Dodaj do ulubionych

Karmu hipoalergiczne?

06.12.12, 18:44
Potrzebuję porady. Od jakiegoś czasu moja sunia ma objawy alergii,do tej pory karmiłam ją Royal Canin. Czy możecie polecić sprawdzoną karmę hipoalergiczną? Której cena nie zwaliła by mnie z nóg.Żal mi patrzeć jak mała się drapie. Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Karmu hipoalergiczne? 06.12.12, 20:10
      Pierwsze pytanie, kto stwierdził alergię u twojego pieska?, bo jeśli weterynarz to powinien dobrać karmę. Wszystkie karmy hypoalergiczne są drogie w sumie:). Ja podaję swoim na alergię pokarmową Royal Canin Hypallergrnic i kosztuje około 120-140 zł za 3 kg , zależy gdzie kupię. Musisz wiedzieć że są różne alergie, na różne czynniki. Nie tylko na jedzenie, może też być na pyłki itd. Dopiero badanie pokaże co jest przyczyną, a dopiero wtedy dobiera się karmę i leczenie.
      Pozdrawiam Ania
      • 9czarna Re: Karmy hipoalergiczne? 07.12.12, 10:08
        Opowiedziałam znajomemu weterynarzowi,jakie są objawy u małej bo sama też podejrzewałam alergie. Drapanie pyszczka,uszu,wylizywanie łapek z gryzieniem włacznie czasem zdarza jej się w nocy zwymiotować nie strawioną karmą. Wydaje mi sie że mała ma alergię na kurczaka,bo jest karmiona Royal Canin tym do 10miesiąca a ta karma zawiera kurczaka. Lekarz też tak uważa ale jesteśy w trakcie badań. Nie spotkałam się wcześniej z alergią u psa mimo że wychowywłam się w domu w którym było zawsze po kilka zwierzaków psy,koty. Podobno u szihtziaków alergie są dość częste. Dlatego też padło moje pytanie co do sprawdzonych karm hipoalergicznych. Dziekuję an3czko za odpowiedż:) Pozdrawiam ja i moja malutka:)
        • marta13sar Re: Karmy hipoalergiczne? 07.12.12, 13:17
          Witam. Moja Amber również jest na karmie weterynaryjnej Royal Canin Hypoallergenic Small Dog (u mojego weta kupuję po 115zł/3,5kg). Próbowałyśmy innych karm niby dla alergików z jagnięciną, lub z rybą, ale nie dość, że nie bardzo chciała jeść te inne karmy, to nie było poprawy, skóra ciągle zaczerwieniona, może mniej się drapała, ale bardzo łapki lizała. Wróciłyśmy do weterynaryjnego royala którego bardzo lubi i jest ok.
          Pozdrawiam.
          • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 07.12.12, 18:57
            W sumie to Royal bazuje na kurczaku, tylko ten jest akurat odpowiednio hydrolizowany i dlatego nie szkodzi. Ja jadę drugą torbę i jest dużo lepiej. U lili nie ma śladu ale mała była gorzej zaatakowana i jeszcze ślady są. Walczymy jednak dzielnie:), będzie dobrze. Wczoraj małpka rozdrapała sobie głowę go krwi, ale co zrobić, czapki jej nie założę:). Dziś od rana mamusia jej to miejsce myje, a mała się złości:). Liluś jest nadopiekuńcza:).
            Pozdrawiam Ania
            • maria0511 Re: Karmy hipoalergiczne? 07.12.12, 23:00
              Aniu Lilka będzie zawsze nadopiekuńcza bo one kochają swoje dzieci.Też miałam pinczerki mamę i córkę jak odeszła mama w wieku 16 lat to córka miała czternaście lat baliśmy się że sobie nie poradzi bez mamy ale w końcu wydoroślała też odeszła jak miała ponad 16cie lat.
              Moja shihtziak Boni też jest na karmie weterynaryjnej Royal Canin już ponad miesiąc" dzięki Ani"
              bo mój wet dawał tylko zastrzyki przeciwświądowe a po kilku dniach znowu było drapanie dzisiaj się jeszcze trochę drapie ale pies pewnie trochę musi. Pozdrawiam Maria
              • 9czarna Re: Karmy hipoalergiczne? 08.12.12, 09:36
                dzięki za odpowiedzi,rozjaśniły mi sytuację do karm.Poczekam na wyniki mojej malutkiej i pewnie też przejde na royla dla alergików;)
                • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 08.12.12, 17:03
                  Fajnie że mogłam nieco pomóc, jak coś zawsze pytaj, bo kto pyta nie błądzi:). Ja ze wszystkim pisałam do shih-an(znawcy rasy), i przynajmniej byłam spokojna. Dziś już spokojnie, właściwie tą rasę znam chyba na wylot:), choć Fabia potrafi mnie zaskoczyć:)

Pozdrawiam Ania.
                  • anet01 Re: Karmy hipoalergiczne? 11.12.12, 15:14
                    Uważajcie dziewczyny na karmy które mają w składzie tłuszcz drobiowy lub z kurczaka.Royal hypoalergiczny też może taki mieć(nie znalazłam w składzie jaki ma tłuszcz)i może pogarszać objawy alergii. Jeśli po tej karmie alergia dalej nie znika wybrałabym karmę bez tłuszczu drobiowego,trovet ,trainer ale to już pisałam.Mój piesek drapał się na brzuszku miał kilka ranek nie czekając długo odstawiłam karmę z kurczakiem i daję treinera i o dziwo drapanie ustąpiło.Na karmy z ryba,jajkami,kukurydzą,zbożami i innymi alergenami też bym, uważała.Dobrze,zdrowo odżywiony piesek to w przyszłości mniej problemów z jego zdrowiem.Pozdrawiam....
              • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 08.12.12, 16:59
                Marysiu one w ogóle się nieco więcej drapią zimą, ale to chyba wina suchego powietrza przy centralnym.
                Pozdrawiam Ania.
                • 9czarna Re: Karmy hipoalergiczne? 08.12.12, 17:40
                  Dziękuje Aneczko.Dobrze wiedzieć że można na Ciebie liczyć i na innych uczestników forum również:) Nie mam z mała żadnych problemów po za tą alergią ale oczka zdrowe,uszka trochę drapie ale to wspomniana alergia a raczej jeden z jej objawów. Zmienie karmę na poleconego przez Ciebie Royala i bedziemy stosowac sie do zaleceń weterynarza,powinno być dobrze:) Pozdrawiam Ciebie i Twoje dziewczynki:) Fajnie mieć takie dwie panny. Być może też kiedyś moja malutka zostanie mama:)
                  • anet01 Re: Karmy hipoalergiczne? 09.12.12, 13:01
                    Ja polecam karmy treinera z kaczką lub jagnięciną lub trovetu z tym samym mięsem. Eventualnie brit premium z jagnięcina z tych tańszych. U nas treiner się sprawdził w większych paczkach wychodzi 20zł za kg piesek je ok 3kg miesięcznie w mniejszych paczkach wychodzi 26zł za kg.
                    • cccykoria Re: 9czarna 09.12.12, 13:54
                      czy mogłabyś napisać, jakie wet robi badania?

czy wymioty są często i jak kupki?

u frediego tak się zaczynało, ale wiadomo przyczyn może być wiele.
                      • an3czka2 Re: 9czarna 09.12.12, 14:11
                        Kochanie ona miała tyle tych badań w związku z tą skórą że szok. Miała i wyskrobinę robioną, coś z krwią też, pod lampą ultrafioletową, i w końcu wylazło że to zaczątki alergii, a wysyp nastąpił po chyba 3 m-cach taki solidny z krostami ropnymi itd. Kupy niby były w porządku, apetyt miała ale skórne zmiany potwierdziły diagnozę. Zaczęłąm podawać Royal Hypo... i po kilku tygodniach skóra na brzuszku się wygoiła, ale na głowie problem nadal. Leczymy, ale jest ciężko, bo jeszcze do tego rozdrapała głowę do krwi i paskudnie to wygląda:(. Łyse placki + dość paskudna rana, ...szkoda słów. Muszę się też wybrać jednak do okulisty, bo płukanie kanalików nie pomogło na długo, a smród pod oczkami wrócił, mam już dość:(. Mała jest wymęczona i ja też. Ciężko coś tym razem to idzie, ale leczyć małą muszę.
                        Pozdrawiam Ania.
                        • 9czarna Re: 9czarna 09.12.12, 14:26
                          Witam. W moim przypadku,zaczęło się od drapania uszek,pyszczka,wylizywanie łapek. Na jej ciele znalazłam kilka maleńkich różowych krostek. Kilka razy w odstępie może tygodniowym powtórzyły się wymioty nocne,kupki były normalne. Ale już wtedy po tych wszystkich objawach zapaliła mi się czerwona lampka mimo że apatyt miała dobry. Podobnie jak u Ani lekarz pobrał wyskrobinę i badał krew. To chyba takie standardowe postępowanie w przypadku alergii,zwłaszcza pokarmowej. TRZYMAM KCIUKI Aniu za Ciebie i Twoją malutka aby leczenie przyniosło efekty i rana jak najszybciej się zagoiła. Siły Ci dużo życzę. WIERZE ŻE BĘDZIE DOBRZE:)
                  • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 09.12.12, 14:14
                    Fajnie tak wygląda z boku:). Jasne że maluszki kochane, ale pracy jest bardzo dużo, nieprzespane noce, kosztowna opieka lekarska, ja już nie zdecyduję się na bank:).
                    Pozdrawiam Ania.
                    • cccykoria Re: Karmy hipoalergiczne? 09.12.12, 18:37
                      Wtajcie, Aniu i Czarna, zapytałam dlatego, ponieważ takie podstawowe badanie, gdzie jest morfologia itp pokazuje, że jeżeli występuje alergia/pasożyty, wtedy podniesione są eozynofile tj WBC FLAGS EOS

i w zależności od objawów wet robi dalsze badania, lub najpierw odrobacza, powtórka za 2 tyg i potem znów morfologia z rozmazem itp

z oczkami, zrób porządek bo to nie żarty, tak naprawdę nie wiadomo co jest przyczyną
                      .polecam panią dr Nesterowicz, zobaczysz jaka fajna dr.

oczywiście, niech Wasze laleczki wracają szybciutko do zdrówka ,pozdrawiam
                      • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 09.12.12, 19:26
                        Wiem, ona miała mnóstwo badań, dieta pomaga, ale kurcze oczy do bani. Jutro postaram się załatwić tą doktor Nesterowicz, a gdzie ona przyjmuje?. Podaj mi namiary ro pojadę natychmiast, bo już mi żal małej. Jutro i tak muszę do Bernadzkiego jechać, bo mała rozdrapała paskudnie głowę.
                        Pozdrawiam Ania.
                        • cccykoria Re: Karmy hipoalergiczne? 09.12.12, 21:47
                          Aniu podaję, jak będziesz po wizycie to napisz.Zobaczysz jaka tam atmosfera;)

www.eyevet.pl/o_nas.htm
                          pozdrawiam
                          ups najpierw zadzwoń i ustal termin:)
                          • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 10.12.12, 11:35
                            Właśnie się umówiłam na dziś , na 18 godzinkę. Super, zobacz co pomoże.
                            Dzięki za wsparcie i info
                            Ania.
                            • cccykoria Re: Karmy hipoalergiczne? 10.12.12, 12:41
                              będę trzymać kciuki, daj znać.
                              Aniu chcę napisać na priva, podaj swój email
                              • 9czarna Re: Karmy hipoalergiczne? 10.12.12, 13:16
                                Witajcie dziewczyny! Potwierdziły sie moje przypuszczenia i mała ma alergię na kurczaka.Lekarz zalecił karmę Royal Canin Hypoallergenic. Mam nadzieję że zmiana karmy przyniesie efekty. Aniu trzymam za Ciebie kciuki i za Twoją dziewczynkę. Daj znać jak będziesz po dzisiejszej wizycie:) Jestem z wami!
                              • an3czka2 Re: Karmy hipoalergiczne? 10.12.12, 13:38
                                wysłałam ci na priv adres:)
                                Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka