Dodaj do ulubionych

No i umoczyłem....... :(

04.03.06, 13:18
Brałem w listopadznie kredyt w CHF na 204000 pln. Kurs z dnia podpisania
umowy był 2,52 sad Pod koniec lutego bank mi puścił transze po 48090pln po
2,35 .... No i umoczyłem. Czy ktoś mi może powiedzieć ile na dzień dzisiejszy
umoczyłem, bo mi wychodzi, że jakieś 8000 pln sad Idę zapić smutki......
Obserwuj wątek
    • kajka777 Re: No i umoczyłem....... :( 04.03.06, 14:39
      Rozumiem, ze bank puszcza transze zgodnie z kwotą w CHF na dzien podpisania
      umowy? No to łatwo policzyć....
      Zabezpieczeniem przed tego typu sytuacjami jest umowa z bankiem, który wypłaca
      tyle PLN ile trzeba. Czyli wysokość swojego zadłużenia w CHF poznasz dopiero po
      wypłacie wszystkich transz. Ale za to nie ma ryzyka, że nagle trzeba sięgnąć do
      własnej kieszeni po ileśtam tysięcy PLN.
      • gigi33 Re: No i umoczyłem....... :( 04.03.06, 15:50
        czyli np. Multi, mBankiemsmile Takie PKO.BP np. oblicza sobie kwotę kredytu we
        franku na dzień złożenia wniosku w razie osłabienia się franka w momencie
        wypłaty środków zawsze jest się "umoczonym", w razie umocnienia jest się do
        przodu, takie ryzyko...Tylko o tym powinnien być Pan poimformowany a pewnie nie
        byłwinkP.S. Proszę nie pić za dużowink
        • kajka777 Re: No i umoczyłem....... :( 04.03.06, 16:58
          gigi33 napisał:

> czyli np. Multi, mBankiemsmile

nie tylko, Millennium też chyba tak ma. Jakie jeszcze banki?
          • gigi33 Re: No i umoczyłem....... :( 04.03.06, 17:39
            Milennium ma zdaje się właśnie na dzień podpisania umowy ( czyli ten
            przypadek ), napewno na dzień złożenia wniosku jak PKO.BP przelicza Raiffeisen.
            • ivonne76 Re: No i umoczyłem....... :( 04.03.06, 18:36
              czyli jak jest lepiej ? na dzien podpisania umowy czy złozenia wniosku ?
              Ja też biorę kredyt w poniedziałek chyba w PKO BP na kwotę 180000zł w
              transzach. Ja juz sama nie wiem czy brać w tym banku czy nie ? róznie mówią, ze
              nasz, ze najstarszy z tradycją a te inne to z nimi róznie bywa. Zastanawiam sie
              jeszcze nad Santanderem. Pomóżcie podjąć decyzję.
              • kriss_333 Re: No i umoczyłem....... :( 04.03.06, 18:45
                a w jakiej walucie bierzesz, jakie koszty okołokredytowe?
              • gigi33 Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 14:03
                Najbezpieczniej jest w bankach takich jak Multi lub mBank gdzie się dostaje
                dokładnie tyle PLN ile się wnioskuje( przeliczenie na dzień wypłaty ), w PKO.BP
                dostanie Pani wg. przeliczenia franka na dzień złożenia wniosku ( może wystąpić
                nidopłata lub nadpłata zaleznie od wachań franka )-dostanie Pani mniej
                złowótwek niż Pani wnisokowała lub więcej. Ale raczej śledziąc kurs franka
                bardziej realne jest, że mniej (trzeba sprawdzić historię kursu na dzień
                składania wniosku ). Jaki nasz?- w PKO.BP mało jest juz polskiego kpitału i co
                Pani po tradycji( taki argument mnie szczerze mówiąc śmieszy ). Pani bierze
                Pieniądze z banku a nie je tam lokuje, a te "inne" to Banki z jeszcze większą
                tradycją, tyle, że nazwy obco brzmiące. Pani nawet nie zdaje sobie sprawy, że
                jest Pani narażona na niedopłatę taka to tradycjawink- więc gratuluje doradcy
                PKO.BPwinkPozdrawiam!
            • zbooycerz Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 15:05
              nie wprowadzaj w blad

wlasnie refinansuje kredyt PLN CHFami w Mill i dostane tyle PLN ile trzeba i to
              samo stosuje sie dla nowych klientow

bez przesady, ze tylko mBank jest taki ach i och wink

pzdr
              • gigi33 Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 21:27
                Niby kto ja wprowadzam w błąd, w którym miejscu?-napisałem "zdaje się" w
                odniesieniu do Mill w pozostałych przypadkach jestem pewny!A co do Mill to
                nawet jeśli nalicza w dniu wypłaty środków ( a wcale nie jestem tego taki
                pewny ) to w porównaniu z BRE, Mill kojaży mi się z wielkim bałaganem,
                podejrzanym obowiązkowym ubezpieczeniem na życie, nie za ciekawym
                oprocentowaniem, długim okresem oczekiwania na kredyt więc jednak BRE są och i
                ach no ale wiadomo,że nie dla wszystkichsmile Ale to tylko moje zdaniesmile P.S. W
                żadnym z powyższych banków nie pracuje, żeby nie byłosmile- są to tylko moje
                obiektywne opinie wynikające ze współpracy z ww 3 bankami. Pozdrawiam!
              • robpaine Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 23:28
                Do starych klientow tez. Chcialem dana kwote X w pln w transzach.
                Przewalutowanie (z pln na chf)odbywalo sie w dniu pzrelewu transzy. Wiec zawsze
                dostaniesz taka ilosc pln na konto jaka chciales tylko że cała realna kwote
                kredytu bedziesz znał po ostatniej transzy (przez czynnik kursu waluty). Tak
                jest w Millenium.
          • ann17 Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 16:34
            w GE przeliczenie jest w momencie wypłaty transzy, więc dostajesz dokładnie tyle złotówek ile było we wniosku i umowie.
    • wodnik Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 15:49
      A ktoś z was wie jak jest w Fortisie. Z tego co pamiętam, to doradca mówił, że
      w takich wypadkach trzeba dopłacać z własnej kieszeni różnicę jaka powstała. sad
      • kajka777 Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 21:10
        w Fortisie jest właśnie to ryzyko, czyli teraz przy niższym kursie, masa ludzi
        dopłaca. Wiele banków odeszło już od tego, więc dziwię się, że ci którzy bedą
        mieli kredyt wypłacany w transzach na przestrzeni np. roku, i jeszcze dodtakowo
        nie mają srodków wlasnych, tak ryzykują.
        • gigi33 Re: No i umoczyłem....... :( 05.03.06, 21:29
          apropos Fortisu to wiecie coś o tym, że oni mają zapis w umowie iż bank może
          bez zgody klienta przewalutowac mu kredyt jeśli uzna za stosowne?uncertain a wogóle
          ile tam się czeka na decyzję teraz?Pozdr.
          • kajka777 Re: No i umoczyłem....... :( 06.03.06, 00:16
            teraz na pewno szybciej niż wtedy, gdy była promocja.
            Co do tego zapisu w umowie: jest rzeczywiście dyskusyjny, bo nie ma dokładnie
            określonych warunków, kiedy Fortis może przewalutować bez zgody Kredytobiorcy.
            Właściwie brzmi to jak "kiedy bank uzna to za stosowne" wink
        • wodnik Re: No i umoczyłem....... :( 06.03.06, 11:20
          Wiesz co. Są plusy i minusy. Ja przynajmniej wiem, że mam do spłacenia 80850CHF.
          W dniu kiedy podpisywałem umowę był bardzo dobry kurs. Boli tylko, to że teraz
          będę musiał dopłacić, tylko póki co nie wiem ile.
          W innych bankach może się okazać, że przy mniejszej kwocie pln, ale i przy złym
          kursie CHF, kwota do spłacania może taka sama.
          • zbooycerz Re: No i umoczyłem....... :( 06.03.06, 17:06
            jesli masz srodki zaplanowane do wniesienia i miales je wniesc
            to rzeczywiscie masz tyle samo frankow po nizszym kursie

jednak z uwagi, na to, ze decyzja CHF czy PLN jest na plaszczyznie oszczednosci
            na % wiekszosc o ile nie wszyscy woleliby miec stala kwote PLN

ps mBank is ok np do allegro ;0) albo do refinansowania...

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka