smok18 22.10.09, 08:23 Witam Storczyk był piekny przez 3 miesiące ale już niestety stracił kwiaty.Co mam teraz z nim zrobić?Cos przyciąc,obciąć,podlewać inaczej?Jest szansa uratowac go od smietnika? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemini50 Re: przekwitły storczyk 22.10.09, 08:46 Poszperaj na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/f,23256,kwiaty_w_domu.html Jest tu baaaaaaaaaardzo dużo wątków na temat storczyków i ich pielęgnacji Odpowiedz Link
misiowazona Re: przekwitły storczyk 22.10.09, 09:41 Przekwitły storczyk znowu zakwitnie, gdy obetnie mu się łodygę, na której były kwiaty 1 cm nad trzecim oczkiem liczonym od dołu. Oczko to takie zgrubienie oddzielajace poszczególne przęsła.Trzeba go odstawić w mniej eksponowane miejsce, żeby przeczekał okres reaktywacji.Nawozem do storczyków podlewa sie w okresie kwitnienia. Generalnie storczyki podlewa się rzadko, tak, aby nie przemoczyć korzeni - 1 raz na tydzień i woda nie może stać w spodeczku pod doniczką. Odpowiedz Link
monjan Re: przekwitły storczyk 22.10.09, 13:11 dziwne, bo u mnie woda stała i stroczyk mi pieknie kwitł, az 13 kwiatów na 1 gałazce ale juz przekwitł Odpowiedz Link
aaaguniaaa jesli to phalenopsis to nie obcinac 22.10.09, 15:04 pedu jesli nie uschnal. czesto z tych oczek wypuszczaja nowe pedy. moj juz wypuscil 2 (i w sumie od podstawy najdluzszy na prawie 90cm) zaraz po tym jak opadly pierwsze kwiatki. i tym sposobem storczyk kwitnie mi juz pol roku. a jak sie ped obetnie to zanim wypusci nowy trzeba baaaaardzo dlugo czekac Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: jesli to phalenopsis to nie obcinac 23.10.09, 12:43 o tak tak ja też obcinałam ale wtedy zdecydowanie wolniej zakwitają ponownie albo wcale. Najlepiej poczekać po opadnięciu kwiatów jak uschnie obciąć, ale często właśnie z niego wypuszcza nowe pędy. Ja dodatkowo z lenistwa (czy może raczej z braku czasu) rzadko podlewam . Nie chwaląc się (ani trochę no skąd... ) sąsiadka mówi że chyba przyniesie swoje storczyki do mnie bo u mnie na okrągło, któryś kwitnie a u niej raz i do kosza..... Odpowiedz Link
aga857 Re: jesli to phalenopsis to nie obcinac 30.10.09, 22:15 A jeśli nie wiem jaki to gatunek storczyka? To obcinać czy nie? teraz robię eksperyment- jeden pęd obcięłam całkiem, drugi zostawiłam. Ciekawe, czy coś z tego storczyka jeszcze będzie/ Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: jesli to phalenopsis to nie obcinac 31.10.09, 10:39 jesli ma zielone grube korzenie to phalenopsis. i wtedy nalezy go tez trzymac w przezroczystych oslonkach. jesli ma biale cienkie korzenie to pedy kwiatowe mozna obciac, na nich juz nic nie wyrosnie Odpowiedz Link
joanka-r Re: jesli to phalenopsis to nie obcinac 02.11.09, 12:12 obcinam wszystkie jak leci, a sadzę jak mi się podoba, raz w przezroczystych lub nie......Rosna jak ta lala. Odpowiedz Link
joanka-r Re: przekwitły storczyk 22.10.09, 13:34 Ja mam 5 storczyków, wszystkie po przekwitnieciu obcinam u nasady. Podlewam troszkę mniej, przez 3-4 miesiące, następnie zwiększam podlewanie, zasilma odżywką do storczyków i wypuszcza piękne nowe pędy, obsypując się kwiatostanem. Kiedy ocinałam tak jak zalecają hodowcy, nigdy nie zakwitł na tym samym pedzie, a obcięte do połowy stał taku suchy. Obecnie moje stroczyki maja 4 nowe4 pedy kwiatowe w tym jeden az dwa. Odpowiedz Link
smok18 Re: przekwitły storczyk 22.10.09, 13:59 Joanka Ty masz aż 5 storczyków? A Metodiw o tym wie? hi,hi Pozdrawiam Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: przekwitły storczyk 23.10.09, 13:10 joanka: cala lodyge obcinasz??? czy jak??? Odpowiedz Link
joanka-r Re: przekwitły storczyk 23.10.09, 20:50 princess ja obcinam całą, po lisciach. Moze jutro wstawie fotki do mojej galerii to zobaczysz. Na serio szybciej kwitnie, wypuszczając nowe pedy. Odpowiedz Link
joanka-r Re: przekwitły storczyk 23.10.09, 21:15 princess wejdz na dowolne fotoforum i zobacz fotki w mojej galerii. Uschniete to stare, obcięte pedy, zielone to nowe. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: przekwitły storczyk 23.10.09, 22:48 Ach,jej 2 storczyki wyrzuciłam,bo wydawało sie,że nic z nich już nie będzie( Potem się zawzięlam i jeden /uschnięty/wycięlam do cna /tylko liscie zostały/i....czekam.Juz 3 m-ce Drugi,nieuschnięty,cały zielony zostawiłam jak jest i...czekam.Juz 2 m-ce.Na czubku ma takie coś,co daje mi nadzieje,że coś stamtąd wyjdzie.Jak nie to się pochlastam,bo wszystkim kwitną na okrągło - całe w kawiatach non stop a mi nie...buuu( jakaś nieudana storczykowo jestem Odpowiedz Link
joanka-r Re: przekwitły storczyk 24.10.09, 20:11 dilmadakia a może trzeba je zasilić odzywką do storczyków. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: przekwitły storczyk 24.10.09, 20:55 joanka-r napisała: > dilmadakia a może trzeba je zasilić odzywką do storczyków. Zasilałam... Odpowiedz Link