16.05.12, 10:44
Cześć dziewczyny,
Moje maluchy jak zwykle po weekendzie z "dziadkiem" dostały uczulenia i się drapały (niestety mojemu tacie się nie da wytłumaczyć, ze ma im nie dawać żadnych resztek z talerza.... chyba mu kiedyś wystawię rachunek za to dokarmianie to może mu przejdzie) ale do rzeczy, wet przepisał ćwierć tabletki dziennie encortonu.... zdziwiło mnie to w miarę mocno gdyż znam ten lek ze swoich doswiadczeń - stosowałam go na zapalenie mięśnia serowego. Czy nie uważacie, że to za mocny lek , mimo że ma pomóc doraźnie? Czytałam opinie na innych forach, ale zdania są w zasadzie podzielone. Jedni że to nie wolno, bo nerki itd, inni że pomaga... ale boję się trochę aby nie uszkodzić im jakiś organów wewnętrznych bo to baaardzo silny lek :/ Miały Wasze maluchy obecne bądź wcześniejsze styczność z encortonem, jak reagowały?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maria0511 Re: ENCORTON 16.05.12, 12:25
      Masz rację to bardzo silny lek podają też ludziom przy ostrych zmianach reumatycznych.
      Kłopoty z uczleniami u naszych maluchów ma większość z nas radzimy sobie różnie czasami ręce
      opadają bo nie wiadomo co uczula ja w okresach kiedy najbardziej się drapie podaję wapno dla
      dzieci w płynie mieszam z serkiem zmieniam karmy ostatnio podaję Purinę Pro Plan dla małych
      psów i jakoś się mniej drapie.Co do leku sama mu zdecydować czy podawać. pozdrawiam M.M
      P.S.i jeszcze odstawiłam kurczaka w każdej postaci.
      • maria0511 Re: ENCORTON 16.05.12, 12:37
        Tam miało być sama MUSISZ zdecydować czy podawać.Połknęłam literki . M.M.
        • adzikkkkk Re: ENCORTON 16.05.12, 12:49
          Ja też odstawiłąm kurczaka, zmieniłam szampon, karmę, zdjęłam obroże na pchły bo to wszystko uczulało Tośkę, a zauważyłam, że znowu ma jakies krosty ale nie drapie się za bardzo i już normalnie ręce opadają. A w jakiej postaci podajesz wapno? Może teraz tego spróbuje.

Co do leku, to poradziłabym się innego weterynarza bo jakoś mi to dziwnie wygląda.
          • iwona.jg Re: ENCORTON 16.05.12, 13:35
            Ja też zdecydowanie bym skonsultowała z innym weterynarzem. Lepiej dmuchać na zimne ;)
            Pozdrawiamy
            • adinka11 Re: ENCORTON 16.05.12, 14:29
              Kurczaka nigdy nie jadali - bynajmniej odkąd są u mnie w żadnej postaci, puszki też zawsze dokładnie oglądam zanim kupię itd. na kurczaka maniakalnie uważam, bo wiem, że to jedno z najgorszych co może być dla nich. A to wapno ciekawy pomysł nie praktykowałam jeszcze, ale chętnie spróbuję, możesz Mario podać jak często i w jakich proporcjach mieszasz to wapno z serkiem? Byli w zesżłym tygodniu na strzyżeniu (domowym :)) ale dokładnie ich wypłukałam aby nic nie kuło, później jeszcze raz samą letnią wodą ich przepłukałam, ale nie pomogło. Kocham tatusia mojego, ale kiedyś go uduszę poprostu ;) Zła jestem bo moja mała ma pierwszy raz problem tego typu, bo Lucky to stosunkowo często jak nie uszy to swędzenie i tak w kółko, ale trochę się podlamałam jak ją też wzięło. Kropię ich kropelkami Fiprex (od zeszłego roku i odpukać nie mieli jeszcze ani kleszczy ani żadnych innych cholerstw, więc przy okazji polecam - ja dla mojej dwójki biorę dla piesków w rozmiarze M i daję im na pół - koszt ok. 32zł miesięcznie, więc bez tragedii). Myślicie, że krople mogłyby wywołać uczulenie?
              • an3czka2 Re: ENCORTON 16.05.12, 15:53
                Ada podaj im łyżeczkę wapna w syropie, albo 1 tabletkę dziennie wapna w tabletce dla dzieci. U moich podziałało, możesz też wykąpać je w szamponie łagodzącym świąd. Jest taki z Alervet, jest niezły. Co do zabezpieczeń na kleszcze to ja swoim założyłam kiltix(78 zł dwie obroże ) i mam spokój na 6-7 m-cy.Pozdrawiam Ania
                Ps:Z tym lekiem bym sprawdziła dokładnie, może wizyta u innego weta?.
                • maria0511 Re: ENCORTON 16.05.12, 22:53
                  Tak jak Ania napisała 1 łyżeczkę wapna dla dzieci,ja podaję w serku wiejskim lekkim 3%
                  wapno jest słodkie to jest dla niej raczej taki deserek, tabletki wapna dziecięcego są małe ale nie mogę jej w żaden sposób wcisnąć wypluwa a w jedzeniu wyczuwa i nie je one są prawie bez smaku więc nie wiem dlaczego " uparciuch mały ale kochany" Pozdrawiam Maria
                  • an3czka2 Re: ENCORTON 17.05.12, 08:51
                    Kurcze Maria to moja Lilka to jakaś lekomanka, zje każdą witaminę:). Muszę strasznie uważać jak biorę leki, bo tylko czeka jak mi coś spadnie. Lekomanka i już:). Vit C , wapno czy cokolwiek na odrobaczenie pochłania w mig:0. Mała już inaczej , wypluwa wszystko, zabawa przy każdej vit. czy leku. Zawijanie w pasztecik, serek czy inny wynalazek:), a i to czasem wymemla i wypluje:). Mała cyrkówka:).
                    • maria0511 Re: ENCORTON 17.05.12, 13:10
                      Mała Fabia zachowuje się identycznie jak moja Boni.Kiedyś ktoś napisał na naszym forum że nasze pieski mogą jeść szparagi w poprzek tak się uśmiałam, ale jak Boni po kilka chwil wypluła tabletkę a ja byłam przekonana że połknęła to wierzę że w tym pyszczku ma dobry schowek ha.ha. Pozdrawiam Maria łapka dla dziewczynek od Boni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka