Dodaj do ulubionych

Młynek Franke

03.03.13, 16:40
od jakiegoś czasu stałam się posiadaczką ww młynka. Od początku mam mieszane uczucia (chociaż przedtem bardzo chciałam mieć a potem nagle mi się "odechciało" niewiedzieć czemu) - zajmuje dużo miejsca, "zabrał" mi komorę, itd... a dzis zaskoczył mnie po raz kolejny - woda wylała się boczną rurką . Może jest źle zamontowany bo są jakby 2 zawory bezpieczeństwa - luźno wystające. Może któraś z Was ma i mogłaby wrzucić fotę żeby, miała pojęcie o poprawności montażu. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • turnesolka Re: Młynek Franke 03.03.13, 22:28
      Z mojego doświadczenia wezwi dobrego hydraulika. Mieliśmy podobny przypadek i mój mąż 3 razy naprawiał na "zdrowy rozum" i 3 razy miałam całe szafki syfem pozalewane.

Ja mam młynek innej firmy więc z fotką nie pomogą zwłaszcza że całe podłączenie jest od tyłu i nie wiem nawet jak tam dotrzeć z aparatem.

A dlaczego młynek Ci komorę zabrał? Ja mam tylko jedną komorę i pod nim młynek i nie czuję żeby mi coś zabrał. Mam mniej miejsca w szafce pod zlewem ale to ma tez plusy - mnie badziewia tam magazynuję. Kosz na śmieci mam mniejszy - trzeba go częściej zmieniać więc mniejszy smrodek też wink
      • arancha1 Re: Młynek Franke 14.11.13, 16:21
        Z mlynka bylam zadowolona przez 3 pierwsze miesiace po zamonotowaniu w nowym mieszkaniu. Niestety, wlasnie jestem po powaznej interwencji hydraulicznej, ktora umozliwila przywrocenie normalnej pracy kanalizacji. Otoz okazalo sie, ze mlynek owszem mieli, ale w ten sposob powstale odpady ZATYKAJA RURY KANALIZACYJNE. A o tym producent nie wspomina. Hydraulik musial niezle sie napracowac, zeby te rury odetkac. Odradzil dalsze stosowanie tego sprzetu, wiec wymontowalam mlynek i zamierzam sprzedac go na Allegro...
        • pitahaya1 Re: Młynek Franke 14.11.13, 16:56
          Jednym z często popełnianych błędów jest zamykanie kurka z wodą, gdy tylko brudy znikną w otchłani młynka.
          Wprawdzie coś tam jeszcze dla świętego spokoju puszczamy, ale mniej niż powinniśmy.
        • www.insinkerator.pl Re: Młynek Franke 07.03.14, 22:55
          Niestety hydraulik wprowadził panią w błąd....Jeżeli młynek jest prawidłowo zamontowany to nie ma możliwości zatykania rur. Młynek w zależności od modelu ma pewne obroty tarczy mielącej (od 1400- 2600) takie obroty powodują takie ciśnienie , mieląc odpadki właśnie młynek "przepycha" wszelkie niedrożności. Przykładowo skorupki jaj idealnie czyszczą rury... długo by opisywać zalety...

arancha1 napisał(a):

> Z mlynka bylam zadowolona przez 3 pierwsze miesiace po zamonotowaniu w nowym mi
          > eszkaniu. Niestety, wlasnie jestem po powaznej interwencji hydraulicznej, ktora
          > umozliwila przywrocenie normalnej pracy kanalizacji. Otoz okazalo sie, ze mlyn
          > ek owszem mieli, ale w ten sposob powstale odpady ZATYKAJA RURY KANALIZACYJNE.
          > A o tym producent nie wspomina. Hydraulik musial niezle sie napracowac, zeby te
          > rury odetkac. Odradzil dalsze stosowanie tego sprzetu, wiec wymontowalam mlyne
          > k i zamierzam sprzedac go na Allegro...
    • pitahaya1 Re: Młynek Franke 14.11.13, 16:59
      Ja mam młynek Franke, ale tak upchnięty w szafce, ze na ew. zdjęciu nic nie zobaczysz. Poszukaj instrukcji montażu w necie.
      Mój młynek sama montowałam i nic mi się z niego nie wylewa.
      Młynek komorę zajmuje, ale to jedno z tych ustrojstw, które muszę mieć. I nawet mąż nie marudzismile
    • aniawroclaw1 Re: Młynek Franke 26.11.13, 11:12
      mam młynek tej firmy, uzywam prawie codziennie.
      Nic się nie dzieje
      • www.insinkerator.pl Re: Młynek Franke 07.03.14, 22:49
        Niestety młynki Franke maja wadę , zaciera się łożysko i przepala silnik , w bardzo krótkim czasie . Szkoda, bo ta konstrukcja jest naprawdę trwała , tylko ta jedna wada. Jak producent to poprawi to mogę polecać . Znam się na tym, jestem expertem w rynku młynków koloidalnych ,w temacie serwisu i sprzedaży

aniawroclaw1 napisała:

> mam młynek tej firmy, uzywam prawie codziennie.
        > Nic się nie dzieje
        • karndrzej1 Re: Młynek Franke 27.07.16, 13:57
          Potwierdzam - doświadczyłem.
          Luz w panewkach powoduje, że wirnik chwyta stojan i silnik może się spalić, o ile wył. przeciążeniowy nie zadziała.
          Wystąpiło to w czwartym roku użytkowania.
          Ja kupiłem nowy młynek, też Franke, a zepsuty spróbuję naprawić i będzie w rezerwie.
          Jest to reguła dla obecnie sprzedawanych sprzętów niezależnie od producenta - trwałość 2 lata +/niestety niewiele/.
    • budzik11 Re: Młynek Franke 26.11.13, 19:52
      Ja mam młynek już 6 lat, wprawdzie nie Franke, ale to nie ma znaczenia. Nie ma żadnej bocznej rurki (może chodzi o przelew zlewu? ale u mnie nie ma tam dojścia z młynka). Nic się nie zatyka, to bzdura, co ktoś wyżej napisał, o zatykaniu rur. Chyba, że ktoś wylewa do zlewu rosół czy inny smalec - ale to się zatka i bez młynka, bo tłuszcz w zimnych rurach po prostu osadza się na ściankach i je zapycha. To samo się dzieje, jak ludzie wylewają zupy czy inne tłuste resztki do sedesu.
      A co do młynka - owszem, zdarzało się, że przytkał się sam syfon - kiedy za szybko wpychałam do młynka za dużo resztek (zwłaszcza obierek z marchwi i skorupek z jajek) do zmielenia i ich część, zamiast odpłynąć, siadała w syfonie. Przy normalnym trybie pracy coś takiego się nie działo. A i tak, jak się przytkało - wystarczyło parę ruchów gruszką do przepychania (miałam taką pod zlewem, specjalnie do tego celu). Zresztą z czasem, jak nabrałam praktyki i "wyczułam" młynek, takie rzeczy przestały się zdarzać.
      A u mnie w szafce młynek nie zajmuje dużo miejsca, tak to wygląda:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/3vbjABzTgCeQQ7pJ4X.jpg

i widok z góry:
      z sitkiem
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/37utbDbOnn2rbtz6FX.jpg

i bez sitka:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/ggsZbjwbOvANfMzQ8X.jpg
      • www.insinkerator.pl Re: Młynek Franke 07.03.14, 22:43
        Masz źle zamontowany młynek, dlatego się może zapychać ...
        Jestem expertem w tej dziedzinie
        pozdrawiam
        Darek
        • budzik11 Re: Młynek Franke 08.03.14, 15:57
          Ja? Dlaczego?
    • aniawroclaw1 Młynek Franke 04.09.14, 16:57
      Mam dokładnie dwa lata i nie wyobrażam sobie, zeby go nie mieć.

U mnie działa bezawaryjnie już drugi rok, każdego dnia używany.

Po zmieleniu zawsze trzeba puścić wodę, aby przepłukała resztki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka