zarazzapomne11 08.03.08, 18:23 jak go niebanalnie przygotować ,by ten schaboszczak zamienił się w wykwintne danie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 18:27 My zaprzestaliśmy niemal serwowania go, więc jak raz na 3 miesiące się pojawia to taaaaaaaaki rarytas z niego, ze hej Odpowiedz Link
green_shamrock Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 18:57 mozna na usmażone juz schabowe ,takie tradycyjne ,położyć podsmażóne pieczarki i posypać serem ,dosć ostrym żółtym , tak to sie nazywa chyba po kapitańsku , z serem + ananasem to po hawajsku ofkors do tego zapiekane ziemniaczki zamiast zwykłych + jakaś wykwintna surowizna i już Odpowiedz Link
marioncole Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 19:00 Hehe, dobry sposób, truscki Można też kombinować z panierkami - zastępować tradycyjną panierkę lub dodawać do niej sezam, płatki kukurydziane, żółty ser... Odpowiedz Link
budzik11 Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 20:14 Ja panieruję w pokruszonych płatkach kukurydzianych zamiast tartej bułki, pomieszanych z wiórkami kokosowymi. Mniam Odpowiedz Link
agawa70 Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 21:42 Można rozbić go cieniutko, posypać przyprawami, (można posmarować musztardą)na połowie położyć plasterek cieniutki masła, szynki i sera żółtego, przykryć drugą połówką docisnąć, opanierować, usmażyć i mamy Cordon bleu - przepyszne. Odpowiedz Link
mala2408 Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 22:12 Powierzchnię w kilku miejscach nacinamy i wciskamy plasterki czosnku;potem panierujemy jak kto woli. Zdecydowanie inny smak! Albo rozbijamy cienko i zwijamy w rulon do środka wkładając trochę masła, panierujemy tradycyjnie i smażymy powoli w głębokim tłuszczu otrzymując pysznego szwajcara. A jak roztopione masełko wypływa ze srodka...mniam! (można użyć też ziołowego jak ktoś lubi) Odpowiedz Link
tweety_28 Re: Poczciwy schabowy 08.03.08, 22:35 Zamiast tradycyjnej panierki ciasto naleśnikowe ( bardzo gęste ) przyprawione na różne sposoby w zależności od upodobań. Odpowiedz Link
katarzynadudek7 Re: Poczciwy schabowy 10.03.08, 11:00 Ostatnio do panierki dodałam prażoną cebulkę. Ja nie jadam świnek ale mąż był zachwycony. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Poczciwy schabowy 10.03.08, 11:07 najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku przy okazji polecę Wam 'schabowego' z udka kurczaka, takie wyfiletowane udko usmażyć jak schabowy, rozbić, jajko, bułka tarta - jest wyśmienity... Odpowiedz Link
budzik11 Re: Poczciwy schabowy 10.03.08, 12:03 f.l.y napisała: > najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku > > No ale czy nie tak się "normalnie" robi?? Ja tak robię: mąka, jajo, trata bułka ew. płatki kukurydziane. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Poczciwy schabowy 10.03.08, 12:11 prawie normalnie bo po jajku w bułce już nie Odpowiedz Link