kiziak123 24.10.08, 22:02 witam,potrzebuje rady jak mam wykrochmalić serwety które dostałam w prezencie .Mam po wypraniu włożyć je do krochmalu czy jak??z góry dziękuje za odp pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pajesia Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 02:09 po wypraniu w krochmal. jeśli chcesz, by były sztywne jak blacha, to robisz gęsty kisiel z mąki ziemniaczanej i rozpuszczasz go w niewielkiej ilości wody. moczysz, suszysz , prasujesz, uważasz by nie pokaleczyć się o brzegi wersja krochmalenia łagodnego: kisielek ma być rzadziutki, dalej jw, ale nie pokaleczysz się Odpowiedz Link
irenazu Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 08:52 A jakie są to bieżniki?Szydełkowe czy z płócienne, haftowane?Bo od tego też zależy sposób krochmalenia. Odpowiedz Link
kiziak123 Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 09:31 bieżniki są szydełkowe własnoręcznie robione bardzo dziękuje za rady Odpowiedz Link
irenazu Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 09:41 Na takie bieżniki mam trochę pracochłonny,ale świetny sposób.Krochmalę je w średnio gęstym krochmalu,nawet może być rzadszy niż gęstszy.Wyciskam w ścierce lub ręczniku nadmiar krochmalu i takie jeszcze mokre upinam szpileczkami krawieckimi pikotek po pikotku lub inne elementy,które nadają fason serwetkom na styropianie(takim od ocieplania budynków).Pozostawiam w takim stanie do wyschnięcia na płasko.Potem wyjmuję szpileczki i serwetka jest jak marzenie.Wzór odpowiednio widoczny,równy,serwetka jest sztywna.Z braku styropianu(ale to teraz nie problem,można zawsze gdzieś skombinować) można upiąć na równym,płaskim tapczanie,tylko trzeba potem wyjąć wszystkie szpileczki no i nie ma na czym spać przez 1-2 noce.Ponadto susząc tym sposobem można trochę rozciągnąć serwetkę i ją powiększyć.Powodzenia Odpowiedz Link
truscaveczka Re: problem- krochmalenie bieżników 25.10.08, 16:56 Tak, tak, szydełkowe i robione na drutach trzeba upinać szpilkami, inaczej tracą lekkość, finezję i, niestety, kształt. Mówi to dziergająca od lat osoba Odpowiedz Link