kubissimo 03.03.06, 13:20 od rana probuje sobie przypomniec jak sie nazywa swiatlo odbite przez snieg, ktore oslepia od dolu i za cholere nie moge help help, bo oszaleje (a potem oslepne) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: grrr wrrr 03.03.06, 13:24 Jesli nie ma na to jakiejs super wymyslenj nazwy to ono jest po prostu spolaryzowane:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: grrr wrrr 03.03.06, 13:35 nie nie jest na to jakies okreslenie pamietam ze studiow tzn pamietam, ze bylo :/// Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: grrr wrrr 03.03.06, 13:46 kubissimo napisał: > nie nie > jest na to jakies okreslenie > pamietam ze studiow > tzn pamietam, ze bylo :/// Jeżeli chodzi Ci o takie coś, co w efekcie daje śnieżną ślepotę (www.thefreedictionary.com/snow-blind) to ja się spotkałem w literaturze podróżniczej z określeniami "refleksy słoneczne/słońca", "refleksy świetlne", "refleksy śnieżne" albo same "refleksy". Mogę spróbować sprawdzić, może gdzieś w zawartości półek znajdę coś bardziej szczegółowego... ale to dopiero wieczorem, albo jutro rano? A z literackiego punktu widzenia to najlepsze są "refleksy słońca [odbijającego się od lodu]" albo podobna paplanina :-d Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: grrr wrrr 03.03.06, 14:31 W malarstwie to się nazywa blik, zdaje się, przy czym nie dotyczy to wyłącznie śniegu (jeśli w ogóle zrozumiałam co chcesz wiedzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
8macek Re: grrr wrrr 07.03.06, 16:32 może chodzi ci o albedo(białość) ale to jest stosunek swiatła(a konkretnie promieniowania słonecznego) odbitego do padającego. niekoniecznie więc światło musi być odbite od śniegu chociaż albedo śniegu/lodu niewątpliwie jest największe! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: grrr wrrr 07.03.06, 18:48 tak! :D oczywiscie opisales to znacznie madrzej niz ja, ale chodzi o to slowo wiedzialem, ze cos podobnego do 'libido' :D Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: grrr wrrr 07.03.06, 20:35 Ale albedo to nazwa pewnej wartości, no. "albedo 0.31". To nie jest chyba nazwa samego błysku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: grrr wrrr 08.03.06, 22:41 w tekstach dot. turystyki kwalifikowanej spotkalem sie z okresleniem "efekt albedo" Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: grrr wrrr 08.03.06, 22:55 Jeżeli tak, to wycofuję się z błędu i przepraszam :-D Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: grrr wrrr 07.03.06, 19:21 i dlatego trzeba nosic okulary lodowcowe. Odpowiedz Link Zgłoś
elena81 Re: grrr wrrr 09.03.06, 11:45 Ja bym powiedziała odśniegowane, albo zrykoszetowane, ale pewnie wolisz to swoje abledo... Jak mawia dwudziestkadwójka "bleeeeeee" ;P Odpowiedz Link Zgłoś