Dodaj do ulubionych

chcę kupić psa...

01.02.12, 12:23
i mam kilka pytan:
na co zwrócić uwagę przy kupnie
z jakimi "niedogodnościami"/chorobami mogę się borykać
czy to dobry pies do trzymania w domu (z ogrodem) ale od godz. 8.00 do ok. 12.00 byłby sam
czy dobrze się wychowuje z dziećmi (12 i 6 lat)
czy jest agresywny
czy mozna go karmić "normalnym" jedzeniem, czy tylko sucha karma
itp.

Bardzo proszę o wskazówki i wszelkie tzw. plusy i minusy
Mieliśmy kundelka przez 16 lat, 2 lata temu odszedł...
2 lata porykamy się z pytaniem: mieć czy nie mieć...
Ale chyba decyzja już zapadła......

Obserwuj wątek
    • iwona.jg Re: chcę kupić psa... 01.02.12, 12:43
      W kwestii na co zwrócić uwagę przy kupnie Shih i chorób - nie będę się wypowiadać, myślę,że Dziewczyny mają dużo większą wiedzę. U mnie wybór był czystym przypadkiem - po prostu miłość do kulki od pierwszego wejrzenia. Na pewno nie wzięłabym pieska ospałego i z widocznymi wadami ( poczytaj forum, to skarbnica wiedzy)
      Co do samej rasy - psiaki są przecudowne, przezabawne, kochane - no najlepsze po prostu ;P ( ale to powie Ci każdy kto posiada shih), to serio pieski szczęścia. Na pewno musisz wziąć pod uwagę fakt,że ich pielęgnacja wymaga duuuużo pracy ( no ale wszystko zalezy od podejścia - dla mnie czesanie to przyjemność).
      Agresji w nim zero, kocha dzieciaki( chociaż nie wiem czy można generalizować - pewnie każdy egzemplarz jest ciut inny). Moje szczęście zostaje samo w domu co drugi dzień na 8 godzin i śpi sobie w najlepsze - żadnych szkód i problemów ( tfu, tfu odpukać). Ja karmię gotową karmą - szczerze bardziej z wygody :)

• adzikkkkk Re: chcę kupić psa... 01.02.12, 13:58
        Przy psie, trzeba zwrócic uwage czy ma prawidłowo wykształcone oba jądra...tak tak, często sie zdarza, ze piesek ma tylko jedno na wierzchu.
        Ogólnie, szczeniaki shih maja tendencje do przepukliny pępkowej więc na to tez trzeba zwrócic uwagę. Spojrz jeszcze na zgryz bo są shih tzu z przodozgryzem, co w niczym im nie przeszkadza, może tylko trochę szpeci. Moja Tosia ma na dole kazdy ząb w inna stronę:) a z kolei Misia ma piękne, równe ząbki.

Co do utrzymania:
        fryzjer średnio co trzy miesiące (tak jest u mnie koszt 45-65zl)
        czesanie, wyrywanie włosków z uszu, no a reszta to jak u każdego psa, może tylko kapiel trochę częściej no bo włos długi (polecam kosmetyki z wyższej półki czyli bio groom, 1 All Systems itp)
        Warto też zadbac o oczy bo są dość wysunięte, przez co narażone na urazy albo wysychanie. Ja zakraplam co jakis czas sztucznymi łzami.
        Co do karmy, u mnie podstawą jest sucha, ale czasem mieszam im z jakąs puchą czy mięskiem. Zdarza się, że shih mają alergię na kurczaka i się drapią (jak moja Tośka). Warto też podawac owoce i warzywa.
        a co do charakteru:
        Ogólnie wesołe, towarzyskie pieski, kochają wszyskich, ale nie zapominajmy że to psy i tak jak moja Misia nigdy nawet nie warknęła na nikogo, tak Tosia nie jest już taka ufna (no ale to pies po przejsciach więc można zrozumieć), ale mojej mamy piesek, wychuchany od szczeniaczka, a mimo to potrafi ugryźć jak mu się coś nie podoba. Także tutaj nie można generalizować.
        Ale ogólnie, kochane psy ze skłonnościami do histerii i obrażania się:) Ja nie zamieniłabym na innego:)
        Zwróć tylko uwagę z jakiego miejsca pochodzi ten pies, jak zachowuja się rodzice, czy szczeniak nie jest ospały. Czy jest zaszczepiony i odrobaczony (to wszystko musi być udokomentowane w książeczce). Nie kupuj psa w pseudohodowli za 300zl bo kupujesz kota w worku i niewiadomo co z niego wyrośnie:)
        Życzę duzo radości z nowego domownika:) Mam nadzieję, że odpowiedzialam na pytania, bo rozpisałam się nieźle.
        • an3czka2 Re: chcę kupić psa... 01.02.12, 16:30
          Witaj:)

Ada już Ci pięknie wyklarowała na co zwrócić uwagę. Mogę jeszcze dodać , bardzo dobrze przyglądnij się matce i ojcu(jak ojciec jest na miejscu), ich zachowaniu wobec ciebie, jako obcej osoby. Powinny przywitać cię przyjaźnie, zero agresji. Nie słuchaj że matka powarkuje bo pilnuje dzieci, to zły znak. Miałam szczeniaczki i wiem jak powinna sunia się zachowywać. Moja witała wszystkich merdając ogonkiem:). Pieski kochają dzieci, moje trafiły do domków z dziećmi i zero problemów. Może tylko za dużo liżą dzieci:), i resztę domowników też. Przy dzieciach radzę sunię, jest chyba delikatniejsza. Chłopaczki są lepsi do starszych dzieci, no chyba że są dobrze socjalizowani od początku. Ja się przyłożyłam i miło mi teraz słuchać pochwał od nowych wąłścicieli, że maluchy są super ułożone. Zero agresji, to najważniejsze.To naprawdę cudowna rasa , i przy odpowiednim doborze piesków, dobrej socjalizacji, będziesz mieć radość i miłość w domku na długie lata. Zwróć uwagę też na wiek pieska,nie powinien być zbyt wcześnie odebrany od matki . Moje były dopiero odbierane po pełnym szczepieniu i odrobaczeniu 3 krotnym, w sumie chłopcy mieli po 3 m-ce. Zbyt małe szczenięta, to ryzyko ukrytych wad, a tak to widać już ząbki jak rosną, sierść jak wygląda, Przepuklina jest dość często, to chyba ich wada. To jednak jak jest malutka to nie problem, zabieg jest naprawdę nie drogi i bez komplikacji. Moja miała i zero problemów:). Nie szukaj taniego pieska, bo na prawdę nie wiadomo co z tego wyrośnie. Najlepiej to iść kupować z kimś kto się zna na tej rasie:), to pomaga. Powodzenia, pozdrawiam Ania.
          • megg_mb Re: chcę kupić psa... 01.02.12, 20:01
            Przyłączam się do poprzedniczek...zdecydowanie mieć pieska i to shih-tzaka:-) to piesek którego można zabrać nawet na przysłowiowy urlop, nie hałasuje, nie denerwuje sąsiadów (moi sąsiedzi pytają co robimy małemu, że go nie słychać). Mamy Mayla od roku i również zostaje sam w domu, to mądre pieski i rzeczywiście bardzo dumne. Rady dot: pielęgnacji i karmienia już otrzymałaś, a niewyjaśniona reszta na forum:-) Powodzenia i pozdrowienia:-)
            • kurp2012 bardzo Wam dziękuję! 02.02.12, 09:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka