Dodaj do ulubionych

Nowy Babybjorn

24.06.13, 22:40
Chodzi mi o Babybjorn One. Ktos ma? Widzial? Naprawde jedno nosidelko moze byc dobre na noworodka (bez wkladki) i trzylatka? Podoba mi sie ze mozna nosic na plecach i nie ukrywam uwielbiam system zapiec Bb (przodem do kierunku jazdy za to nie uznaje mimo zaklec producenta wiec ten temat pominmy) czy ono sie jakos sklada/zwija zgrabie czy jest wielkim plecaczyskiem? No i czy wiekszym dzieciom wisza nogi (jak mialo to miejsce w active)?
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Nowy Babybjorn 25.06.13, 05:32
      bb to nie jest dobre nosidło. Chyba, że ergonomiczne.
      Jesli masz na myśli zwykłe, popatrz na tę stronę:
      www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment
      i zwróć uwagę na u.łożenie nóżek i stawów biodrowych w obu typach nosideł (to po lewej np bb, po prawej ergonomiczne),
      zasłyszane, i bardzo mi się spodobało- w nosidłach-wisiadłach jest tak, jakby ktoś cię wziął za majtki i podciągnął do góry, będzie wygodnie? :)
      pmyśł nad ergonomicznym, dla zdrowia dziecka.
      • ichi51e2 Re: Nowy Babybjorn 27.06.13, 08:53
        Taaak. No ale wlasnie ten nowy jest podobno ergonomiczny....
        • kaszunia Re: Nowy Babybjorn 27.06.13, 09:52
          Obejrzałam sobie to cudo na youtube. Niby wygląda jak ergo, ale nosidło oprócz pozycji żabki powinno jeszcze zapewniać naturalną krzywiznę kręgosłupa, a tu tego już nie ma. No i to nieszczęsne noszenie przodem do świata :/ nie kupiłabym
          • asik_w Re: Nowy Babybjorn 23.07.13, 18:10
            BB nie są ergonomiczne, to sztywne nosidła i mimo szerszego panelu nie są ergonomikami.
            • plraven Re: Nowy Babybjorn 13.08.13, 09:35
              Ludzie, ale czasami pieprzycie głupoty. Firma BabyBjorn istnieje na rynku już 20 parę lat. Firma pochodzi z Szwecji, gdzie wszyscy mają bzika na punkcie bezpieczeństwa. Głównym odbiorcom ich produktów jest USA. Jeśli chociaż jeden model nosidełka powodowałby jakiekolwiek szkody u dzieci, ta firma upadła by w jeden dzień, bo by miała tak nagłośniony proces, że by się nie pozbierała. Ja mam akurat model One z tego roku. Jest bardzo lekki, wykonany z super materiałów, każda pierdoła jest tam przemyślana po 100 razy, zapinanie, wkładanie, rozpinanie, przewiewy, materiały. Nie przypadkowo dostali Red Dot Design Award. Nie będę pisał, że chusty czy Mei Tai jest złe, ale jakbym chciał być złośliwy, to bym napisał, że MT zostało wymyślone w Chinach, a azjaci jednak mają trochę inną budowę ciała niż europejczycy, czy to oznacza, że krzywicie nóżki i kręgosłupy dzieciom? Hm... A w kółko słyszę takie opinie co do nosidełek BB. A teoretycznie, jeśli chusta Mei Tai powodowałaby szkody, to komu wytoczylibyście proces? Pani Krysi co je szyje? Zosi? No i gratuluję noszenia dziecka w chuście jak były upały kilka dni temu. Wyważcie trochę opinie i chusty i nosidełka mają dobre i złe strony. Mój synek ma 4mce, był kilka razy noszony w tym nosidełku i o dziwo za każdym razem mu się podobało. Wczoraj na spacerze, nosiłem go przodem do świata w parku i po 20 minutach normalnie sobie zasnął i mu się podobało, przełożyłem go do wózka i git. Zaraz usłyszę kolejną bzdurę, że przeładowuję dziecko bodźcami. Dziecko ma swój rozum, uwierzcie mi, jakby miało się przeładować to by zaczęło płakać i marudzić. Już normalnie widzę dzieci noszone przodem do świata z X-ami zamiast oczu, jak w kreskówkach na Cartoon Network. Wiadomo, że nie nosiłbym dziecka przodem do świata na ruchliwej ulicy, gdzie są samochody, ludzie krzyczą, jest syf i itp. Zalecam luz, każdy nosi dzieciaka jak chce, w chustach, nosidełkach, na rękach itp. Ja wszystkim dzieciakom życzę szczęścia i zdrowia. Nosidełko z czystym sumieniem polecam, mimo, że przodem do świata nie nosi się w pozycji "żabki 90 stopni" nóżek, ale dziecko ma nóżki i tak rozchylone. Można nosić w "żabką" w pozycji twarzą do siebie, albo na plecach. Rozpina się zamek i już.
              • donna.moglie.mamma Re: Nowy Babybjorn 13.08.13, 12:28
                czy ten post jest sponsorowany? :> chyba tylko tak można by go wytłumaczyć... bo totalny brak wiedzy to mało powiedziane. ;)
                • plraven Re: Nowy Babybjorn 14.08.13, 09:29
                  Sprowadźmy poziom dyskusji do absurdu: czy donna.moglie.mamma to bezdzietny, trzynastoletni internetowy troll? :) Zapewne :> Ale za to ma wiedzę :) Gratuluję umiejętności argumentowania swojego zdania i to w jaki wyrachowany sposób :) Całuski jeszcze napiszę, a co!
              • szelkami Re: Nowy Babybjorn 16.08.13, 23:56
                McDonald też jest pełen standardów, certyfikatów i innych hacapów i też go kochają amerykanie. a i tak wolę schabowego mamy :) żadna to argumentacja :)

BB to wisiadło i tyle. noszenie dziecka przodem do świata to brak wyobraźni i instynktu.
            • martekle Re: Nowy Babybjorn 16.08.13, 11:02
              bb to nie są ergo nosidła, pic na wodę foto montaż
              dobre nosidło to np storcza jest o!
              i nie ma czegos takie ze specjalna wkladka na noworodka, bzdura i napijanie w butelkę
              a za te ich ceny to jest normalnie złodziejstwo moim zdaniem
              • yvona73pol Re: Nowy Babybjorn 17.08.13, 03:37
                Intryguje mnie popularnosc wisiadel BB, tym bardziej, ze od zawsze mialam wrazenie, ze dziecko w nich raczej wisi, do tego wszyscy, z ktorymi rozmawialam o noszeniu, a ktorzy uzywali BB, skarzyli sie na kregoslup. Czyli ze nie tylko dla dziecka, ale i dla rodzica nie bardzo. No, chyba., ze ktos nosi godzine trzy razy w tygodniu, na zakupy idac na przyklad.

I zgadzam sie z uwaga na temat McDonalda, patrzac na jego reklamy mozna przysiac, ze to zbalansowany i zdrowy posilek, a patrzac na jego popularnosc...
                A jak jest, kazdy widzi, no i argumentacja, ze "wszyscy nosza" srednio na mnie dziala.
                Drzewiej, na wsi, zeby dziecko ladnie spalo i nie przeszkadzalo w robocie, nasaczalo sie szmatke wodka i dawalo taki "smoczek". I tez pewnie "wszyscy tak robili" wiec o co ten halas? :P
                • shipa Re: Nowy Babybjorn 16.11.13, 01:12
                  Popularnosc BB jest raczej marketingowa, calkiem jak MakPadla.

W zadnej reklamie BB nie widac rodzic niosacego dziecko, idacego w normalnym tempie- tylko zwooolnioooneee, uuukaaaazujaaace szczeeessscieeeee obrazki- za to ,,na zywo" widac maluchy bujajace w powietrzu nozkami, wrecz wymachujace nimi na boki z tej radosci, ze cos im sie w krocze, o, przepraszam, w pieluche wbija.

Zachwalajacym BB jako ,,dobre" nosidlo proponuje eksperyment: waska barierke umieszczamy miedzy wlasnymi udami (mamy prawo do amortyzacji w postaci pieluchy) i podskakujemy, opadajac calym ciezarem ciala na krocze, tak z 500 razy na przyklad, powtarzajac sobie, ze to przeciez najlepszy design, atestowany przez XYZ, ze zdobyl taka a taka nagrode, ze przeciez jest taki super... Aaaaaaale, aaaaaale, nie podpieramy sie raczkami, nie podpieramy sie nozkami, ciezar ciala opiera sie na kroczu, tylko na kroczu, bez oszukiwania!!!

I prosze sobie samemu odpowiedziec, czy taka krzywde zrobiloby sie wlasnemu dziecku, bo nosidlo ,,ma atest"?
                  • ichi51e Re: Nowy Babybjorn 28.11.13, 19:44
                    Chyba nie widzialas nosidelka o ktorym pisze...
                    • shipa Re: Nowy Babybjorn 25.12.13, 20:36
                      Ichi51e, widzialam, na zywo jak najbardziej, stad moja wypowiedz o smetnie dyndajacych nozkach.
                      Chyba nie potrafisz obiektywnie podejsc do przekazu reklamowego.

Nosidlo nadal nie ma regulowanego dna, wiec taki sam rozstaw miedzy nogami jest proponowany dla maluszka 3 kg i takiego 12 kg. Nosidlo nadal ma dwa rozmiary ,,wysokosci", wiec jesli dziecko wyrosnie poza rozmiar bocznych wyjsc na raczki (wiekszych niz w Active, owszem), a nie dorosnie do rozmiaru ponad nosidlem , to albo nosidlo bedzie je uciskalo na ramionka (sytuacje: rece w otworach bocznych) albo bedzie sie wpijalo pod paszki (rece ponad krawedzia nosidla).

Nazwanie nosidla ergonomicznym nie oznacza, ze takowym sie staje. BB ma ogromny potencjal, ale nie mozna go niestety porownywac z prawdziwymi ergonomikami. Sama latwosc zakladania i zapinania, doczepiany sliniaczek (super pomysl), dostepnosc pokrowcow i prostota ich zakladania nie wystarcza, by mozna bylo je polecac jak ,,super pod kazdym wzgledem". Wlasnie najwiekszym zarzutem wzgledem BB jest to, ze nosidla nie dopasowuja sie do dziecka, a dobre ergo albo wybiera sie ,,pod rozmiar dziecka" albo uzywa sie adapterow dla zmieniajacych sie wymiarow malucha.

I jeszcze jedno, w nosidlach wieksze dzieci zazwyczaj obijaja sie nogami o uda rodzica- a w ergonomicznych nie. Ja ,, na zywo" widzialm tylko maluszki noszone, ale na zdjeciach w necie widac, ze nogi starszych (wiekszych) dzieci wisza, czy sa to noszone z przodu, czy tez z tylu.
                      • ichi51e Re: Nowy Babybjorn 26.07.14, 21:51
                        No to u mnie nie wisza - a dzieciak ma 102/14kg. Nic mnie tez nie boli. Jedyny minus to taki ze sie w tym nosidle karmic nie da.
                        A szerokosc jest regulowana- sa suwaki.
    • bufo.bufo Re: Nowy Babybjorn 07.06.15, 14:55
      KAŻDY BB to wisiadło. A wisiadeł się nie kupuje, chyba że chce się bardzo zaszkodzić swojemu dziecku.
      Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka