Dodaj do ulubionych

Royal canin starter mini - pytanie

04.11.12, 19:59
Proszę o pomoc w interpretacji dawkowania karmy nazwa jak w tytule. Co prawda Maja wczoraj skończyła 11 tygodni jednak mamy jeszcze kilogram startera więc zanim przestawimy ją na juniora chcemy by dojadła karmę do końca. Nie bardzo rozumiem dawkowanie. W tabeli na opakowaniu, waga szczeniaka podana jest jako waga docelowa? Tak to rozumiem, bo skąd 8 kilogramowy 2 miesięczny szczeniak??? Jeśli tak to szczeniak z wagą docelową 5 kg musiałby dziennie zjadać 95g co daje 240 ml co daje niemal pełną szklankę...Viki tyle nie zjada. My dajemy małej 1/2 szklanki suchej karmy podzielonej na kilka porcji dziennie (nie za dużo na raz z uwagi na przepuklinę) a ona rzuca się na miskę jakby 3 dni nie jadła. Do tego smakołyki ale w sumie nie więcej niż łyżka stołowa dziennie (gotowane mięso z kurczaka + gotowana marchewka). Wiem, że niektóre z Was mają więcej do czynienia ze szczeniakami więc czy ja jej nie głodzę czasami...?
Obserwuj wątek
    • kami_aicha Re: Royal canin starter mini - pytanie 04.11.12, 20:18
      Jeśli chodzi o dawkowanie, to już nie pamiętamjak to było bo moja córcia tylko 5mc miała dawkowane jedzenie, ale pamiętam że też przechodziłam rzucanie się na miskę przy suchej karmie, a niepokoiło mnie to strasznie, bo przy saszetkach i mięsku, robiła się strasznie agresywna i przy podawaniu miseczki rzucała się już na moją rękę, warcząc i pokazując mleczaki... było to do tego stopnia, że atakując moją rękę "traciła" mleczaki... a przecież jej nie głodziłam, bo od pierwszych dni dostawała 3 pełne posiłki i już mając 6 tygodni trenowałyśmy więc dostawała dużo smakołyków. rozmawiałam z wieloma osobami na zajęciach i z hodowcami. próbowałam różnych metod i tylko 1 poskutkowała.
      córcia była nauczona 3 "wyliczonych" posiłków. jednego razu poprostu dostała zamiast małej miseczki, duuużą miskę po brzegi wypełnioną jedzeniem. i oczywiście rzuciła się jak szalona. i jadła... jadła... jadła... co jakiś czas patrząc w moim kierunku ze zdziwieniem jakby chciała zapytać "mamo, ja mam zjeść to wszystko?!"... oczywiście wszystkiego nie była w stanie zjeść. trwało to tak z 2 dni, częściej musiałam z nią chodzić na spacerki, ale, po 2 dniach już się nie objadała do upadłego, tylko co jakiś czas chodziła i sprawdzała, czy na pewno w miseczce jest jedzenie.
      wygląda to tak, że psiak nie zna się na zegarku i nie wie jaka jest pora, więc kiedy widzi jedzenie, rzuca się na nie, bo nie orientuje się kiedy będzie kolejna "pora jedzenia". u nas z pełną miską się udało, agresja przeszła a córcia od tamtej pory nie rzuca się na jedzenie i sama podchodzi kiedy jest głodna, żeby pochrupać :)
    • maby-baby Re: Royal canin starter mini - pytanie 04.11.12, 20:20
      Wydaje mi sie,że powinna jeść więcej. Połowa szklanki na cały dzeń to chyba za mało.
      U mnie najważniejsze jest śniadanie. Także rano szczenięta dostawały sporą porcję, najadały się do syta, a potem już mniejsze dawki. Może spróbuj jej nasypać więcej karmy i sprawdź, czy zje wszystko bez ograniczenia, czy zostawi, gdy będzie czuła pełen żołądek. Przekonasz się, czy to rzucanie sie na miskę, to z głodu, czy z takiego nawyku :)
      Pozdrawiam!
      • obywatel_korowiow Re: Royal canin starter mini - pytanie 04.11.12, 20:32
        Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety nie mogę dać jej dużo karmy na raz ponieważ mała ma przepuklinę i wet wyraźnie zastrzegł, że dzienną porcję rozłożyć na minimum 5 posiłków. Nie pamiętam jak to było z Viki. Ona nigdy nie jadła zbyt wiele. Miska stała pełna, Viki zjadła ile chciała ale nie przypominam sobie by zjadła kiedyś wszystko z miski. Chyba popełniłem błąd źle inetrpretując tabelkę na karmie. Z drugiej strony cała szklanka na takiego malucha... Przecież sucha karma pęcznieje... no ale fakt, 50-60gramów (pół szklanki) dziennie to raczej mało.
        • an3czka2 Re: Royal canin starter mini - pytanie 05.11.12, 10:31
          Wiesz ilość karmy zależy też od wagi maluszka i to bardzo. Przede wszystkim nie należy przekarmiać szczeniąt za bardzo. Ja trzymałam się tabeli i maluszki rosły pięknie. Starter możesz spokojnie podawać, u mnie maluchy te co były dłużej jadły go nawet w czwartym miesiącu:).
          Pozdrawiam Ania.
          • obywatel_korowiow Re: Royal canin starter mini - pytanie 05.11.12, 20:19
            Chodzi mi o ilość w gramach. Majka podejrzewam, że będzie ważyła docelowo w okolicach 4 - 5 kg. Pytanie moje w zasadzie dotyczy interpretacji tabelki z opakowania. Dotychczas karmiliśmy małą wg dawki dla 1-2 kg ale nie jestem pewien czy ta waga to nie waga docelowa dorosłego psa. Jeśli tak to Majka powinna dostawać ok 95g czyli 240ml (prawie pełną szklankę) dziennie. Pamiętasz może jak karmiłaś swoje psice? Czy dla 11tygodniowego szczeniaka szklanka suchej karmy to nie za dużo?
            • an3czka2 Re: Royal canin starter mini - pytanie 06.11.12, 19:20
              Wiesz co 95 g to chyba nie będzie aż pełna szklanka. Ja już nie pamiętam ale powinna być podana waga docelowa psa(dorosłego) i wiek w tygodniach. Ja trzymałam się tabelek i dzieliłam to na 4-5 porcji. U mnie wychodziło właśnie miarka dzienna jednego malucha akurat na 5 części i dostawały wszystkie:).
              Pozdrawiam Ania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka