Dodaj do ulubionych

Ilość snu.

02.01.11, 22:34
Witam w Nowym Roku :)
Od pewnego czasu zastanawiam się ile snu potrzebuje szczeniak w wieku 4,5 miesiąca.
Kluska jest sama w domu przez 5 godzin i wydaje mi się, że większość tego czasu przesypia... Po moim przyjściu szaleje ok. 2 godzin, po czym znowu śpi... Wyliczyłam, że łącznie od godziny 7 do 22 (czyli między pierwszym a ostatnim spacerem) śpi z przerwami ok. 9 godzin! Do tego przesypia całą noc, czasem tylko się budzi, przechadza po pokoju 10 minut i znowu się kładzie.
Jak jestem w domu staram się zajmować jej czas zabawą i nauką ale jak tylko przestaję zwracać na nią uwagę (nie chcę jej przyzwyczajać do tego, że ciągle jest w centrum uwagi) to od razu układa się i śpi...
Wiem, że to przecież jeszcze "dziecko" i potrzebuje dużo snu, ale czy to nie za dużo?
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Ilość snu. 02.01.11, 22:53
      Witaj:)
      To normalne że maluch tyle śpi, dla nich sen to zdrowie. Z czasem będzie mniej spać. Lila też tak przesypiała, a i dziś jak jest ponury dzionek to potrafi przespać pół dnia:). Przyjdą cieplejsze dni, wiosna i sama zobaczysz jak ożyją i nabiorą wigoru:). Oby do wiosny...Fajnie ją wychowujesz z tego co piszesz, i oby chowała się zdrowo dalej. Pozdrawiamy z lilką.
    • anita_nr1 Re: Ilość snu. 03.01.11, 09:11
      Moja ma 4 miesiące i jeśli chodzi o sen to jest podobnie też spi dość długo, tzn. noc przesypia całą tj. od ok.23 do 7 rano, o 7 wychodzimy na pierwszy spacer, ja wychodze do pracy i zostaje z mężem, bawi się do 9 , a potem jak mąż wychodzi myślę, że idzie spać, bo on przyjeżdza na chwilę do domu ok.12-13 to mówi że Layla wita go przy drzwiach, ale jest zaspana i sie przeciaga, więc wychodzi na to że od 9 do 12 śpi, potem on spowrotem jedzie do pracy i ja przychodze po 16 to jest taka sama sytuacja wita mnie zaspana Layla :), spacerek potem bawi się do ok. 19 spi przez godzinę ,znowu spacerek póżniej jak zasnie po 21 to juz ją zabieram do sypialni ok 23 i spi do rana czyli przesypia ok. 9 -10 godzin w dzień :)
      • arbuziki Re: Ilość snu. 03.01.11, 09:41
        To mi ulżyło :)
        Myślałam, że tak bardzo dopasowała się do mojego trybu życia - też jestem ogromnym śpiochem ;)
        • an3czka2 Re: Ilość snu. 03.01.11, 10:52
          Myślę że ta rasa to też śpiochy :). Pozdrawiam, An3czka z lilką.
          • shih-an Re: Ilość snu. 04.01.11, 13:34
            Zdecydowanie tak.
            Moje psy potrafią przespać większą część dnia, wstając wyłącznie do jedzenia i na siusiu :).
            A potem w nocy oczywiście są tak zmęczone całym dniem, że nie mają siły się przesunąć, żebym mogła przykryć się kołdrą ;)).
            • an3czka2 Re: Ilość snu. 06.01.11, 12:01
              Kurcze a ja myślałam że ja mam tylko ten wieczorny problem:), poprzedni oduczył się spania ze mną po około roku, a lilka mija jej półtora i nic. Zawsze pierwsza w łóżku :). Rozwalona na środku i śpi smacznie. Jak tylko ją wyniosę z łóżka to robi minę zbitego psa...artystka. Pozdrawiam.
    • marta13sar Re: Ilość snu. 15.04.11, 13:32
      Witam.
      Młoda ma skończone 9 m-cy od czasu pierwszej cieczki (3.02.11) stała się ospała, dużo spokojniejsza, wiem, stała się "kobietą" ;o) Ale jednak trochę mnie to niepokoi. Przesypia całą noc, gdy wstaję ok 6.00 rano, to przywita się ze mną i idzie do innego pokoju znowu spać (tam gdzie nikt się nie kręci i nie przeszkadza). Co drugi dzień do południa jest z nią mąż i mówi, że młoda do godz. ok 13 śpi (w weekendy też tak jest). Ok 13.00 wraca syn i idzie na spacer trochę ją wykończy rzucając piłką (wtedy biega i dokazuje). Gdy wracam do domu to również biega z radości, ale za chwilę znowu śpi. Zachęcam ją do większego ruchu, do zabawy jak dawniej, ale ona taka bardzo spokojna jest i widzę, że najchętniej położyłaby się i spała. I tak do wieczora, jak dam jej spokój, to śpi i znowu noc i śpi itd. NIe ma w niej takiej energii jak dawniej (no w sumie nie jest już rozbrykanym szczeniakiem).Czy mnłoda może mieć jakieś problemy zdrowotne? (ja kiedyś też mogłam godzinami spać i okazało się że mam problemy z tarczycą). Mówi się, że po sterylizacji suczki stają się spokojniejsze, zastanawiam się co stanie się z moją bardzo spokojną Amber. Wiem że szczeniaki potrzebują dużo snu, ale ona jak była szczeniakiem dużó młodszym to mniej spała niż teraz jak jest "kobietą".
      • an3czka2 Re: Ilość snu. 15.04.11, 17:18
        Marta tu chyba cieczka nie ma nic do rzeczy, a bardziej charakter psa. Moja od początku zachowuje się jak by miała ADHD psie i taka jest do dziś:-), a ma 21 m-cy. Jej koledzy na dworku są spokojni, a ona nie wyrasta z tego, dalej szaleje, kocha wszystkich i już. Po prostu wszędzie jej pełno, i tak jej zostanie. To ,,baba"z temperamentem, ale przy tym karna i szybko się uczy....czasem jak chce:). Nie wyobrażam sobie aby się miała zmienić. Twoja niunia po prostu jest bardziej zrównoważona i spokojna. To też ma zalety:). Pozdrawiamy Z lilką.

)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka