agnes1704 06.05.10, 17:51 Czy używacie? Warto nabyć i czy się sprawdza, to znaczy nie przesuwa na blacie? I czy rzeczywiście ciasto się nie przylepia? Jakaś konkretna nazwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: Stolnica silikonowa 06.05.10, 18:24 jak dla mnie badziew.Najlepiej wedlug mnie sie sprawuje stolnica tradycyjna drewniana. Odpowiedz Link
mmena Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 13:53 Uzywam. Kupilam sobie podklad na biurko firmy Esselte i zrobilam z niego stolnice. Fajna sprawa. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 14:53 Dla mnie rewelacja. Mam dosc duza. Nie przesuwa sie po blacie, bo ma specjalna powloke "antyposlizgowa". Ciasto naprawde sie nie przylepia. I jeszcze jeden plus - zwija sie ja i prawie nie zajmuje miejsca - w przeciwienstwie do stolnicy tradycyjnej... Odpowiedz Link
misiowazona Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 15:11 A my tradycyjną stolnicę trzymamy stale na wierzchu, na stole. Używamy jej do krojenia chleba, warzyw i czegokolwiek innego. Jest to bardzo wygodne także dla kręgosłupa, zwłaszcza, że stolnica podwyższa stół o dobrych kilka centymetrów. Co do silikonowej - przed kupieniem sprawdziłabym, czy posiada atest dopuszczający do kontaktu z żywnością. Miałabym obawy przed używaniem jako stolnicy - podkładki biurowej, czy innego ersatzu, ze względu na materiały, z których te rzeczy są zrobione. Odpowiedz Link
misself Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 18:54 misiowazona napisała: > A my tradycyjną stolnicę trzymamy stale na wierzchu, na stole. A jak jecie, to gdzie ta stolnica trafia? Odpowiedz Link
misiowazona Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 19:09 Nie jemy w kuchni. Jemy w pokoju, a stolnica leży w kuchni Odpowiedz Link
misself Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 19:25 misiowazona napisała: > Nie jemy w kuchni. Jemy w pokoju, a stolnica leży w kuchni Ach. To masz chyba dużą rodzinę. Albo dużą kuchnię. Ja mam stół jadalny, ale na co dzień jemy przy stole kuchennym - dlatego sobie nie wyobrażam normalnej stolnicy. Nie mam żadnej, wałkuję na blacie Odpowiedz Link
misiowazona Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 20:11 I rodzina i kuchnia - małe, ale fajne Odpowiedz Link
misself Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 23:14 misiowazona napisała: > I rodzina i kuchnia - małe, ale fajne Mnie jakoś smutno siadać w dwie osoby do stołu jadalnego. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 18:55 misiowazona napisała: >Miałabym obawy przed > używaniem jako stolnicy - podkładki biurowej, czy innego ersatzu, ze > względu na materiały, z których te rzeczy są zrobione. Też o tym pomyślałam. Lubię swoją drewnianą stolnicę. Znalazłam dla niej schowek. Nie przeszkadza. Odpowiedz Link
hela6 Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 20:27 mam i nie używam tego badziewia, w dodatku zajmuje więcej miejsca niż tradycyjna, bo moja drewniana stoi sobie w pionie z boku szafek jakoby jej nie było, w razie W, jak mam mało miejsca /niewielka kuchnia/ kładę ja na zlewozmywaku czy opieram o dwie stojące w oddaleniu szafki i na niej pracuję również wycinając za pomocą różnych narzędzi i nie szkodzi jej to w ogóle. Czyszczę za pomocą szpachelki budowlanej szerokiej za 3 pln, polecam ten sposób. Niemożliwy w przypadku nieporęcznej silikonowej płachty. Odpowiedz Link
the_kami Re: Stolnica silikonowa 10.05.10, 21:53 Mam - właśnie zrobiłam na niej kruche ciastka. Jest wygodna, ciasto się nie przylepia, zajmuje mało miejsca. Drewniana by mi się nie zmieściła, ta jest fajna. Odpowiedz Link
grejdi Re: Stolnica silikonowa 11.05.10, 09:28 Mam z lidla, za 24zł. I sobie chwalę - przede wszystkim za przechowywanie - zwijam w rulon i do szafki, myje się rewelacyjnie, nie jest to wielka płachta. Trzyma się całkiem przyzwoicie podłoża, kroję na niej np. ciastka zwykłym nożem. Polecam. Odpowiedz Link
annazwrocka Re: Stolnica silikonowa 11.05.10, 09:47 Mam i używam. Moja ma już kilka ładnych lat, nie ma powłoki antypoślizgowej. Delikatnie moczę ręcznik kuchenny i podkładam pod stolnicę- nie ślizga się. Ciasto nie przywiera, nie muszę skrobać szpachelką - przecieram gąbką, zwijam i chowam do szuflady. Odpowiedz Link
annazwrocka Re: Stolnica silikonowa 11.05.10, 09:48 Po dłuższym namyślę znalazłam jeden minus- stolnice silikonowe w przeciwieństwie do tradycyjnych nie mają boków- nieraz za bardzo się rozpędzam przy wyrabianiu ciasta i kruszki tudzież mąka "wylata" na blat. Odpowiedz Link
hela6 Re: Stolnica silikonowa 12.05.10, 21:23 moja drewniana też nie ma boków a jedynie tył, który czasem przeszkadza w wałkowaniu ciasta. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Stolnica silikonowa 12.05.10, 15:13 Mam, używam od lat, po użyciu przecieram na mokro gąbką, zwijam w rulonik i myk do szafki Bardzo wygodne rozwiązanie! Odpowiedz Link
sobo-tta Re: Stolnica silikonowa cd. 12.10.13, 12:46 Stara, drewniana stolnica zaczyna mieć drzazgi, więc czeka mnie wymiana. Często piekę kruche ciasto, a więc siekajam tasakiem mąkę z masłem. Czy stolnica silikonowa wytrzyma uderzenia tasaka? Proszę o rady. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Stolnica silikonowa cd. 12.10.13, 14:15 Bardzo wątpię. Wykrawam na mojej ale foremką lub szklanką, nawet noża nie używam. Odpowiedz Link
kruszysia Re: Stolnica silikonowa cd. 12.10.13, 17:08 Do krojenia na silikonie używam specjalnego noża z tworzywa sztucznego. Nie próbowałam siekać takim nożem składników na ciasto kruche - dałam się przekonać i robię ciasto kruche w malakserze. Odpowiedz Link
sobo-tta Re: Stolnica silikonowa cd. 12.10.13, 18:31 Dziękuję za porady. Malaksera nie mam. Kupię nową, drewnianą stolnicę. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Stolnica silikonowa cd. 13.10.13, 12:51 A może wystarczy starą przeszlifować? Odpowiedz Link