Dodaj do ulubionych

problem- krochmalenie bieżników

24.10.08, 22:02
witam,potrzebuje rady jak mam wykrochmalić serwety które dostałam w
prezencie .Mam po wypraniu włożyć je do krochmalu czy jak??z góry
dziękuje za odp pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pajesia Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 02:09
      po wypraniu w krochmal. jeśli chcesz, by były sztywne jak blacha, to robisz
      gęsty kisiel z mąki ziemniaczanej i rozpuszczasz go w niewielkiej ilości wody.
      moczysz, suszysz , prasujesz, uważasz by nie pokaleczyć się o brzegiwink
      wersja krochmalenia łagodnego: kisielek ma być rzadziutki, dalej jw, ale nie
      pokaleczysz się wink
      • irenazu Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 08:52
        A jakie są to bieżniki?Szydełkowe czy z płócienne, haftowane?Bo od tego też
        zależy sposób krochmalenia.
        • kiziak123 Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 09:31
          bieżniki są szydełkowe własnoręcznie robione bardzo dziękuje za
          radysmile
          • irenazu Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 09:41
            Na takie bieżniki mam trochę pracochłonny,ale świetny sposób.Krochmalę je w
            średnio gęstym krochmalu,nawet może być rzadszy niż gęstszy.Wyciskam w ścierce
            lub ręczniku nadmiar krochmalu i takie jeszcze mokre upinam szpileczkami
            krawieckimi pikotek po pikotku lub inne elementy,które nadają fason serwetkom na
            styropianie(takim od ocieplania budynków).Pozostawiam w takim stanie do
            wyschnięcia na płasko.Potem wyjmuję szpileczki i serwetka jest jak marzenie.Wzór
            odpowiednio widoczny,równy,serwetka jest sztywna.Z braku styropianu(ale to teraz
            nie problem,można zawsze gdzieś skombinować) można upiąć na równym,płaskim
            tapczanie,tylko trzeba potem wyjąć wszystkie szpileczki no i nie ma na czym spać
            przez 1-2 nocewink.Ponadto susząc tym sposobem można trochę rozciągnąć serwetkę i
            ją powiększyć.Powodzeniasmile
            • truscaveczka Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 16:56
              Tak, tak, szydełkowe i robione na drutach trzeba upinać szpilkami, inaczej tracą
              lekkość, finezję i, niestety, kształt.
              Mówi to dziergająca od lat osoba smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka