kasiask 29.06.09, 16:53 Potrzebny instrument dla Antosia, bo szkoła takowych nie posiada.( Akordeon- guzikówka rozmiar 2 (cokolwiek to znaczy). Może ktoś ma?? Może ktoś zna kogoś, kto chce sprzedać/pożyczć??? Wszelka pomoc mile widziana!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 23.07.09, 10:12 Co z tym akordeonem? Udało się zdobyć, czy jeszcze temat w trakcie realizacji? Odpowiedz Link
kasiask Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 23.07.09, 14:16 Temat akordeonu leży i kwiczy. ( Okazało się to o wiele trudniejsze, niż sądziłam. Takich akordeonów jaki wymarzył sobie nauczyciel Antosia po prostu nie ma na polskim rynku. Są takie małe, ale klawiszowe, a to ma być guzikówka. W szkole jest jeden za 11 000 zł i wszyscy się nad nim trzęsą. Trudno się dziwić, za taką kasę!W każdym razie nauczyciel powiedział, że do czasu zakupu akordeonu, Antoś będzie ćwiczył na szkolnym w szkole, a nie w domu. Ma to swoje dobre strony, bo to nie ja będę musiała go gonić do ćwiczeń. ) Odpowiedz Link
villi Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 24.07.09, 11:20 Kasia ćwiczenie w szkole nie jest takie złe, po roku to widzę Przede wszystkim młody wie, że o tej i o tej godzinie ma iść do sali poćwiczyć, skąd ja go odbieram. Raz w tygodniu ćwiczy z nim też licealistka-harfistka co jest świetnym pomysłem, bo ja to tylko mogę mu ustawienie palców skorygować, a ona ćwiczy z nim "kompleksowo". Jedyny problem jest z sobotą, bo trzeba dojechać, a Michu upiera się że chce grać, no i teraz w wakacje - jeździ co kilka dni z tatą rano do szkoły, ale on chciałby codziennie a dla nas to niemożliwe ze względów logistycznych. Za to sąsiedzi są zachwyceni takim trybem ćwiczeń Odpowiedz Link
tyska_edziecko Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 24.07.09, 18:56 A jak wygląda nauka innych dzieci grających na akordeonie? Szczerze powiedziawszy nie bardzo wyobrażam sobie sytuację, że dziecko CODZIENNIE dojeżdża do szkoły, żeby poćwiczyć. Myślałaś może nad nauką na zwykłej klawiszówce? Nie, żebym zniechęcała, ale na akordeonie małe dziecko zwyczajnie zbyt długo nie pogra (na początku zmęczy je prawdopodobnie 15 minutowe trzymanie go na sobie). Jednak instrument swoje waży, a ćwiczyć codziennie trzeba... Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 27.07.09, 08:56 Pozwolę sobie odpowiedzieć ci za Kasię, bo ona odmeldowała się na urlop. Rodzaj instrumentu narzucił nauczyciel w szkole Antosia. Odpowiedz Link
tyska_edziecko Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 27.07.09, 19:29 Tak tak, pamiętam. Dlatego właśnie jestem jego podejściem tak mocno zdumiona.Ale pewnie co szkoła, to obyczaj Odpowiedz Link
skarolina Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 29.07.09, 14:08 tyska_edziecko napisała: > A jak wygląda nauka innych dzieci grających na akordeonie? Szczerze > powiedziawszy nie bardzo wyobrażam sobie sytuację, że dziecko CODZIENNIE > dojeżdża do szkoły, żeby poćwiczyć. Przecież i tak codziennie jest w szkole? Ja pamiętam, że mocno zazdrościłam tym, którzy grali na instrumentach, których ze szkoły nie dało się wynieść (harfa, organy, perkusja) - mieli usankcjonowany prawnie luz w niedziele Odpowiedz Link
tyska_edziecko Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 30.07.09, 09:37 Ups! Chyba nie doczytałam, że będzie chodził do dziennej szkoły muzycznej . Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 04.08.09, 09:58 Wczoraj w Gdańsku na Długiej widziałam jednego pana grającego na takiej guzikówce. Niesamowite ile tam jest tych guzików!!! Jak się nauczyć na tym grać? Wcale się, Kasiu nie dziwię, że się przestraszyłaś poziomem trudności gry na tym instrumencie, ale jak widać, można. Brzmiał rzeczywiście dosyć wschodnio, ale to pewnie kwestia utworu. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 04.08.09, 11:01 Kasiu, tak sobie wlasnie pomyslalam... w jednym sklepie maja mi poszukac dokladnie kto takie akordeony robi i ile kosztuja, zamowienie jest mozliwe tylko z przedplata, bo jest to tak nietypowy instrument, ze szanse na jego sprzedanie sa praktycznie zerowe, ale... NA uzywany prawdopodobnie w Wiatrakowie nie ma szans (5- rzedowe to przynajmniej 96 basow). Na nowy wiem, ze was nie stac, ale moze by sie jakos ze szkola dogadac? Moze by to jakos wspolnie kupic, wy zaplaciccie czesc i Antos bedzie mogl zabierac instrument do domu, a w dni, gdy bedzie mial lekcje, beda mogly na nim tez inne dzieci cwiczyc, no a jak zmieni na wiekszy, to instrumentzostanie da szkoly. Nie wiem, czy rozumiesz o co mi chodzi. Tzn szkola kupuje instrument, a wy placicie czesc za wypozyczenie na pierwsze lata. Moze to by przeszlo? W dodatku jako instrument na szkole z cena pewnie dalo by sie cos pokombinowac. Mecz ich, dyrektora ponaciskaj, bo troche dziwne mi sie wydaje, ze nauczyciel moze takie zadania stawiac, zwlaszcza, jak instrumentow rzeczywiscie nawet nie ma gdzie kupic. Odpowiedz Link
monikaprzybyla Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 04.08.09, 12:54 allegro.pl/item701094740_akordeon_guzikowy_weltmeister_toccata_60_bas.html Odpowiedz Link
tijgertje Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 04.08.09, 13:19 Nie za duzy? Ma byc 40 basow. Odpowiedz Link
monikaprzybyla Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 06.08.09, 10:04 Nie opłaca się - z 40 bardzo szybko wyrośnie. Akordeony guzikowe są dyżo mniejsze od klawiszowych (co nie znaczy że lżejsze...) - np. guzikowy 96-basowy jest wielkości klawiszowej 60tki. Odpowiedz Link
kasiask Re: Akordeon dla dziecka kupię!!!!! 04.08.09, 13:27 Wygląda na to, że faktycznie kupienie tekiego akordeonu graniczy z cudem. Póki co postanowiłam się tym w ogóle nie przejmować. Poczekam do początku roku, zobaczę, jak wygląda ten akordeon, który zakupiła szkoła i jak Antosiowi będzie szła nauka. Antek jest spory jak na swój wiek, więc może okazać się, że w miarę szybko da się kupić większy instrument. Poza tym jest też zawsze możliwość, że mu coś nie podejdzie i z całej nauki wyjdą nici. Odpowiedz Link