taką:
https://img708.imageshack.us/img708/6937/img0304tk.jpg
Zastanawiam się, czy w naszej sytuacji coś ala chusta elastyczna zdałoby egzamin?
Obserwuj wątek
    • ithilhin Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 12.05.10, 23:06
      dopuszcza sie chuste elastyczna w takich przypadkach ale pod kontrolą i za
      zgodą lekarza prowadzącego
      .
      najlepiej gdyby lekarzowi swojemu przyblizyla temat

powodzenia i szybkiego zdjecia ustrojstwa
      • padthai Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 13.05.10, 12:01
        Jezeli nie musi nosic rozworki stale, to warto takze pomyslec o
        chuscie tkanej i porozmawiac, a raczej pokazac ortopedzie lub
        rehabilitantowi. Czesc mam nosi przy dysplazji w chustach bez
        rozworki. Dobiera sie wiazanie i pozycje, i mozna smigac :), ale
        zawsze po konsultacji z orto. lub reha.
        • padthai Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 13.05.10, 12:02
          przypomnianlam sobie, ze kilka mam chwlilo sobie tez MT do noszenia z
          rozworka.
          • cathedral Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 13.05.10, 15:02
            Nie chcę rezygnować z ortezy, tylko włożyć dziecko razem z nią w chustę, żeby
            podtrzymać tę poduchę od dołu i trochę odciążyć ręce. Mei Tai bardzo mi się
            podobają, ale czy one nie są dla starszych dzieci?
            • morepig Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 13.05.10, 16:30

cathedral napisała:

> Nie chcę rezygnować z ortezy, tylko włożyć dziecko razem z nią w
              chustę, żeby

wygodniej chyba bez, przeciez jak bedzie malenstwo na niej siedziec
              to moze sie wrzynac w nozki...?

polecam konsultacje z orto, pokazanie mu chusty i pozycji kieszonki
              i co on na to :)
              • padthai Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 13.05.10, 19:43
                morepig dobrze pisze. Ja tez jestem za chusta.
                a co do MT, to trzeba by uszyc na miare i dobrze zawiazac.
                • pelka22 Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 14.05.10, 09:16
                  My mieliśmy rozwórkę Koszli -ortopeda nie zgodził się na noszenie w
                  chuście. Także koniecznie zapytaj zanim zaszkodzisz dziecku.

Julka, 28.04.2005
                  Lenka, 11.02.2009
                  • cathedral Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 14.05.10, 10:43
                    Na pewno bez tej ortezy byłoby wygodniej i nie mogę się doczekać, kiedy ją
                    zdejmiemy, ale jak już pisałam, dopóki bioderka się nie ustabilizują nie chcę
                    jej zdejmować, ani zastępować chustą. Po prostu ręce mi już mdleją od noszenia
                    dziecka, zwłaszcza ta, którą podtrzymuję pupkę. Włożenie dziecka do nosidełka
                    lub chusty chociaż na chwilę (na "po domu") wydaje mi się dobrym pomysłem, nawet
                    jeśli malutka będzie w ortezie (chusta miałaby tylko ją podtrzymywać, a nie
                    służyć do rozwierania nóżek). Ale Wy macie więcej doświadczenia, więc poradźcie,
                    czy dam radę w ten sposób podtrzymywać 6 tygodniowego szkraba. I ewentualnie
                    która chusta (czy nosidło) byłoby dla mnie najłatwiejsze do założenia i wygodne
                    dla dziecka (przede wszystkim przewiewne).
                    • padthai Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 14.05.10, 12:37
                      nie wiem jakie masz zalecenia itd.
                      trudno tak cos poradzic hmmm
                      - elastyk grzeje
                      - najlepsza bylaby chusta tkana - jezeli nauszysz sie dobrze wiazac i
                      pokazesz to lekarzowi to on zadecyduje. kto wie? moze sie zgodzi na
                      chuste bez roworki
                      - MT wydaje sie jakims rozwiazaniem, ale... po zastanowieniu nawet
                      jesli bedzie uszyty na miare to powlozeniu malestwa do MT razem z
                      roworka, nie bedzie dobrze trzymal kregoslupa i glowki. No chyba ze
                      bez roworki, ale wtedy to juz lepiej chusta.
                    • morepig Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 14.05.10, 16:06
                      wydaje mi się że wygodnie byłoby w nosidle ergonomicznym (bondolino,
                      manduca, ono) albo tkanej. w wlastyku trzeba sie nagimnastykowac
                      zeby wlozyc i ponaciagac panele a i tak srednio wygodnie jest :)
                      mam znajomą która w tym ustrojstwie wkładała małego do chusty,
                      podpytam! :)
                  • padthai Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 14.05.10, 12:28
                    Wszystko zalezy od stopnia dysplazji, rozworki oraz lekarza lub
                    rehabilitanta. Koszla jest specyficzna, faktycznie chusta mogla by
                    zmienic ustawienie nozek. Frejka jest mniej wymagajaca, bo dotyczy
                    raczej szerokiego pieluchowania, ta sama pozycje mozna uzyskuje sie
                    noszneniem "brzuszka do brzuszka", dlatego chusta jak najbardziej.
                    Oczywiscie wszyskto po konsulatacji z lekarzem. Choc konsultacja nie
                    gwarantuje, ze lekarz pozwoli na chuste. Musza byc spelnione pewne
                    warunki. Lekarz powinien cokolwiek wiedziec cos o chustach wiazanych
                    i miec do nich choc odrobine zaufania, musi zalozyc, ze mama bedzie
                    dobrze wiazac i uzyskiwac odpowiednia pozycje i najwazniejsze - jaki
                    jest stopien dysplazji.
                    Typ I – prawidłowe stawy biodrowe;
                    Typ II – stawy biodrowe fizjologicznie niedojrzałe (IIa i IIb), stawy
                    biodrowe dysplastyczne bez decentracji głowy kości udowej w panewce
                    (IIc);
                    Typ III – stawy biodrowe dysplastyczne z decentracją głowy kości
                    udowej w panewce;
                    Typ IV – zwichnięte stawy biodrowe.
                    Jak widac trudno tu uogolniac. Kazdy przypadek jest inny i inne sa
                    zalecenia.
                    Po za tym zmienia sie tez podejscie. Szerokie pieluchowanie nie jest
                    juz zalecane jako profilaktyka. Wazniejsze jest uzyskiwanie pozycji
                    zabki przy noszeniu, ukladanie na brzuszku i poginanie nozek przy
                    przewijaniu (zamiast ciagniecia za nie). W zaleznosci od stopnia
                    dysplazji zalcana jest odpowiednia pielegnacja, rozworka noszona
                    kilka godzin albo 24h/dobe.
                    Jedno jest pewne. W spoleczenstwach, gdzie dzieci sa noszone,
                    dysplazja praktycznie nie wystepuje.
            • black_cobra Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 14.05.10, 17:35
              o MT były już posty na forum i wynika z nich, ze MT jest dla dzieci siedzących już samodzielnie.

Natomiast ja ma też Hop-Tye Hoppediza - to taki mT ale dla dzieci od pierwszego tygodnia życia - łatwo włożyć i wyjąć dziecko. Popatrz na stronie hopka i spytaj ortopedy
              • cathedral Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 16.05.10, 09:17
                Ten Hop-Tye wygląda fajnie, ale też dosyć "grubo". Jak się sprawuje latem?
                • black_cobra Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 16.05.10, 12:43
                  jak na razie jakichś upałów nie było więc nie wiem jak będzie później.

Wcale nie jest gruby. Mój MT był znacznie grubszy.

Jak jesteś z okolic warszawy to możemy się jakoś umówić na przymierzenie, a jak nie to może coś wymyślimy lub ktoś podpowie jak to zazwyczaj wygląda.
                • black_cobra Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 16.05.10, 12:45
                  zresztą kupując w sklepie stacjonarnym masz możliwość przymierzenia, a kupując w internecie masz zawsze 10 dni na odsłanie jak nie poplamisz ani nie poniszczysz, więc ja bym spóbowała tak.
                  • cathedral Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 16.05.10, 13:12
                    Cena jest dosyć wysoka, ale nie żal by mi było pieniędzy, gdyby się to
                    sprawdziło. Ja mieszkam w Zamościu i tutaj raczej chusty nie kupię w sklepie
                    stacjonarnym. Szukałam więc w internecie, ale hoppendiz jest głównie jako
                    bondolino na allegro.

P.S. Może jest na forum ktoś z mojej okolicy?
                    • black_cobra Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 16.05.10, 22:15
                      Hmmm... może jakoś byśmy spróbowały... wypożyczyć albo co, nie wiem bo nie mam doświadczenia w pożyczkach na odległość.

Znam sklep, który je sprzedaje ale chyba nie wolno tu zamieszczać linków bo zostałoby to uznane za reklamę.
    • truscaffka Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 17.05.10, 08:33
      dziewczyny dobrze piszą - najpierw idź z chustą do orto - pokaż co i jak, i
      zapytaj,. to jednak lekarz jest decyduje a nie koleżanki na forum :)

a co do nosideł, jedynym jakie kojarz ę, które EWENTUALNIE mogłoby na chwilę
      zastąpić chustę, która rzeczywiście jest najlepsza dla takiego małego dziecka,
      to nosidło storche. NA szkoleniu dla doradców przymierzaliśmy różne typy nosideł
      miękkich i to okazało się mimo wszystko najlepsze dla takiego malucha (choć
      chusta zdecydowanie lepsza)...ma ciekawy sposób regulacji panela, jest uszyty z
      materiału skośnokrzyżowego, panel można dość mocno dopasować do
      dziecka...spójrz: Tekst
      linka
      • black_cobra Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 17.05.10, 13:23
        Dokładnie masz rację, tylko lekarz może ocenić, czy wolno i w czym wolno.

Rozumiem jednak wątpliwości cathedral, bo jak wyjaśnić ortopedzie niuanse związane z różnymi nosidełkami...? Dla większości lekarzy nosidełko to tylko bjorn i temu podobne. Niektórzy nawet o ergo nie słyszeli, nie mówiąc już o MT i innych.

Najlepiej byłoby wziąć coś w uapkę i pokazać lekarzowi o co chodzi.

A to nosidełko storcha to wypisz wymaluj wlaśnie HT www.hoppediz.de/shop/hop-tye
        • truscaffka Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 17.05.10, 15:20
          a faktycznie, bardzo podobne sa :)
          • anka0127 Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 18.05.10, 17:10
            Mój synek ma poważną dysplazję (III stopnia), nosi rozwórkę koszli, pokazałam
            lekarzowi wiązanie z chusty elastycznej (Polekont), włożyłam młodego "na żabkę"
            brzuszkami do siebie i ortopeda był bardzo zadowolony, powiedział że mogę nosić
            alternatywnie w koszli lub chuście.
            • padthai Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 18.05.10, 21:15
              super :)
              milo poczytac :)
              • cathedral Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 26.05.10, 11:37
                Czy ktoś wie, czym różni się Bondolino od Hop Tye?
                • black_cobra Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 26.05.10, 23:20
                  Na pewno tym, że HT jest regulowaną (stąd możliwość noszenia w nim dzieci) wersją MT a bondolino ma klamry zamiast pasów. Ale jak ci się nie spieszy a koleżanka nie zapomni to w sobotę będę mierzyć bondolino to Ci dokładnie powiem jak i co (przynajmniej według mnie).
                  • morepig Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 27.05.10, 00:37

black_cobra napisał(a):

> Na pewno tym, że HT jest regulowaną (stąd możliwość noszenia w nim
                    dzieci) wers
                    > ją MT a bondolino ma klamry zamiast pasów.

????????????
                    Bondolino NIE MA żadnej klamry!
                    jest wygodniejszą bo wypełnioną wersjąmejtaja, dodatkowo opracowaną
                    z rzeszą fizjoterapeutów i polecaną od noworodka :)

hop tye:
                    https://www.bestforbabys.de/oshop/catalog/images/HopTye%
20Nagao.jpg
                    https://www.coreanne.com/hoptye/hop_tye.jpg
                    bondolino:
                    http://www.bestforbabys.de/oshop/catalog/images/BondolinoOlive.jpg
                    • cathedral Re: Chusta a orteza ortopedyczna. 27.05.10, 11:01
                      Hmm... czyli którą polecacie na lato dla niespełna 2 miesięcznego?
                      Mogę spokojnie poczekać do soboty... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka