15.03.14, 19:23
Witam wszystkich ,mam pytanie moze ktos mi pomoze moj pies rasy shih tzu ma juz 7 lat i od tygodnia chodzi z skulonym ogonem i widac przy np. Wskakiwaniu na lozko bordzo mu z tym ciezko , tylnie lapy jak by zostawaly mu z tylu
Obserwuj wątek
    • paulamu Re: shih tzu 15.03.14, 19:32
      hm jak skulony ogon od razu pomyslalabym ze go tam przy pupci cos drazni uwiela, moze gruczolu okoloodbytowe zawalone, a moze sie zaczepil? patrzyles czy w tej okolicy cos mu sie nie dzieje. Nie bardzo wiem co oznacza ze mu lapy z tylu zostaja. opisz doklaniej? a ogolnie jak sie zachowuje? je normalnie?pije? chce sie bawic?
      • ib1972 Re: shih tzu 15.03.14, 19:41
        Nie chce krakać ale sądzę że to kregosłup- proponuję wizytę u veta.Pozdrawiam.
      • marioo236 Re: shih tzu 15.03.14, 19:55
        Pije i je normalnie wrecz moge powiedziec ,ze apetyt ma. Swoje potrzeby zalatwia 3 razy dziennie. Nie zabardzo chce sie bawic ,chodzi przygnebiony gdzie wczesniej byl bardzo aktywnym psem. Uwielbia jezdzic autem i chetnie wskakiwal ,a teraz nie zabardzo trzeba go podnosic . Martwi mnie to ,ze moze to byc kregoslup.
        • paulamu Re: shih tzu 16.03.14, 00:18
          do weta jak najszybciej nie ma rady...nie chce nigdzie wskakiwac bawic sie a je normalnie to nie jakies chorobsko, a ewidentnie cos gdzies uwiera...
          • an3czka2 Re: shih tzu 16.03.14, 10:55
            Witaj.
            Piesek z podkulonym ogonkiem to pies cierpiący. Podejrzewam że coś jest ze stawami nie tak. Może być zapalny stan w stawach kończyn tylnych. Myślę że potrzebna jest wizyta u dobrego specjalisty. Na gruczoły bym raczej nie liczyła, nie takie objawy. Jemu po opisie sprawia trudności skakanie i chyba chodzenie, po prostu go boli. Stawy dość często wysiadają u psiaków, jak u ludzi niestety. Budowa naszych maluszków też sprzyja takim schorzeniom, krótkie łapki, dość długi tułów i niestety tak bywa. Proponowała bym też na razie noszenie go na schodach, samodzielne chodzenie to może mu sprawiać ból. Można to leczyć, spokojnie.
            Pozdrawiam Ania.
            • emersee Re: shih tzu 17.03.14, 08:13
              Podzielam zdanie Aneczki. To mogą być najprawdopodobniej stawy. Bez profesjonalnej diagnozy się nie obędzie. Kłopoty ze stawami to częsta przypadłość i wcale nie tyczą się tylko psów dużych ras. Np.u wszystkich psów sterylizowanych ryzyko pojawienia się problemów ze stawami wzrasta 3 krotnie. Przynajmniej tak czytałam w poradniku Royal Canin. Przyczyn bólu można się pozbyć...piesek ewidentnie się męczy, boli go. Może podczas hulańców naciągnął mięśnie. Ludzie, gdy coś nadwyrężą, to ból też znika po paru tygodniach nawet. Są nawet tabletki - suplementy diety dostępne w każdym dobrym sklepie zoologicznym do podawania pieskowi profilaktycznie. Z tym, że gdy pojawił się ból, to raczej one nie pomogą. One zapobiegają, a nie leczą. Nie mniej jednak wizyty u weta nie unikniesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka