Dodaj do ulubionych

zmiana karmy

23.01.14, 09:55
Witam wszystkie panie, dawno mnie tu nie było :)

Zamierzam zmienić Tosi karmę i zastanawiam sie nad royalem mini? Jakie sa Wasze doświadczenia z ta karmą? Zależy mi na tym żeby karma miała dobry wpływ na sierść bo po ostatnim worku karmy skończyło się obcięciem Tośki na krótko :(

Misia zostaje na royalu gastro intestinal, bo niestety problemy żołądkowe wykluczają każdą inną karmę.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: zmiana karmy 23.01.14, 18:08
      Witaj kochanie. Ja z Royalem mam złe doświadczenia, ale tym szczenięcym i na alergię. Lila po tym szczenięcym miała straszne przebarwienia pod oczkami i wielu innych miejscach. Nie wiem jak reszta się sprawdza. Teraz są na Gosbi z jagnięciną i łososiem. Po 5 m-cach karmienia jednak u lili zrobiły się w ostatnio zacieki pod oczami i na pysiu, nie wiem co już z tym robić. Podejrzewam że to wina karmy z rybą. Jak się to okaże prawdą, to sama nie wiem co jej będę dawać.
      Pozdrawiam Ania.
    • kamila2401 Re: zmiana karmy 23.01.14, 23:05
      ja podaje Purine pro plan , pozdrawiam! ;-)
      • ib1972 Re: zmiana karmy 28.01.14, 22:13
        Ja podaję hills z jagnięciną oraz fish4dogs( mieszam) i dodatkowo łyżeczkę oleju lnianego na dzień do karmy. Olej z łososia jako suplement na atopowe zapalenie skóry.Mam suczkę ma 4 miesiące - od dwóch u mnie w domu.Pozdrawiam.
    • paulamu Re: zmiana karmy 28.01.14, 22:24
      moj mial alergie na purine, drapal sie niemilosiernie...Royal moze nie ma jakiejs super opinii, ale po tyg wszystko ustalo...JTyle ze to dla szczeniat karma.je ze smakiem, nie ma wcale przebarwionego pysia tzn ma po purinie odrosty takie jakies rozowe, od royala na pewno sie, bo ladne biale klaczki odrastaja. No ale kazdy pies jest inny...Trzeba niestety stestowac zeby sie dowiedziec...
    • anna8484 Re: zmiana karmy 24.03.14, 01:27
      Może zobacz sobie karmę For Friends (tu: for-friends.pl/ ). Do produkcji tej karmy używane są same świeże składniki (mięso, warzywa, owoce). Poza tym nie ma w niej mączki, zbóż, kukurydzy, ryżu, soi, glutenu, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Z tego co się orientuję karma wzbogacona jest o suplement i tak np. linia For Adult Friends (dla psów dorosłych) - posiada suplement Świeży Oddech oraz Lśniąca Sierść dbające o higienę jamy ustnej oraz piękny wygląd.
      • emersee Re: zmiana karmy 24.03.14, 07:57
        Zamówiłam próbki karmy for friends. I dobrze, że tylko próbki :) Daffy nawet niechętnie je powąchała ;p. Karma ma bardzo dobry skład. Gdyby Daffy ja wcinała to na pewno bez wahania bym ją podawała. No cóż... Warto przetestować na swoim psiaku. Mój wyszczekuje stanowcze NIE :)
        • anna8484 Re: zmiana karmy 24.03.14, 18:59
          emersee - może spróbuj psiaka jakoś zachęcić do jej spróbowania? (Bo z tego co piszesz, wnioskuję, że piesek jej nie spróbował, a jedynie powąchał?).

Mój psiak po zamówieniu tej karmy także nie chciał jej jeść - jak się potem okazało przyczyną była cieczka u suczki z sąsiedztwa. Po prostu był to nieodpowiedni czas na wprowadzanie "nowości". Jednak spróbowałam drugi raz (gdy tamtej suczce cieczka się skończyła, zatem w odstępie około 2 tygodni). Na początku psiak tylko karmę powąchał i pewnie na tym by się skończyło ... ale zaczęłam go nakłaniać do spróbowania jej. Tzn. pokazałam karmę palcem i głaskałam przy tym psa mówiąc zachęcająco, aby zjadł. Gdy tylko zbliżył się trochę do karmy to go chwaliłam słownie i głaskałam. Psiak zrozumiał o co mi chodzi i spróbował karmę. I tu nastąpił przełom. Gdy tylko zjadł pierwszy kawałek od razu zaczął domagać się następnych kawałków (trącał mnie nosem pokazując jednocześnie na opakowanie z karmą). Zatem dopiero po spróbowaniu jej miał ochotę na następną porcję, którą zjadł ze smakiem. :)
          • an3czka2 Re: zmiana karmy 24.03.14, 21:58
            Nie bardzo w to wierzę. Wiem jak moje psice reagują kiedy im zapachem nie podejdzie. to za chińskiego boga nie będą tego jadły. Pies kieruje się węchem. Można próbować, ale na ogół to niewiele daje. Można dosmaczać puszką, ale w razie braku puszki należy się zastanowić czy pies zje samą suchą. Gosbi mi jedzą samą bez problemu, ale Royala, czy Purinę Pro Plan musiałam dosmaczać puszką, bez tego nie ruszyły, ewentualnie dosłownie podziobały troszkę. Zmiana karmy to niestety ciężka sprawa, a shih są wybredne i o tym każda z nas wie.
            Pozdrawiam Ania.
    • egeltje Re: zmiana karmy 25.03.14, 00:33
      Nasz mlody juz od dluzszego czasu je karme Hills'a z kurczakiem (nie jest uczulony) i bardzo sobie ja chwali ;-).Na poczatku kupilam mu Eukanube -bardzo dobra karma gatunkowo ,ale pewnie ze wzgledu na brak ulepszaczy smakowych ,nie specjalnie mu podchodzila ,wiec odpuscilam...
      • ib1972 Re: zmiana karmy 25.03.14, 07:36
        Moja tez się robi wybredna Hills z jagnięcina już nie fish4dogs też już nie, teraz trochę purinę pro plan z łososiem. I tak w sumie to do końca nic nie smakuje.Najlepiej to puszeczka bo to paniusia i gotowane mięsko z marchewka i ryżem. Pozdrawiam wszystkich gorąco.
        • emersee Re: zmiana karmy 25.03.14, 08:06
          Ja z moją mam gigantyczny problem jeśli chodzi o jedzenie...może na początku ją rozpieściłam,a może to wina domowników. Niestety musiałam z nimi ostro walczyć, by nie podawali Daffy ludzkiego jedzenia. Do tej pory ślini się na widok czegokolwiek ludzkiego. Same puszki i suche karmy dla psów niechętnie je. Sprawę ratują jeszcze mini paszteciki z Rinti i Purina pro plan dla psiaków po sterylizacji. Oprócz jedzenia typowego dla psów gotuję Daffy żołądki z kurczaka oraz samego kurczaka bez kości, wątróbkę (w ograniczonych ilościach), płucka, kości wieprzowe, ogony, łapki kurze...generalnie podroby. Smakują jej. niestety Daffy dokładnie wie co chce jeść a czego nie. Daje mi to jasno do zrozumienia. to samo jedzenie mogę podawać nawet przez 4 dni o regularnych porach, oczywiście nie karmiąc niczym innym...ona mimo, że głodna...nie ruszy podsuwanego jedzenia ;p wolała przyjąć funkcję odkurzacza i tylko czyhać na przypadkowy okruszek spadający ze stołu.
          • an3czka2 Re: zmiana karmy 25.03.14, 11:27
            Znam to doskonale, teraz mam spokój. Jakoś Gosbi się sprawdza u obu i całe szczęście. To wygoda przy wyjazdach. Zabieram suchą, parę puszek i spokój. Jedyne co muszę dorzucić to owoce i warzywka surowe do pochrupania. Teraz jednak tak im się utyło że powoli wyeliminuję i ciastka psie. Trudno, muszą schudnąć obie.
            Pozdrawiam Ania.
            Ps: dziewczyny nie należy podawać wieprzowiny psom.; lepiej wołowinę.
            • emersee Re: zmiana karmy 25.03.14, 11:47
              A dlaczego ? Że kaloryczna, tłusta?
              • an3czka2 Re: zmiana karmy 25.03.14, 14:05
                Tłusta niestety i dlatego weterynarze odradzają wieprzowinę.
                Pozdrawiam Ania.
                • emersee Re: zmiana karmy 25.03.14, 14:35
                  No tak myślałam właśnie, ale ona dostaje tak niewielkie ilości, że chyba jej nie zaszkodzi. Jak zje raz na tydzień to max :) Z resztą sama nie jem za bardzo wieprzowiny :)
                  Dziękuję Aniu za rady. Są jak zawsze pomocne :):)
                  • an3czka2 Re: zmiana karmy 25.03.14, 19:25
                    Nie ma za co, mnie kiedyś też taka Ania pomagała.
                    Pozdrawiam Ania.
    • justinaaa Re: zmiana karmy 08.05.14, 09:44
      Jeżeli szukasz karmy o zbawiennym wpływie na skórę i sierść, to szukaj karm opartych na rybach. Najlepsza mi znana, to Fish4Dogs. Znakomity skład i duża zawartość Omega 3 dzięki którym Twój pies będzie miał zdrową skórę i super wyglądającą sierść.
      Karmę można kupić tutaj: www.fish4dogspolska.pl/
    • emersee Re: zmiana karmy 08.05.14, 10:06
      Ada jeśli chodzi o problemy żołądkowe z czystym sumieniem mogę polecić Purinę Pro Plan dla psów o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Smakuje jej a ja nie mam problemów :) no ale każdy psiak jest inny...przetestować warto:)

Royala odrzuciłam. Szata po tej karmie stała się matowa, zaczęła wypadać. Jakość Royala pozostawia wiele do życzenia. Kiedyś ta karma była dobra...teraz zmienili recepturę. Hodowcy jedynie polecają Starter tej firmy. To są moje doświadczenia, ale niech inne dziewczęta się wypowiedzą
    • emario_79 Re: zmiana karmy 05.06.14, 19:53
      do royala się zraziłem po tym jak dowiedziałem się z czego jest to mięso, które tam dodają... w Canagan jest za to prawdziwe mięso i to w dużej ilości (60%) a do tego warzywa i zioła. Jest dużo zdrowsza od tych popularnych karm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka