Dodaj do ulubionych

Stojak na nuty

19.10.12, 21:18
Córka jest w 1 klasie OSM, gra na skrzypcach. Nuty opieramy na wysokim krześle albo jej trzymam. Czy myślicie, że stojak na nuty jest potrzebny przy nauce gry? Oglądałam różne i nie wiem który byłby odpowiedni. Są takie "pełne" i takie składające się z poprzeczek (wydaje mi się,że książki z nutami nie utrzyma). Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • ciapek7 Re: Stojak na nuty 20.10.12, 11:02
      Nasza nauczycielka od razu zaleciła kupno stojaka, moja córka też jest w 1 kl OSM na skrzypcach, na razie nie kupiłam, te masywniejsze są dla mnie za drogie , te całkiem składane wydają się mało stabilne, sama nie wiem , zresztą zakładałam również podobny wątek o pulpicie
    • tijgertje Re: Stojak na nuty 20.10.12, 11:10
      Ja wieki temu gralam na fletach bez pulpitu. Teraz sie zastanawiam, jakim cudem to robilam. Teraz mam 2 pulpity, oba skladane, z tym, ze jeden leciutki taki na jakies "wyjscie" gdzie mam cos lekkiego, drugi ze 3 razy drozszy , masywniejszy i duzo stabilniejszy. Ma szersza poleczke i bez problemu na nim po 2-3 ksiazki ustawiam i nic mi nie leci, na probach orkiestry wiekszosc ludzi wlasnie taki mialo. Fajne o tyle, ze i do domowego grania sie nadaje i wszedzie mozna ze soba zabrac, jesli trzeba (choc wazy dosc sporo w porownaniu z tymi prostymi skladakami.
      do skrzypiec pulpit wydaje mi sie niezbedny. Nauczycielowi sie nie przyznawaj, ze nuty na krzesle ustawiasz, bo jeszcze ochrzan dostaniesz. Nuty musza byc na odpowiedniej wysokosci, bo inaczej mowy nie ma, zeby dobrze ustawic aparat i dziecko nie moze grac we wlasciwej pozycji. Na dluzsza mete klopoty z kregoslupem gwarantowane. zainwestuj w solidny pulpit, taniej wyjdzie niz ortopeda.
    • kocianna Re: Stojak na nuty 20.10.12, 21:06
      My mamy składany, nie pełny, dosyć lekki, bardzo stabilny (składa się jak statyw aparatu fotograficznego), mieści się na nim np. podręcznik do solfeżu, obliczony na 7 lat, więc dość gruby, albo książka z nutami i... flet prosty, jeśli go złapać "wąsami" do przytrzymywania nut. Kosztował ok. 100 pln.
    • skarolina Re: Stojak na nuty 24.10.12, 09:00
      duchna napisała:

> Czy myślicie, że stojak na nuty jest potrzebny przy nauce gry?

Oczywiście, niezbędny. Zdarza mi się czasem ćwiczyć bez pulpitu, ale jeśli nie umiem utworu na pamięć, to ból kręgosłupa murowany. Z tym, że ja, stary muzyk, to sobie tylko bólu przysporzę, a dziecko w tym wieku nabiera złych nawyków, a postawa przy instrumencie to podstawa.
      • jarkotowa1 Re: Stojak na nuty 24.10.12, 13:11
        Ja też jestem na etapie kupowania pulpitu (drugiego).
        Przez roku używaliśmy takiego lekkiego składanego (już opisywany), był wielokrotnie składany bo podróżował. Po roku musimy kupić nowy. Obecnie jest już niestabilny, telepie się, książki spadają bo wąsy się powyginały, młody się złości. Zdecydowanie musimy kupić coś stabilniejszego i trwalszego.
    • beatulek Re: Stojak na nuty 12.11.12, 22:22
      Co sądzicie o tym pulpicie. U nas w domu do tej pory grało się na pianinie ale córka zaczęła SM na flecie i zaskakują mnie czasami pozycje w których ćwiczy. Znaczy jak ćwiczy ze mną około 0,5/h dziennie to solidnie pod moją kontrolą stoi ale jak jej daję później czas na swobodną grę (nut ma dużo bo wcześniej uczyłam ją gry na pianinie) to czasami potrafi grać leżąc na podłodze na brzuchu .....Doszłam więc do wniosku, że powinnam kupić jej pulpit? teraz jest ww lidlu tylko napiszcie czy się taki nadaje?
      www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_31400.htm
      • kalimar76 Re: Stojak na nuty 12.11.12, 22:41
        Moje dziecko - krucha 7 latka - wykończyła ten właśnie pulpit w pół roku.
        No cóż, jaka cena taka jakość. Wiele elementów jest plastikowych i bardzo szybko przestają spełniać swoje funkcje.
        Reasumując, nie polecam.
        • skarolina Re: Stojak na nuty 12.11.12, 23:27
          Nie wypowiem się na temat pulpitu, ale metronom z tej oferty jest świetny.
          • jarkotowa1 Re: Stojak na nuty 13.11.12, 09:57
            My tym razem kupiliśmy trwały, solidny pulpit, Proela, taki orkiestrowy.
            Stary, składany, nadaje się tylko do postawienia cienkich kartek. Cokolwiek grubszego już nie ustoi. Zdecydowanie nie polecam pulpitu rzędu 40zł (to ten nasz pierwszy, który musieliśmy zmienić). Cena adekwatna do jakości.
            • ciapek7 Re: Stojak na nuty 13.11.12, 18:03
              Kupiłam jednak taki :
              allegro.pl/pulpit-pod-nuty-orkiestrowy-czarny-stabilny-i2714808510.html

Metronom według naszej nauczycielki póki co jest niepotrzebny , więc liczymy na razie

• beatulek Re: Stojak na nuty 15.11.12, 08:51
      Dziękuję za opinie - nie kupiłam. Po waszych wpisach postanowiłam poszukać czegoś trwalszego.
    • sylwik30 Re: Stojak na nuty 15.11.12, 22:33
      Nasz poprzedni a allegro służy nadal, mimo, iż był za niecałe 40 zł. Nie narzekałam, zdaje egzamin na wyjazdach, lekki i mały.
      Jednak ostatnio kupiłam ten z LIDLA i NIE ŻAŁUJĘ. Jest naprawdę porządny, stoi stabilnie i bez problemów ustoi większa książka.
      Uważam, że za tą cenę opłaca się, Zawsze zostaje w kieszeni na jakieś nuty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka