Dodaj do ulubionych

Żel do prania

13.01.15, 04:58
Producenci żeli do prania zalecają wlewać je do dołączonego pojemniczka, a ten umieścić w bębnie pralki. Mnie jednak nie podoba się wizja nakrętki pałętającej się w bębnie i pomyślałam o wlewaniu żelu bezpośrednio do bębna, przed umieszczeniem w nim rzeczy do prania. Czy nie zaszkodzę w ten sposób mojej kochanej pralce? Podzielcie się, proszę, wiedzą i doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Żel do prania 13.01.15, 05:26
      emigrantkaaa napisała:

> Producenci żeli do prania zalecają wlewać je do dołączonego pojemniczka, a ten
      > umieścić w bębnie pralki. Mnie jednak nie podoba się wizja nakrętki pałętającej
      > się w bębnie i pomyślałam o wlewaniu żelu bezpośrednio do bębna, przed umieszc
      > zeniem w nim rzeczy do prania. Czy nie zaszkodzę w ten sposób mojej kochanej pr
      > alce? Podzielcie się, proszę, wiedzą i doświadczeniem.

Upewnię się - pytasz o to, czy żel, który i tak trafi wszędzie, bo się rozleje, nie zaszkodzi pralce jeśli rozleje się może z minutę wcześniej?
    • a.lato Re: Żel do prania 13.01.15, 08:00
      Początkowo umieszczałam nakrętkę z żelem w bębnie, raz kupiłam opakowanie w którym nakrętka była źle obrobiona i bałam się że pozaciąga mi ubrania więc wlałam żel normalnie do dozownika jak proszek czy płyn i robię tak od tej pory, pierze się tak samo czy płyn będzie wcześniej w bębnie czy w szufladce na to przeznaczonej.
      • b-b1 Re: Żel do prania 13.01.15, 08:10
        Od lat piorę w żelu, pojemnik wrzucam do pralki, nie słychać go nawet, bo "wchodzi' między ubrania. Gdyby się połamał wlewałabym żel do pralki, albo do szuflady.
    • kate302 Re: Żel do prania 13.01.15, 08:20
      od lat używam tylko żelu, wlewam do szufladki tam gdzie powinien być proszek, nic złego sie nie dzieje
      • rapunzel72 Re: Żel do prania 13.01.15, 21:36
        Producenci chyba mają jakieś powody, że tak zalecają. Sama używam arieletki z żelem, płynem, a nawet proszkiem do prania. Nie wiem, jak mogłaby zaszkodzić praniu.
        Na żelu przeważnie jest napisane, żeby skoncentrowany lać na plamę, więc więcej szkód delikatnym lub kiepsko wybarwionym ubraniom może wyrządzić ten żel niż arieletka.
        Już lepiej wlać ten żel do szuflady, bo od razu rozpuści się w wodzie.

• keepersmaid Re: Żel do prania 13.01.15, 21:48
      Wlewam do szuflady, zreszta nie mial zadnego pojemniczka (Persil).
    • marzeka1 Re: Żel do prania 14.01.15, 09:15
      Od lat używam tylko żelu, ale ostatnio od kilku miesięcy tylko w formie żelowych kapsułek- bardzo mi to pasuje.
    • emigrantkaaa Re: Żel do prania 15.01.15, 22:47
      Dzięki, dziewczyny, za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka