Dodaj do ulubionych

gra w duecie

26.11.15, 18:22
Jak wyglądają/ wyglądały pierwsze duety Waszych dzieci. Szczególnie pytam o dzieci smyczkowe, gdzie intonacja nie jest czymś oczywistym.

Moje obie córy (skrzypce w 1 i w 2 klasie) grają w duetach (osobnych) i to jest jakiś dramat. Intonacja jest czymś zupełnie nieoczywistym wink

Naczyciele jakoś zachowują spokój, więc widocznie tak ma być, prawda? Dzieci osobno grają ładnie, a razem - ciężko wytrzymać wink
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: gra w duecie 27.11.15, 00:21
      super, ze moga grac w duetach. Caly myk polega na tym, ze grajac razem trzeba sie nawzajem sluchac i dostrajac. Wcale to takie proste nie jest, ale lepszego cwiczenia na intonacje nie ma. Bedzie dobrze. Tak czy siak na poczatku warto zawsze zagrac cos unisono, chocby prosciutka game, potem np w tercjach. Jak unisono nie bedzie czysto, to granie bardziej skomplikowanych rzeczy nie ma zbyt duzego sensu. Czasem dzieci skupiaja sie tylko na wlasnej grze, a tak sie niestety nie da.
    • skarolina Re: gra w duecie 27.11.15, 00:33
      No cóż, stare powiedzenie mówi "Kto gra bardziej nieczysto od skrzypka? Dwóch skrzypków w duecie". To jest cholernie trudne, naprawdę, więc się nie dziw, że nie brzmi. Ważne, żeby słuchały i zwracały uwagę.
    • 8wiola35 Re: gra w duecie 01.12.15, 08:52
      Moja corka( I klasa PSM ) za tydzien ma swoj pierwszy popis- w duecie ze starsza kolezanka. Byla juz pierwsza wspolna proba - wyszlo bardzo ladnie. Mam jednak ogromnego stresa, zwlaszcza po tym jak nauczyciel powiedzial, ze jesli jedna sie pomyli- utwor lezy. Corka ma duza treme przed wystepami publicznymi i martwie sie, aby stres nie spowodowal owej pomylki.
    • pepperann Re: gra w duecie 02.12.15, 18:41
      Jeśli macie chęć, zapraszam do zobaczenia nagranego ostatnio duetu - obie dziewczynki z klasy drugiej. Moja to ta wyższa, z grzywką, w błękitnej sukieneczce, gra pierwszy głos.

www.youtube.com/watch?v=oerIFKf-2cU
      • jarkotowa1 Re: gra w duecie 07.12.15, 15:13
        Tijg ma rację. Warto popróbować uniosono. Gra w duecie nie jest taka łatwa.
        Trzeba słuchać drugiego, trzeba mieć kontakt wzrokowy, bo w końcu gra się z tym drugim człowiekiem a nie ze swoim pulpitem, drugi musi przyjąć z pokorą, że jednak ten pierwszy skrzypek "rządzi"wink
        Jak jedno się pomyli to trzeba grać swoje ....a ten drugi musi się złapać. Początki bywają trudne, ale to jest baaardzo rozwijające. A i dzieciakom na scenie jakoś raźniej w dwie osoby niż na występach solowychsmile
        No i z czasem wychodzi naprawdę fantastycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka