Dodaj do ulubionych

do doświadczonych mam

11.09.11, 16:01
drogie mamysmile
syn zaczyna grę na wiolonczeli ma lat 7
mam dwa pytania czym różni się tryb 6 a 4 letni
i jaki drugi instrument może mieć w przyszłości,znaczy też kiedy?
czy też strunowy czy właśnie inny...
ja długo w domu powinien ćwiczyć na początku
dziękuję za odpowiedźsmile
Obserwuj wątek
    • znowuniedziela Re: do doświadczonych mam 11.09.11, 17:58
      Hm... trochę to dziewne, że nie uzyskałaś tych informacji w szkole syna... Mnie powiedziano wszystko w dniu zapisu(po zdanym egzaminie)-pod koniec czerwca.
    • mama_dorota Re: do doświadczonych mam 12.09.11, 09:06
      Mam dziecko w OSM, więc informacje mam tylko z sieci. Tryb 4-letni to tzw. młodzieżówka. Robią go dzieci lub młodzież, a czasem dorośli, którzy startują trochę później, bo ich większa zdolność przyjęcia informacji umożliwia skrócenie nauki. Młodsze dzieci, jak twoje, muszą uczyć się najpierw rysować nutki, ogólnie częściej powtarzać informacje, nie są w stanie przyjąć szybko wielu informacji teoretycznych.

Najwięcej powie ci nauczyciel. Przy smyczkowych instrumentach ważne jest chodzenie na lekcje w pierwszych latach nauki - choć na ostatnich kilka minut, żeby nauczyciel mógł pokazać na co zwracać uwagę. Moja córka na skrzypcach ćwiczyła początkowo 30 minut dziennie i tak się najczęściej zaleca, z sugestią, aby ten czas przedzielać w razie potrzeby przerwami. Zdolność koncentracji w tym wieku jest bardzo niska, ale będzie wzrastać dość szybko i muzykowanie w tym podobno bardzo pomaga.

W trybie 6-letnim fortepian dochodzi w 5. klasie, w 4-letnim w 3., przynajmniej w naszej szkole i raczej będzie to fortepian, nie coś innego. W pewnych sytuacjach można tez dziecku zorganizować dodatkowy instrument wcześniej, np. jeśli się uczyło prywatnie i chodzi o kontynuację.
      Poszukaj informacji o tym tu na forum w postach bb12 przede wszystkich sprzed kilku lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka