moofka 07.10.08, 12:27 pytam, bo wy wszystko wiecie piersi mam i co z nimi dalej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemini50 Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 12:44 Dołączam się do pytania! Próbowałam już robić i niespecjalnie mi wyszły. Mnie najbardziej nurtuje pytanie w jaki sposób rozbić piersi, aby były cieniutkie, duże i nie podziurawione Odpowiedz Link
sadosia75 Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 12:50 Najlepiej rozwalkowac tzn katowac je walkiem poobijac i pozniej zaczac je delikatnie rozwalkowac. i najlepiej przez jednorazowke, oszczedzisz sobie zbierania czasteczek miesa. a do pytania o devolay tez sie dolacze bo robilam i nie wyszly tak jak zapewnial Pascal Odpowiedz Link
gemini50 Re: devolay - jak zrobic? 08.10.08, 09:44 Już wiem co robię na obiad! Smacznego Odpowiedz Link
jerrykot1 Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 14:27 najklasyczniejszy przepis: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32069784,32071371.html Smacznego Odpowiedz Link
altu Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 15:43 ja nieco urozmaiciłam przepis.. (ech, ta moja fantazja kulinarna) cyce kurzęce tnę w plastry poziome (trzeba poćwiczyć) ale ich już potem nie rozbijam. przyprawy. potem na to plaster szynki, plaster grubaśny sera żółtego, kilka wiórków papryczanych (zamiennie z pieczarkami), przyprawić lekko. zawijam w roladkę. i tu mam dwie opcje: -albo w panierkę ją - tutaj też jestem za opcją podwójnego panierowania (albo: jajko-zgniecione płatki śniadaniowe-jajko-płatki) -albo zawijam w plaster boczku i smażę na patelni podaję z ziemniakami opiekanymi w ziołach plus mix sałatowy lub warzywa z patelni. Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 16:35 Klasyczny kotlet de volaille to tylko z masłem (najlepiej świeżym), sokiem z połowy cytryny, do tego pieprz i sól. Mięso najlepiej rozbić gładkim tłuczkiem lub zaokrąglonym trzonkiem noża (na krawędziach trochę mocniej), skropić sokiem z cytryny, posypać sola i pieprzem, położyć na środku schłodzony kawałek masła, zawinąć, panierować w jajku i bułce tartej (szczelnie, żeby masło nie wypłynęło). Smażyć kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.Podawać z ziemniakami z wody i np. duszoną marchewką. Oczywiście każda gospodyni eksperymentuje, dodając np. plaster szynki, pieczarki duszone, ser zółty itd. Odpowiedz Link
grejdi Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 17:54 A mi powiedział znajomy kucharz, że... devolay robi ze zmielonej piersi kurczaka, potem zgrabnie kotlecik rozklepuje w dłoni, w środek mały słupek zamarzniętego masła i słupek sera, przyprawy, - formuje w dłoni wałek, na to panierka i fru! uwaga - do frytkownicy. Bo najlepszy to głęboki świeży tłuszcz o stałej temperaturze... Tyle. A ja z reguły robię zawijane... Odpowiedz Link
moofka Re: devolay - jak zrobic? 07.10.08, 20:13 dzieki bardzo widze teraz ze blad zrobilam w nazwie jeszcze tu jest fajnie opisane kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2061559.html Odpowiedz Link