olla09 13.07.10, 11:13 Jadę oglądnąć jutro shih tzu . Ale przeczytałam komentarze na temat tych psów że są to mieszańce. Kosztują one 450 zł. To dobra cena? Co o tym myśleć . Był tylko 1 komentarz negatywny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: Kupno psa 13.07.10, 12:22 Bez rodowodu to kundelek w typie rasy, nie shih tzu. Zastanów się czy chcesz dać zarobić rozmnażaczom nierasowych psów, wciskających ludziom kit o ich rasowości. Chcesz rasowego psa? Uzbieraj na rasowego. Odpowiedz Link
gitmajonezxdd Re: Kupno psa 13.07.10, 13:24 Lepiej dołóż drugie tyle i kup psa RASOWEGO. Tenshii ma rację, niestety. Taki piesek nie będzie rasowym tylko kundelkiem w TYPIE. Przemyśl swoją decyzję, proszę. Odpowiedz Link
shih-an Re: Kupno psa 13.07.10, 14:48 Najlepiej poczytaj sobie dokladniej to forum. Wiele razy juz pisalismy o tym, jak mozna sie rozczarowac kupujac psa z niepewnego zrodla. Najprostszy argument: psy nierodowodowe sa kojarzone ze soba na zasadzie przypadkowosci. Nie jezdzi sie do reproduktorow kilkaset kilometrow, tylko kryje "tym, co pod reka". Czesto niestety sa to psy ze soba spokrewnione i nikt nie jest w stanie tego sprawdzic. Natomiast efekty takich kojarzen ujawniaja sie dopiero po jakims czasie. Chorob, na jakie taki pies moze zapadac przez cale swoje zycie nie zobaczysz u kilkutygodniowego szczeniecia. A podpowiem Ci, jako hodowca - jest w tej chwili duzy zastoj w shih-tzu. Niektorzy hodowcy sprzedaja szczenieta z rodowodem po bardzo atrakcyjnej cenie, bo maja problem ze znalezieniem odpowiednich nabywcow :). Wystarczy podzwonic, probowac sie dogadac... Zycze podjecia dobrej decyzji, bo to zakup na dlugie lata. Lepiej odlozyc wiecej pieniedzy, niz co chwile biegac z psem do weterynarza i patrzec na jego cierpienie. A to niestety znacznie bardziej prawdopodobne, jesli kupisz psa od producenta, niz w hodowli rodowodowej, gdzie kazde krycie jest dobrze przemyslane. Pozdrawiam i sorry za brak polskich znakow. Odpowiedz Link
an3czka2 Re: Kupno psa 16.07.10, 11:10 Tu przychylam się do odpowiedzi Tenshi, Ani i Patryucji. Sama kupiłam bez rodowodu ale drugi raz bym tak nie zrobiła. Moja mała jest udana, zdrowa i ma wspaniały charakter, ale kosztowała dużo więcej, nie 450. Miałam po prostu szczęście, ale inni nie. Trafiali na oszustów, i wyrastało bóg wie co, a do tego chore biedactwa. Często jestem na allegro i widzę co się dzieje, stale ci sami ,,hodowcy " wystawiają psy. Sunie są zaszczeniane do granic możliwości, to chore. Sama teraz 3 dni temu uśpiłam ukochaną śwnkę morską, którą kupiłam w sklepie a nie od hodowcy. Chorowała od początku, ale 4 lata przeżyła, co jak twierdziła weterynarz było cudem. Leczyła ją od początku i żartowała nieraz że malutką trzyma przy życiu miłość, opieka i bardzo silna wola do dobrego życia. Główną przyczyną był tak zwany chów wsobny, i przez to słabe mioty. Jednym słowem interes ponad wszystko... Odpowiedz Link
giciag Re: Kupno psa 16.07.10, 20:00 Gdybym trafila na to forum rok temu to tez zdecydowalabym sie na rodowod.I choc wiem ze moj Dzeki pochodzi od rodzicow z rodowodem i jest typem shih to dzisiaj bym sie zastanowila.Powiem wiecej nie trafilam na nikogo kto powiedzial by mi -kup z rodowodem- a nie -po co ci rodowod ,do niczego nie jest potrzebny-tak wiec slyszac ze ktos z kregu znajomych chce shih mowie zeby to rozwazyli-niestety- kupuja bez rodowodu.Dzeki to ucieszny piesek,zdrowy,pelny wigoru i teraz nie zamienilabym go na zadnego ,ale zanim go kupilam mialby rodowod.Moze powiecie ,jasne madry polak po szkodzie.Duzo racji jest w wypowiedziach co niektorych forumowiczek,niestety jeszcze trzeba dlugo sie uczyc. Odpowiedz Link
magda79pn Re: Kupno psa 27.07.10, 17:46 jak znaleźć prawdziwego hodowcę w wielkopolsce? szukać informacji w internecie? może macie jakieś namiary? jak kształtują się ceny rasowych szczeniąt? 1000zł wystarczy? bardzo podobają mi się te pieski, ale oczywiście muszę to przemyśleć, chyba bardziej skłaniam się ku suni (zawsze miałam tylko suczki, pieska nigdy -może dlatego wolę sunię) mam mnóstwo pytań odnośnie tej rasy więc muszę najpierw dużo poczytać :) chcę pieska "porządnego" a nie "byle jakiego" bo to jest zakup na lata dlatego musi mieć rodowód abym była w pełni zadowolona z zakupu :) tym bardziej że miałam kiedyś suczki (bez rodowodu) jamniczkę która została uśpiona w wieku 6 lat z powodu kamieni na nerkach (podobno była to wada wrodzona) potem rodzice kupili spanielkę, śliczną malutką, która teraz tylko przypomina spaniela ;) mój mąż też miał jamniczkę (żyła ponad 12 lat, musieliśmy uśpić z powodu zaawansowanej cukrzycy) pozdrawiam Odpowiedz Link
gitmajonezxdd Re: Kupno psa 27.07.10, 18:14 Tylko wiesz... psy rodowodowe też chorują, to nie jest tak, że papierek "uzdrawia" psa. Nie znam żadnej hodowli w wielkopolsce, ale myślę że 1000 zł powinno wystarczyć na kupno psa. Odpowiedz Link
gitmajonezxdd Re: Kupno psa 27.07.10, 18:14 Oj, sorki oczywiście Wielkopolsce. Tak to jest jak się pisze post i gra na gitarze... Odpowiedz Link
tenshii Re: Kupno psa 27.07.10, 18:47 Magdo - dobry wybór :) Najlepiej bedzie jeśli zadzwonisz do poznańskiego oddziału ZK i zapytasz o hodowle w tamtym regionie, a następnie zasięgniesz o nich opinii, np w internecie :) Powodzenia Odpowiedz Link
obywatel_korowiow Re: Kupno psa 28.07.10, 19:49 W 100% się z Tobą zgadzam, mam tak samo. Psica kupiona co prawda nie z "dzikiej" hodowli ale od pani, która postanowiła dopuścic suczkę, ale dzis, choć na nic bym jej nie zamienił, kupiłbym w hodowli z prawdziwego zdarzenia. Wczoraj z żoną oglądaliśmy sobie szczeniaki na jednym z portali internetowych i aż żal bierze gdy widzi się tę masową produkcję. Wcale nie dziwię się Tenschi, nie dostrzegam grama złej woli gdy pisze o kundlach czy tez psach w typie... Rozumiem ją doskonale, bo widzę te biedne psiaki porzucane, zostawiane w schroniskach, widzę ludzi nastawionych tylko na zysk i z drugiej strony takich jak Tenschi, która próbuje z tym walczyć. Zastanawiam się jak to jest z dzikimu hodowlami, na jakich zasadach działają? Są na ryczałcie, czy może na normalnych zasadach (myslę o podatku dochodowym), czy też "lecą na dzika" nie zastanawiającię nad tym,że to przecież jest dochód, który podlega opodatkowaniu...? Może z tej strony ich "ugryźć"? Odpowiedz Link
magda79pn Re: Kupno psa 29.07.10, 00:24 wiem że psy z rodowodem też chorują ;) miałam na myśli raczej wady wrodzone które rzadziej się zdarzają u psów rasowych dzięki za podpowiedź, jak już poczytam sobie o rasie i się zdecyduję to zadzwonię do ZK i zapytam pozdrawiam Odpowiedz Link