Dodaj do ulubionych

Skoltuniona siersc

26.03.11, 09:31
Witajcie! Mam 10-miesieczna suczke shih tzu,okolo tygodnia temu siersc zaczela sie koltunic mimo regularnego czesania.Wlosy zupelnie zmienily wyglad z gladkich i swiecacych na matowe koltuny tuz przy skorze.Jest to nie do rozczesania,rece opadaja.Moze ktos z Was moglby mi pomoc porada,bede wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 26.03.11, 10:18
      Może to związane jest z wyminą sierści?.Shih tzu w tym wieku wymieniają sierść. Musisz po prostu czesać ją na mokro, spryskiwać odżywką dość intensywnie w trakcie czesania. Moja miała podobnie parę miesięcy temu. Po zimie horror z sierścią, zrobiła się watowata, kołtuny przy skórze itd. Najpierw ją podcięłam, i zaczęłam podawać preparat Omega complix( ok. 25-30 zł). Jest super, to kompozycja olejów z łososia, dorsza, i roślinnych. Dostaje jedną łyżeczkę dziennie, pije chętnie. Do tego dokładam 1 tabletkę biotyny, takiej najtańszej( ok 9zł). Efekty już są , dostaje to od 3-4 tygodni, sierść nabrała blasku a czesanie nieporównywalnie lżejsze. Kuracja ma trwać około 6 tygodni, starczy 1 butelka na dwie kuracje, ale na prawdę warto. Myślę że jak skończę codzienną dawkę, to będę stosować z 2 razy w tygodniu na stałe. Kołtunów zero, a był na prawdę horror, jeden dzień rozczesana, a na drugi ripley, ręce mi opadały. Do tego nie lubi się moja małpka czesać, gryzła , uciekała i walka co dziennie. Dziś jest nieco lepiej, krócej gryzie, hi,hi. Pozdrawiam Ania.
      • fleur75 Re: Skoltuniona siersc 26.03.11, 10:57
        Dziekuje! jest dokladnie jak opisalas,watowata...Tez ja podcielam,bo latwiej dostac sie do skory,ale mimo to wyglada brzydko,zaznacze ze jest to czarny shih tzu,wiec widac z daleka.Jeszcze pytanie,czy te preparaty,ktore stosujesz sa jakies specjalne czy takie jak dla ludzi?Mieszkam w malym,skandynawskim miasteczku,nie ma tu sklepu z artykulami dla zwierzat.I czy ta odzywka do spryskiwania moze byc dla ludzi?
        • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 26.03.11, 11:07
          Tran możesz podać i dla ludzi, wiem że taki podają( 1 kapsułkę). Co do biotyny to nie jestem pewna, ale odżywkę musisz mieć dla psa. Są te wszystkie preparaty na internecie(np. allegro), można spokojnie kupić. Ja szampony kupuję właśnie tam, są tańsze. Pozdrawiam.
          • fleur75 Re: Skoltuniona siersc 26.03.11, 11:12
            Dziekuje jeszcze raz!Pozdrawiam rowniez.
          • agamadrid Re: Skoltuniona siersc 26.03.11, 21:37
            a mozesz mi poleciec jakichś kilka porządnych odzywek? nie mieszkam w polsce ale dobre marki są dostępne na całym swiecie i z pewnoscią cos znajde tutaj;) w sumie jeszcze sie dobrze nie rozglądałam nawet:P i w ogóle od kiedy uzywac tych odzywek? Ja obecnie
            małą czeszę rano i wieczorem, póki co bardziej zeby ją przyzwyczaić niz z potrzeby, ale tak jak gdzies pisałam chciałabym zeby kiedyś miała długi włos i pozwoliła mi się odpowiednio pielęgnowac (suczkę teriera tybetańskiego która miałam przez 15lat trzymałam w pełnej szacie, podcinając koncówki tak zeby po ziemi się nie ciągły, tyle ze była cała czarna więc rzadziej ją kąpałam, nigdy tez nie uzywałam zadnych odzywek sam szampon dla długowłosych piesków i wszystko pięknie się rozczesywało, no ale tybetka nie miała tak gęstej siersci jak shihtzu) moja mała ma białe łapki, brzuszek więc musze moczyć ją częsciej.
            Póki co nalewam troszkę samej wody i "płukam" bez detergentów, tak tylko samą wodą -łapki i brzuszek z kurzu i resztek siuśków (bo jeszcze niezdarna troszkę i zdarza się jej siknąc i wdepnąć) ale czuję ze jak włoski podrosną już nie pójdzie tak łatwo hehe...
            dziś kupiłam zwykły łagodny szampon dla szczeniąt, średni cenowo i na wszelki wypadek dla alergików, prawdopodobnie jutro się pierwszy raz będziemy "naprawdę" kąpać (tzn z szamponem a nie samą wodą:P) w poniedziałek idziemy na szczepienie, musimy być piekne żeby pan doktor nas pochwalił;)
            • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 27.03.11, 11:35
              Aga tak na szybko mogę ci doradzić kąpiele w szamponach Espree(są dla szczeniąt i nie powodujące łzawienia), Bio-groom, Hery, IV SAN Bernard, do wszystkich jest też odżywka tej samej firmy(trzeba używać w trakcie kąpieli). Nie ma wymogu żeby używać tej samej firmy, może być innej. Druga odżywka jest potrzebna do czesania w tygodniu, nie wolno shih czesać na sucho. Na każdym masz instrukcję jak używać. Czyli szampon i 2 rodzaje odżywek są niezbędne, płyn do przemywania oczek też zakup i tu polecam też Hery. Jest dobry w żelu. Szampony są drogie , fakt, ale starcza opakowanie na długo, bo rozcieńczasz 1 do 10(1 cześć szamp, 10 wody, wymieszaj i gotowe). Nie kupuj tanich , bo to strata kasy i włos zmarnujesz. Powiem szczerze ja najbardziej byłam zadowolona z Bio-Groom(nie myl z Biorgomm, musi być nazwa dwu- członowa). Oczywiście wybieraj te dla shih-tzu,są na pewno. Jeszcze jedno, jak zabraknie ci odżywki do czesania na sucho, możesz spokojnie tą do kąpieli użyć(1 łyżeczka od herbaty na pół szklanki wody, wymieszaj i do spryskiwacza), ja tak robiłam i jest okey. Jak coś to pisz i pytaj:) Pozdrawiamy z lilką.
              • anita_nr1 Re: Skoltuniona siersc 28.03.11, 11:40
                Aniu zdziwiło mnie stwierdzenie, że nie mozna ShIh tzu czesać na sucho bez odżywki ?
                Ja codziennie ją tak czeszę tylko po kąpieli na mokry włos pryskam odżywką Hery, żeby łatwiej sie rozczesywało... a jaką odżywkę polecasz jeśli chodzi o codzienne czesanie? Chętnie wypróbuje :)
                • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 28.03.11, 23:15
                  To wiem od od profesjonalisty, łamie się włos i powinno zwilżać przy czesaniu. Ja na ogół dobieram z firmy tej co mam szampon akurat, lub inną. Poradzono mi też że w razie jak by mi zabrakło, mogę po prostu użyć tej z kąpieli. Rozpuścić 1 łyżeczkę na pół szklanki wody, wlać w spryskiwacz i gotowe. Używałam Espree, Bio-groom, i są okey. Możesz też na necie poczytać, na jaki włos potrzebujesz, bo ja musiałam zlikwidować problem z kołtunieniem, i watowatym włosem. Dołożyłam jej jeszcze Omega Complix, trochę biotyny i mam spokój. Niedawno czesanie to był horror, a dziś spokojnie 15 minut i po czesaniu. Pozdrawiam Ania.
                  • anita_nr1 Re: Skoltuniona siersc 30.03.11, 11:53
                    Dzięki Aniu, powiem ci szczerze, że moja Layla ma bardzo ładny włos, zero kołtunów czesze ją codziennie po każdym spacerku jak umyjemy łapki. Tak więc włosy są gładkie i nie watowate na szczęście :) Kąpie ją co dwa tygodnie używam szamponu Hery + odżywka ze spłukiwaniem, a jak juz ją wytrę to daje odżywkę w sprayu tez z Hery, ale w takim razie będę jej uzywać tez do codziennego czesania :)
                    Dziekuję za rady :) Pozdrawiam Ciebie i Lilkę
                    • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 30.03.11, 13:05
                      Masz super, moja coś miała watowate po zimie, okropność. Dziś już ma ładny połysk, czesanie jest o niebo lepsze i zero kołtunów. Kuracja zdziałała cuda, a w sumie nie wierzyłam że to coś da, ale namówiła mnie sprzedająca i zaryzykowałam:). Na prawdę efekt jest imponujący. Teraz podaję jej tylko 2 razy w tygodniu i spokój.Nawilżam przy każdym czesaniu, taki już mam nawyk. Nie będę wymyślała że moja ma jakiś przecudny włos, wręcz ma przeciętny, więc muszę ją wspomóc i już :). Nie chcę aby wyglądała jak większość u mnie na osiedlu, szkoda słów. Pozdrawiamy z lilką.
                      • anita_nr1 Re: Skoltuniona siersc 30.03.11, 13:50
                        No i boję się mysleć jak moja Layla wypięknieje po tych twoich kuracjach :)
                        Pozdrawiam !!!!
                      • bestraga Re: Skoltuniona siersc 30.03.11, 14:52
                        widzę , ze i ja się dam przekonać na te dodatkowe ekstra kuracje i pielęgnacje , bo mojemu się fryzura znacznie pogorszyła i cały skołtuniony jest od spodu , nie widać z zewnątrz wiec wygląda dosyć dobrze , ale bywało lepiej
            • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 27.03.11, 11:47
              Jeszcze jedno, do zażółceń możesz używać żelu Hery, tego do oczu. Też likwiduje zażółcenia na pyszczku.:)
              • agamadrid Re: Skoltuniona siersc 28.03.11, 15:35
                ale ona nie ma zżółceń:P końcówki pasemek są takie zrudziałe (ledwo to widać ale jest jeszcze mała więc moze się pogłębić) czytałam gdzieś że to od jakichś enzymów ze śliny włos rudzieje;)
                • an3czka2 Re: Skoltuniona siersc 29.03.11, 09:44
                  To tu już ci nie pomogę, widocznie ma takie tendencje i już. Coś kiedyś wyczytałam że są środki do odbarwiania, ale u szczeniąt chyba się tego nie stosuje. Często spotykam to u białych piesków(westy, maltanczyki ,shih-tzu), nawet robi się to na łapkach. Wygląda to nieciekawie, moja tego na szczęście nie ma. Ja szukając pieska zwracałam uwagę aby nie miały przebarwień pod oczkami, bo nie wszystkie miały. To szczególnie widać u maltańczyków. Na pewno jest jak mówisz. Ja trafiłam na tą bez przebarwień. Matka jej też miała normalne umaszczenie , bez przebarwień. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka