Dodaj do ulubionych

Bigos śmierdzi knurem

21.12.10, 20:30
Od paru dni gotuję wypasiony bigos.Wczoraj poszłam do sklepu i zobaczyłam cudny mały/5x3/kawałeczek boczku.Po wkrojeniu do bigsu poczułam zapach niekastrowanego knura.Gotuję i gotuję i wydaje mi się,że zapach jest taki sam.Czy jest na to jakaś rada?.
Obserwuj wątek
    • klara551 Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 20:47
      Kiepsko to widzę. Spróbuj wyjąć te kawałki boczku,może pomoże.
    • keepersmaid Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 20:59
      MUSZE spytac...
      Skad wiesz, jak smierdzi niekastrowany knur?
      • imilla Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 21:14
        Keepersmaid z ust mi wyjęłaś to pytanie smile
        • sarah_black38 Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 21:33
          Moja mam kiedyś kupiła wieprzowe nerki. Na pierwszy rzut okiem były normalne, podczas gotowania śmierdziały moczem. Twierdziła,że to od niewykastrowanego knura. Wyrzuciła całą zawartość garnka, łącznie z garem oczywiście , bo do niczego się nie nadawał.
          • wadera3 Re: Bigos śmierdzi knurem 22.12.10, 00:28
            Nerki przed przygotowywaniem należy /nomen-omen/moczyć, bo inaczej śmierdzą moczem, i niewiele ma to wspólnego z knurem i kastracją.
          • zooba Re: Bigos śmierdzi knurem 22.12.10, 08:23
            Nerki zawsze śmierdzą moczem, ale ten 'zapach' znika po jakimś czasie gotowania. Tak twierdziła moja babcia. Jak byłam mała jadłam takie nerki i były ok.
      • ladyjm Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 21:50
        hehe dobre!
    • aganiok32 Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 22:25
      obawiam się, że bigosik trzeba będzie wyrzucić
    • kasiak37 Re: Bigos śmierdzi knurem 21.12.10, 23:14
      sorry za pytanie,ale jaki zapach ma niewykastrowany knur i skad wiesz jak on "pachnie"?
    • mikams75 Re: Bigos śmierdzi knurem 22.12.10, 08:40
      wiecie co, jak czytam o tych nerkach z moczem i niekastrowanych knurach, to szybciej przejde na wegetarianizm wink

dziewczynie pewnie chodzi o taki specyficzny zapach miesa, tez jestem przewrazliwiona i nie tkne jedzenia jak poczuje. Ja to nazywam zapachem starej krowy. I nie pytajcie mnie skad wiem, jak smierdzi stara krowa wink
      • wadera3 Re: Bigos śmierdzi knurem 22.12.10, 09:36
        Jeśli jada się mięso, to warto wiedzieć skąd się bierze(niektórzy chyba myślą, że rośnie w mięsnym na zapleczu) i jak z nim postępować. Co do nerek, zawsze należy je wymoczyć przed przygotowaniem.
        Każdy kawałek mięsa ma swój specyficzny zapach, i albo się z tym godzimy, albo nie.
        • alikate Re: Bigos śmierdzi knurem 22.12.10, 09:43
          Wlej do bigosu kieliszek wina wytrawnego i gotuj dalej.
          • maria10344 Re: Bigos śmierdzi knurem 22.12.10, 11:17
            Wlałam wino i trochę miodu pitnego i gotuję,gotuję,gotuję.Zapachu już prawie nie ma.Mam nadzieję,że teraz jest już bardziej w mojej głowie.
            Mnie się wydawało,że era takiego mięsa już minęła,a tu proszę,niespodzianka.Kiedyś mieszkaliśmy w duŻej kamienicy .My na I piętrze.Mieszkanie na parterze/130m/podzelili na 3 rodziny.Pani Kazia,której się nie przelewało,kupowała mięso w tzw.taniej jatce i gotowała.Smród był wszechogarniający.My jako małe dzieci uciekaliśmy przed nim na dwór.Stąd wiem,jak śmierdzi mięso z nie lub źle wykastrowanego knura/tak mówiła moja babcia/.
            • alikate Re: Bigos śmierdzi knurem maria10344 22.12.10, 13:51
              Wino wytrawne zabija brzydki zapach mięsa. Na drugi raz jak będziesz gotować bigos, to kup kawałeczek boczku wędzonego i go trochę podsmaż. Nigdy nie dawaj boczku świeżego. To samo dotyczy żeberek, czy innego mięsa "swińskiego"smile
              Tak prawdę mówiąc, to jest taka zasada, że mięso do bigosu przyrządzamy oddzielnie, potem dodajemy do podgotowanej kapusty.
              Smacznego i Miłych Świątsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka