lifecolor 23.03.13, 08:10 Wg mnie: syrop malinowy z Herbapolu - rozwodniony w porównaniu do zeszłego roku I mleczko CIF - jak wyżej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 10:41 soki z czarnej porzeczki, tarczyn, w szklanych butelkach wklad owocowy spadl z 23 na 13% Odpowiedz Link
maria10344 Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 13:13 W/g mnie prawie wszyscy producenci,żeby utrzymać ceny zeszli z jakości.Dobrze,jeżeli uwzgłędniają zmianę na opakowaniu,ale nie zawsze tak się dzieje. Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 17:15 prościej by było napisać jakie produkty są wyższej jakości. Żadne. Nie zauważyłam żeby ceny były na tym samym poziomie. wszystko podrożało, a jakość i tak spadła. W nie zauważyłam żeby w UK zaczęli produkować gówniane produkty. Skoro Polacy się na to godzą i to kupują, to producentom w to graj i produkują gówno. Odpowiedz Link
kamunyak Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 19:06 > W nie zauważyłam żeby w UK zaczęli produkować gówniane produkty. > Skoro Polacy się na to godzą i to kupują, to producentom w to graj i produkują > gówno. A wg ciebie to co powinni robić? zawiązać żołądki na supełek? czy moze jeździć na zakupy do UK? sama piszesz, że nie ma w ogóle produktów wyższej jakosci, więc niby co proponujesz? przyznam, że dosyc mnie wkurzają podobne wypowiedzi. Polka z Anglii sie znalazła co to jej "gówniane" produkty z Polski śmierdzą. Ostatnio pomieszkiwałam w NL i tam poznałam polską rodzinę. Ona też "juz bym nie potrafiła mieszkać a w Polsce". Nosz, cholera, wielka holenderka się znalazła. Robotnica z fabryki kartonów. Osiem lat mieszka w Holandii a ani słowa po holendersku. No przesadzam, "dzień dobry" i "ile płacę" pewnie powie. Małżonek podobnie, robotnik budowlany, w Polsce bezrobotny a tam zabiera pracę miejscowym. Nawet po polsku dobrze nie mówi, a co dopiero... Jak zaczyna sie źle robić na rynku to nie tylko Polacy "oszukują". Chocby ostatnia afera z jajkami w NIemczech. Co, oczywiście, nie jest dla nikogo żadnym usprawiedliwieniem. Ale to nie jest takie proste przełożenie "nie kupujemy - będzie lepiej" Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:25 zazdrościsz że w holandii ludzie bez wykształcenia i kwalifikacji zarabiają więcej i żyją na większym poziomie niż ty w Polandii? Odpowiedz Link
ja.dorcia Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 12:58 A co to jest Polandia? No.. Polska, to słyszałam, ale Polandia? Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Produkty, które straciły na jakości 19.04.13, 08:57 Polandia to w gwarze polskich emigrantów pogardliwie ( i z odczuciem wyższości ) Polska. Ja tam na jakość polskich produktów nie narzekam, pewnie niektóre rzeczy się pogorszyły, ale gdzie jest idealnie? Poproszę o nazwę takiego kraju. Odpowiedz Link
kamunyak Re: Produkty, które straciły na jakości 26.03.13, 02:21 > zazdrościsz że w holandii ludzie bez wykształcenia i kwalifikacji zarabiają wię > cej i żyją na większym poziomie niż ty w Polandii? Nie mam czego zazdrościć, o ile potrafisz to zrozumiec w ogóle. Nie znoszę tylko prostactwa, nie mylić z prostotą. Brat mieszkał w NL ponad 30 lat i jesli chciałabym bardzo to mogłabym tam takze zamieszkać Nie musiałam. Nie narzekałam na Polskę i swój poziom życia. I nie narzekam teraz. I jedzenie wolę polskie. No, może poza serami zółtymi. Odpowiedz Link
22pagoda Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 09:35 Kio-ko uwierz, ze w UK tez syf produkuja, mieszkalam tam 3 lata, jesli ktos robi zakupy np w Asdzie (i pewnie w wielu innych supermarketach) to uwierz, ze kupujac w promocji kurczaka za 1 funta (oj tak, byla taka promocja), kolorowe pomidorki w srodku zimy, i dmuchane pieczywo, juz pomijam koszmarnie przeslodzone ciasteczka itp. to naprawde odzywiac sie moze nienajlepiej. No i wszystkie slodzone gazowane napoje plus np. szkocki wynalazek - smazone batony marsa w glebokim oleju.. mysle, ze w kazdym kraju jest "syf" zywieniowy, tylko w UK - Brytyjczycy sa o wiele mniej swiadomi tego jak i co jedza. Pamietasz moze taka akcje: "five a day". Kolezanka z pracy (dobrze wyksztalcona osoba) kladac na wierzch gotowego placka owoce z puszki na wierzch uwazala, ze to jest jedna z pieciu czesci owego "five a day". Moim skromnym zdaniem, syfiaste jedzenie robia wszedzie, pytanie tylko co z tym robimy itd... Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:24 dobrze ale w UK syfiaste jedzenie to to najtańsze jak mówisz za funta. A u nas syfiaste jest i to dużo droższe. Żal mi się robi jak czytam skład produktów, mieszkam teraz w pl. I co? kiełbasy nie kupuje wcale, tylko świniaka od zaufanego rolnika i sama piekę mięso, robię kiełbasę, bo to co w sklepie strach jeść. Jogurtów smakowych nie kupuję bo to syf straszny. Samej mi się tez nie chce robić. Kupuję w miarę dobry naturalny i dają mrożone owoce z ogrodu. No ale wszystkiego sama nie zrobię i i tak syf trzeba kupić Odpowiedz Link
22pagoda Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:57 Kio-ko najtansze "za funta" - najgorsze ale tam też, powyżej funta, nie uświadczysz w ilosciach ogolnodostepnych i ze sredniej polki cenowej: - dobrego miodu (dalej sa to mieszanki z miodami chinskimi) - normalnego i autentycznego dżemu - normalnej i smacznej wedliny - normalnego chleba - prawdziwych, pachnacych buraczkow, ogoreczkow, i innych pysznosci Wszystko, jak w wielu krajach unii, opiera sie o masowa produkcje i przerob rolniczy. A za pordukty wersji :organic: - po pierwsze nie mozna reczyc, a poza tym przecietnego mieszkanca wysp nie stac na nie. Tam rowniez, jak kupujemy bakalie np pestki z dynii, slonecznika - to wszystko syf z Chin po produkcjach modyfikowanych genetycznie. Tam rowniez kury sa hodowane w klatkach. Tam rowniez maka biala, nie z pelnego przemialu wystepuje w sklepach w ilosci masowej i ludzie w masowych ilosciach ja kupuja. Tam rowniez, jak kupujesz tunczyka, to trafia on z hodowli masowych na morzu srodziemnym. Podaj prosze przyklady produktow wysokiej jakosci z UK, ktore sa na "sredniej polce cenowej" I prosilabym Ciebie o wiecej szacunku do kolezanek z forum, bo przestrzegamy tutaj pewnej netykiety. serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 12:02 pewnych rzeczy nie ma w Angli tak samo jak i w Polsce. Np u nas nie uświadczysz Cidera w normalnym sklepie. Chleb angielski szczególnie tostowy jest pyszny. Wędlin tam nie mają. Jedzą inaczej czy ciężko to zrozumieć. Polaczkowi się wydaje że wszędzie będzie miał polskie wszystko. Nie ma tak. Anglia to Anglia do cholery a nie tuskolandia. Ciężko to zrozumieć? Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 14:23 kio-ko napisał(a): > pewnych rzeczy nie ma w Angli tak samo jak i w Polsce. Np u nas nie uświadczy > sz Cidera w normalnym sklepie. A cydr może mają? Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 16:21 tylko w alkoholach świata 80km od mojego sporego miasta. Odpowiedz Link
hela6 Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 10:07 kio-ko napisał(a): > tylko w alkoholach świata 80km od mojego sporego miasta. Ojojoj, to koleżanka ze strasznej pipidówy 80 km od cywilizacji. Straszny bród smród i ubóstwo musi być w rodzinnych stronach skoro wyobrażenie koleżanki o Polakach takie skaleczone. Ale to tak jest, jak we wsi bida to w sklepiku przeterminowane szajsowne towary zalegają na półkach za niewyobrażalne ceny. Wiecie co? Ja myślałam że w Polsce takich dziur już nie ma ze wszędzie już dotarła cywilizacja a tu proszę bardzo jaki kwiatek. Podejrzewam natomiast że cydru ze spadów w każdej chałupie można się napić tylko koleżanki pewnie nie poczęstują. Odpowiedz Link
ko_kartka Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 14:33 hela6 napisała: > Podejrzewam natomiast że cydru ze spadów w każdej chałupie można się napić tylk > o koleżanki pewnie nie poczęstują. Głupiaś, boś z polandii. Koleżanka szanowna Cidera pożąda, a nie tam zwykłego, szajsowatego, tuskolandowego cydru. I żeby jeszcze nie musiała na tym prosiaczku prosto od rolnika 80 km po niego zaiwaniać, bo pewnie i autobusów u szanownej nie uświadczysz, a jak kto ma rower, to bogacz na całą - wielką - wieś. Ale nie pożyczy, bo polaczek. Odpowiedz Link
hela6 Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 16:04 No tak, do cidera pewnie napierdziały aryjskie anioły a ja głupia niewiedząca. Odpowiedz Link
squirk Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 15:23 hela6 napisała: > Podejrzewam natomiast że cydru ze spadów w każdej chałupie można się napić tylk > o koleżanki pewnie nie poczęstują. Od 3 lat robimy cydr w domu, żadna wielka filozofia. Odpowiedz Link
ko_kartka Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 14:29 Magdalaena, piąteczka! Odpowiedz Link
misiowazona Re: Produkty, które straciły na jakości 19.04.13, 18:20 Wypraszam sobie obrażanie słowem "Polaczek". Co za szczególny rodzaj tupetu. A słyszałaś o takim przysłowiu, że we własne gniazdo się nie wali q...y? Odpowiedz Link
maria10344 Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 12:50 Kio-ko droga. Trochę chyba Cię ponosi.Mój brat Od ok.10 lat pracuje w UK i mieszka tam z całą rodziną,Pracuje w firmie przetwarzającej żywność.Zaczął od tzw.dołów.teraz już należy do kadry "menegerskiej".Powodzi im się raczej nieźle,ale jak przyjeżdżają do Polski,to leczą się na potęgę,robią sobie zęby,no i wywożą żarcie,może nie tyle dla siebie,co dla angielskich znajomych.Zdradził też,że firmowych produktów nie tyka,bo dostaje odruchów wymiotnych na samą myśł,co tam jest,całkiem jak w Polsce. Ja od paru lat jem mniej wędlin,bo kupuję te po ok. 50-100 zł.za kg.Tyle bowiem kosztuje,/z marżami/ "wyprodukowanie" wyrobów wędliniarskich.Taka wędlina może leżeć w lodówce i 3 tygodnie bez zmian żadnych.Myślę,że tak jest pod każdą szerokością geograficzną. Odpowiedz Link
doral2 Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 18:30 lifecolor napisała: > Wg mnie: syrop malinowy z Herbapolu.." przyjrzyj się problemowi dokładniej. to nie syrop malinowy, tylko syrop o SMAKU malinowym. malin w nim chyba nie ma wcale,, lub są w śladowych ilościach. kupujesz syrop cukrowy, zabarwiony sokiem z buraków i melasą, a nie syrop malinowy. Odpowiedz Link
lifecolor Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 19:12 Tak, masz rację -to syrop o smaku malinowym- 63% soku zagęszczonego z malin, czyli znowu cukier. Miałam swoje soki, skończyły się i wczoraj kupiłam syrop -tak mnie naszło,że w porównaniu do ubiegłych lat bardzo się rozrzedził. Więcej na pewno nie kupie. Odpowiedz Link
turnesolka Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 20:34 Płyny do prania z Lidla - kiedyś były super, używałam zamiennie z Persilem i nie widziałam i nie czułam (zapach) różnicy. Teraz śmierdzą koszmarnie a pranie po nich jest bure. Wedlowskie Delicje i Ptasie Mleczko - ich psucie następowało stopniowo od wielu lat, to co teraz produkują nie ma już nic wspólnego ze słodyczami z naszego dzieciństwa i jak dla mnie jest niejadalne. Wiele rzeczy w Ikea się psuje, np. garnki z tej podstawowej serii, kupiony parę lat temu to fajny garnek, kupiłam "taki sam" ostatnio i badziew do kwadratu, nawet uchwyty są zupełnie inaczej mocowane. Wędliny, właściwie nie wiem co kupować. Te tańsze to wiadomo sama solanka i inny syf (stabilizatory, konserwanty) te droższe niby skłądem lepsze ale zalegają w sklepie tak długo że szynka na drugi dzień po kupieniu już mi śmierdzi. Odpowiedz Link
kuka9 Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 20:50 oj się psują, np. parówki z Lidla 83% mięsa, kiedyś produkował je Animex i były zjadliwe, od kilku tygodni są niby te same, ale produkowane przez Werbińskiego - syf, że po podgrzaniu poszły do śmieci. Same skórki, pazurki i chrzęści, puchną po ugotowaniu i w smaku sam tłuszcz. Tak więc od kilku tygodni nie jadamy wędlin, przyłożyła się do tego także ostatnia afera z wędlinami. Komplet desek do krojenia z Ikea - mam stary komplet sprzed kilku lat - takei tanie plastikowe deski - mala i duża - te nowe się wyginają -- Odpowiedz Link
sasilla Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 15:57 To ja z deskami uwazam odwrotnie Mam stare i po zmywarce sie wyginaja. A teraz kupilam nowa - to samo tworzywo, tylko sprzedawana na sztuki - jest prawie dwa razy grubsza, nawet po myciu w najwyzszej temperaturze pozostaje prosta. Odpowiedz Link
sasilla Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 16:01 Hehe, ponownie obserwuje odwrotnosc - plyty z Lidla straszliwie mi pasuja, przerzucam sie na nie na dobre. Swietnie piora, a pranie ma taki delikatny, nienachalny zapach. Tylko ten niebieski (chyba do kolorow) mi nie pasuje, zapach jest zbyt intensywny (choc pierze ok). Odpowiedz Link
alicez Re: Produkty, które straciły na jakości 23.03.13, 20:42 Moje ulubione masło solone President zrobiło się plastikowe. Odpowiedz Link
etna22 Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 09:26 Ostatnio chciałam kupić sok malinowy dla mojego 1,5r synka-zanim kupiłam poczytałam sobie skład-do wyboru było 5 ceny od 1,99 do 6zł - za 6 herbapol za 2 zł marka własna-skład roznił sie minimalnie a ani jeden ani drugi kolo soku malinowego nawet nie leżał. w końcu nie kupiłam - synek pije teraz wode z prawdziwym miodem i sokem z cytryny-najwazniejsze ze mu smakuje. Co do wedlin-moi rodzice kupują żywca i przerabiają sami-wiec wiem co jem Hmmmm czytając o tyc Zagramanicznych aż sie nóż w kieszeni otwiera-sama też mieszkałam przez jakis czas na emigracji (Anglia, NL) i mam podobne spostrzeżenia co autorka powyżej - szkoda śliny na takich Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:32 to jest zazdrość że toś miał łeb i teraz sobie żyje, a wy jak te szczury w Polsce martwicie się że wam 10gr na chleb zabraknie. ZAZDROŚĆ ZAZDROŚĆ ZAZDROŚĆ Odpowiedz Link
araceli Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:42 kio-ko napisał(a): > to jest zazdrość że toś miał łeb i teraz sobie żyje, a wy jak te szczury w Pols > ce martwicie się że wam 10gr na chleb zabraknie. ZAZDROŚĆ ZAZDROŚĆ ZAZDROŚĆ Ja się od dłuższego czasu zastanawiam skąd ta agresja do ojczyzny wśród emigrantów, bo spotykam się z nią bardzo często. Przekonanie, że my tutaj przymieramy głodem a emigranci to tacy mądrzy byli, że stąd zwiali. Dysonans poznawczy? Racjonalizacja własnego postępowania? Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:50 ja nie jestem emigrantką, mieszkam w Polsce. Jestem Polkom..... Tylko widzę, że Polaczki strasznie zazdroszczą emigrantom że im się"lepiej" żyje. Jedna wielka zawiść. Odpowiedz Link
araceli Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 12:00 kio-ko napisał(a): > Jestem Polkom..... Odpowiedz Link
kio-ko Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 12:03 Błąd zrobiony specjalnie młotku Odpowiedz Link
madzioreck Droga moderacjo 24.03.13, 14:00 Czy można prosić o spacyfikowanie agresywnej userki? Odpowiedz Link
squirk Re: Droga moderacjo 24.03.13, 18:11 pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina Śliczności. Mogłabyś iść buraczyć gdzie indziej? To nie jest forum dla agresywnych frustratów, musisz, biedactwo, szukać sobie nowego domku gdzie indziej. Odpowiedz Link
hela6 Re: Droga moderacjo 25.03.13, 09:59 kio-ko napisał(a): > pani z SS? Cieszmy się że czasy nie te bo koleżanka kiokunia zapewne szybko awansowała by na kapo i pokazała polaczkom gdzie jest ich miejsce. /a co, naszła mnie chęć podkarmić trolicę, niech się odpowietrzy przed Wielkanocą / Odpowiedz Link
araceli Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 11:46 etna22 napisała: > Hmmmm czytając o tyc Zagramanicznych aż sie nóż w kieszeni otwiera-sama też > mieszkałam przez jakis czas na emigracji (Anglia, NL) i mam podobne spostrzeże > nia co autorka powyżej - szkoda śliny na takich Ja nie rozumiem w kontekście tego wątku jednej rzeczy - za każdym razem jak jechałam do rodziny czy znajomych na wyspy to po pytaniu 'co wam przywieźć z kraju' najczęstszą odpowiedzią było 'wędliny' Odpowiedz Link
etna22 Re: Produkty, które straciły na jakości 24.03.13, 17:59 Hmmm Polaczki-nie mam szacunku do osób które wypowiadają się tak pogardliwie o swoich rodakach Odpowiedz Link
smutas13 Re: Produkty, które straciły na jakości 26.03.13, 07:49 etna22 napisała: Hmmm Polaczki-nie mam szacunku do osób które wypowiadają się tak pogardliwie o swoich rodakach Ja też. Odpowiedz Link
autumna Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 08:15 A patrzycie na informacje o kraju pochodzenia? Coraz częściej są to Chiny. I to na produktach, po których człowiek by się nie spodziewał: słonecznik łuskany, ryby mrożone (nie tylko panga!), jabłka (prezes Bakallandu kiedyś wspominał że stosują w swoich produktach - bo tańsze). One są często nawet smaczne, ale zważywszy chińską dbałość o zdrowie ludzkie i ochronę środowiska, boję się coś takiego jeść. Odpowiedz Link
anika_ic Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 10:42 Marmolada z Biedronki (w plastikowym kubku) - kupowałam kilka razy, była gęsta i twarda, w sam raz do drożdżowych rogalików. Ostatnio kupiona - rzadka maź, musiałam kombinować żeby nadzienie nie uciekło. Więcej nie kupię. Twaróg sernikowy w wiaderkach - więcej nie kupię, bo to chyba nawet koło sera nie leżało (rzadkie i dziwne) - sernik kiepsko wychodzi. Zresztą, jak się przyjrzeć, to na niektórych jest napisane, że nadaje się do sernika... na zimno. Odpowiedz Link
hela6 Re: Produkty, które straciły na jakości 25.03.13, 13:24 anika_ic napisał: > na niektórych jest napisane, że nadaje się do sernika... na zimno. Ha ha, to prawie jak myjki parowe do mycia okien. Nie zaleca się mycia powierzchni szklanych Odpowiedz Link
autumna Re: Produkty, które straciły na jakości 19.04.13, 08:25 > Twaróg sernikowy w wiaderkach - więcej nie kupię, bo to chyba nawet koło sera n > ie leżało (rzadkie i dziwne) - sernik kiepsko wychodzi. Zresztą, jak się przyjr Piątnica jest dobra, gęsta, przypomina ser zmielony samodzielnie w domu. A z produktów tragicznych - ziemniaki. Prawie wszystkie - a kupowane w różnych miejscach - czernieją po ugotowaniu. Na talerzu wyglądają ohydnie, i nie wiadomo, co w nich siedzi... Odpowiedz Link
22pagoda Re: Produkty, które straciły na jakości 19.04.13, 07:47 Dla mnie straciły na jakości chociażby następujące kategorie produktów: jogurty coraz więcej jest z dodatkiem mleka w proszku a to nie o to chodzi w prawdziwym jogurcie (Polecam jeden z ostatnich programów Kasi Bosackiej) ser żółty otóż okazuje się, że ser za 19 zł to najprawdopodobniej produkt seropodobny, czyli robiony na olejach - dlatego tańszy masło trudno dojrzeć na półkach sklepowych hipermarketu prawdziwe masło, ponoć masło osełkowe to już też nie jest masło właściwe Odpowiedz Link
mieszko02 Re: Produkty, które straciły na jakości 19.04.13, 12:01 zgadzam się co do mleka w proszku w jugurtach. Kilka lat temu, jak kupowałam jogurty dla córki wówczas uczulonej na mleko, było kilka do wyboru bez dodatku mleka w proszku, teraz juz takiego nie moge znaleźć. Gorzej, nie ma tez kefirów bez mleka w proszku! Odpowiedz Link
mkaroli Re: Produkty, które straciły na jakości 19.04.13, 09:30 A nie macie wrażenia , że to nie produkty straciły na wartości tylko nam wzrosłą świadomość dotycząca tego co jemy i co chcielibyśmy jeść. Od czasu gdy oglądam programy (typu ten wspomnianej wyżej Kasi Bosackiej) zastanawiam się , czytam i proszę o informację sprzedawcę. Próbuję być świadomym konsumentem. Odpowiedz Link