Dodaj do ulubionych

dżem malinowy

09.09.10, 20:31
Lubicie? Robicie? Proszę jakiś przepis na dżem malinowy bo mam całą łubiankę i nie wiem co mam z nimi zrobićwink
Obserwuj wątek
    • milocin73 Re: dżem malinowy 09.09.10, 21:41
      Dżemu malinowego nie robiłam. Robiłam taką galaretkę z wyciśniętego soku, przy użyciu Żelfix-u. Bardzo smaczne. Chyba, że ktoś nie lubi sztucznych dodatków.
      Pozdrawiam
    • green_shamrock Re: dżem malinowy 09.09.10, 23:16
      boszeee ,ależ bym pojadła świeżych malin , ależ Wam zazdraszczam tych wszystkich rarytasów .
    • agawroblewska Re: dżem malinowy 10.09.10, 08:16
      Witam, robię dżem malinowy każdego roku. Maliny przebrane zasypuję cukrem ( na oko, w trakcie próbuję), gotuję. Po ostudzeniu miksuję ( blenderem) , powstaje jednolita masa, zagotowuję i do słoików. Dżemik jest pyszny. Z malin polecam też nalewkę - dla zdrowotności na przeziębienia i nie tylko. Pozdrawiam.
      • re_ni73 Re: dżem malinowy 10.09.10, 15:43
        Tą metodą też robie tylko przecieram przez sitko zamiast blenderem.
    • horpyna4 Re: dżem malinowy 10.09.10, 08:35

Jeżeli maliny są ładne i nie rozlatują się, to zrób konfiturę.

Po umyciu i osączeniu (trzeba to robić bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić) wsypujesz do szerokiego, płaskiego gara i zasypujesz cukrem. Cukru do konfitur daje się więcej, niż do dżemu: w przypadku kwaśnych owoców powinno być to 1:1 wagowo, do słodszych odpowiednio mniej cukru. Zresztą prawdziwe konfitury nie wymagają żadnej pasteryzacji, bo właśnie cukier je konesrwuje.

Następnego dnia owoce puszczą już tyle soku, że możesz je usmażyć. Najlepiej na płytce zapobiegającej przypalaniu, bo trzeba trochę je popyrczeć, żeby odparowały (smaży się bez przykrycia właśnie z tego powodu). Jak sok zrobi się gęsty (trzeba od czasu do czasu kapnąć z łyżki na talerzyk odrobinę i sprawdzić konsystencję, jak wystygnie), to kończysz smażenie i nakładasz zawartość do wyparzonych słoików. Najlepiej niewielkich.

Soku jest zwykle za dużo; do jednego słoika przawdopodobnie zlejesz sam syropowaty, wysokosłodzony sok. Podobno dobry do herbaty jako lek na przeziębienie.
      • emczyem Re: dżem malinowy 10.09.10, 14:52
        Dzięki dziewczyny, zwłaszcza za pomysł z blenderem. A nie pasteryzujecie tego?
    • cria_cuervos Re: dżem malinowy 10.09.10, 17:46
      ja robię na żelfiksie. wychodzi pyszny. zwłaszcza, jak się doda mięty (trzeba potem usunąć liście)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka