Dodaj do ulubionych

Sund nie dał Musku

16.02.20, 20:23
Sad w Branderburgii zabronił wycinki lasu pod fabrykę Tesli.
Ucieszyło to protestujacych przeciwko fabryce wielbicieli Matki Ziemi.
Nie bedzie jankes wlazil z butami w nasz las.

Branderburgia jest blisko Polski. Może niech ten Musk zbuduje pod Poznaniem albo pod Zieloną Gorą?
Obserwuj wątek
    • jorl Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 21:14
      felusiak1 napisał:

> Sad w Branderburgii zabronił wycinki lasu pod fabrykę Tesli.
      > Ucieszyło to protestujacych przeciwko fabryce wielbicieli Matki Ziemi.
      > Nie bedzie jankes wlazil z butami w nasz las.

Sadze ze to przejsciowe, nie wszystkie potrzebne papiery byly zalatwone a jak zaczeto budowe ale kto wie. Dlaczego kto wie?
      A wiec tak naprawde ta fabryka tam nie ma sensu za wielkiego. Bo te slawetne miejsca pracy co maja powstac tam wcale nie sa potrzebne. Bezrobocie u takich co mogliby w tej fabryce pracowac w tamtej okolicy jest za male aby obsadzic ta fabryke. To jest juz wiadome bo Musk daje ogloszenia na pracownikow w tej fabryce i zada aby mowili tez i po polsku. Dlaczego? Bo planuje ze beda pracownicy z Polski tam dojezdzac i majstrowie dobrze jakby sie z Polakami dogadywali.
      I to sie rozeszlo po tubylcach tamze wiec raczej demonsruja przeciw fabryce nie z powodu Matki Ziemi a z powodu ze jak Polacy maja glownie tam pracowac to von z ta fabryka.
      Mi sie wydaje ze z rozpedu daja Muskowi tam za duze ulgi aby fabryke tym wybudowal. Niepotrzebnie. Ale zobaczymy co bedzie..

> Branderburgia jest blisko Polski. Może niech ten Musk zbuduje pod Poznaniem alb
      > o pod Zieloną Gorą?

Zgadza sie, to byloby rozwiazanie.
      Montownie im. Balcerowicza dobrze sie w Polsce czuja.
      • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 00:11
        Co wymaga sie od pracownikow? Biegla znajomosc trzech jezykow, znaczy: angielski, niemiecki i polski, ktory Polak albo Niemiec z uwagi na jezyk polski to potrafi? :_)
      • caesar_pl Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 16:12
        Te pare tysiecy polskich pracownikow bedzie mieszkac w kontenerach.Polacy przywykli od dziesiecioleci tak w Niemczech mieszkac.
        • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 16:21
          Podatek od poborów będą płacić w Niemczech a nie w Polsce tak samo jak składki socjalne.:-) przecież wiemy jak i dokąd zając biega.
          • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 17:40
            To nie tylko chodzi i podatki i zatrudnienie.... Chodzi tz o to ze jak technologia bedzie na miejscu w Niemczech to latwej sie lokalnie "zaadoptuje" czy przecieknie i latwiej konkurowac.
            Tak ze niemieccy decydenci i wybrani maja przed soba powazna i to wzasadzie polityczna decyzje...
            • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 18:11
              Zadna polityczna decyzja, mozna ja nazwac inaczej ale tego nie zrobie oficjalnie. Engine8 mamy lepsze auta jak wasza Tesla ktora nam tu reklamujesz, przyjrzyj sie na najnowsze hybrydy z BMW, te cacka, ta klasa kosztuja duzo wiecej jak wasza duma i ma wiekszy popyt na europejskim rynku. Wiec wytlumacz nam po co nam wasza Tesla z data przydatnosci skoro hybryt-auto ma lepsza przydatnosc jak i przyszlosc?
              • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 21:04
                Nie ma cie lepszych w tej grupie.

Akurat na temt BMW to wiem chyba troche wiecje niz ty...
                Jedyna konkurencje do Tesli to jest Porsche ale kosztuje 2x tyle..
                Inne elektryki sa ladne , i maja podobne parametry ale mimo tego ludzi wybieraja Tesle.. to inny pojazd i inna technologia. Tradycyjne samochody maja cigel wiekoszs tej samej technologi od 100 lat - Tesla ma niewile i dlatego w branzy EV jest jak na razie Tesla i reszta..

A ra reszta to EV ze starego garazu i auta spalinowe, zanieczyszczajace powietrze i bardzo drogie eksplotacji. (co mi akurat nie przeszkadza dlatego nie mam EV ale niedlugo to nie bedzie ani tania ani logoczna opcja)
                Wyobraz sobie ze ja jak na razie niema elektrycznego i od 30 lat jezdzimy BMW - trudno byloby nazwac model ktorych nie mielismy... ahybrydy i EV od BMW sa delikatniwe mowiac "cienkie" i raczej aby cos miec niz aby czyms zaskoczyc... Wyjatek to i8 (co tez nie jest 100% EV) ale to kosztuje $150k i za to mozna kupic duzo fajniejszych aut
                Niedawnoo przypadkowo znalazlem sie w salonie Tesli i kiedy sprzedajacy zapytal mnie co sadze - to mu powiedzialem ze nie mam nic przeciwko ale to dla mnie nie jest to cos podobnego to tego do czego jestem przyzwyczajony - nie ma silnika i w srodku wogole nie przypomina samochopdu ale biurko z komputerem.
                A ja wydaje kupe kasy za ladny dzwiek silnika.... :)
                A wiec ja osobiscie nie jestem jeszcze na to gotowy.. Ale zdaje sobie sprawe ze swiat sie zmienia i nie mam yjscia - dojrzewam i w koncu dojrzeje. Zona juz jest gotowa...
                Nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze sa miesca gdzie Tesle i inne elektryki - i to BMW i8, Audi, Mercedesy i Jaguary, ale najwiecej jest Tesli - i do tego one sa nowe i inne. Ale kiedy na temaat "nie- Tesli" opinie sa rozne to nie spotaklem ani jednej osoby a wielu z niech przesiadlo sie z BMW M ,,, aby nie ocenila Tesli w samych superlatywach...
                Wiesz, Tesla 3 z pelnym wyposazeniem (za $65k ) zaskakuje kazdego wlasciciel BMW M3 (za $90k) pod kazdym wzgledem - ze o wiele nizsza cene Tesla bije M3 z paluszkiem w D.. Niestety ...niestety...

Ostatnio w klubie BMW byla dyskusja i ze smutkiem stwierdzono zgodnie ze nadchodzi koniec swiata jesli chodzi o silniki spalinowe....i to nie kwestia CZY ale kiedy a u nas bedzie to kwesti kilku - najwyzej kilkunastu lat.. jako ze ludzi maj dwie rzeczy - kase i panele na dachach.. W Kaliforni wszytkie nowe domy musz miec panele na dachu a to znaczy darmowe "paliwo"
                Po co Wan nasza Tesla?
                Dlatego ze nie macie swojej ktora moze z tym ustrojstwem konkurowac....
                Z Tesla jest i bedzie poodbnie jak z iPhonem . ale jakby tego nie ocenic to w swiecie smartfonow sa dwie grupy
                - iPhone (jeden)
                - Android (setki)
                • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 21:14
                  BTW roznica pomiedzy hybryda a autem w 100% elektrycznym jest taka ze w hybrydach masz i silnik spalinowy i elektryczny - a wiec wszytkie problemy jednego i dorugiego i jedynnie zyskujesz na kosztach paliwa. Wierz mi wiem co mowie bo sie trche na tym znam.
                  W EV nie masz najwiekszego i najkosztowniejszego elemntu - silnika spaliniwego. to ci obcina drastycznie koszty napraw a do tego wolno cie produkowac do niego wlasna energie - bo ropy nawet jak masz w ogrodku to juz ci ciagnac nie wolno..i musizz kupowac za tyl ile rzad chce.
                  A wiec nawet jak nie masz paneli i bedziesz placic tyle samo za prad co za benzyne na km to masz czyste powietrze i 2/3 problemow i kosztow napraw i utrzymania z glowy.... a na silnikach lektrycznych na pewno przejedziesz duzo wiecej niz na spalinowym - te ostanio sa projektowane na 150 tys km i sie "sypie".
                  No i czas ladowani szybko sie zmiena - Porsche ladujesz w 22 minuty do 80% czyli tyle ile potrzeba aby sie wysikac..(w meskiej toalecie bo w damskiej czesto zabiera to dluzej :) )
                  • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 21:18
                    Engine8 wypadek Tesli w Austrii nie wspominajac juz o innych krajach otworzyl Europejczykom oczy jakie bespieczenstwo gwarantuje e-auto, nie wspominajac juz o gaszeniu czy utylizacji jego.:-)
                    • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 01:09
                      Pozostawie to bez komentarza. Bo coz tu mozna jeszcze dodac... Pozyjemy i zobaczymy
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 10:45
          caesar_pl napisał:

> Te pare tysiecy polskich pracownikow bedzie mieszkac w kontenerach.Polacy przyw
          > ykli od dziesiecioleci tak w Niemczech mieszkac.

No to sie nie dziwie ze okoliczni mieszkancy protestuja.
          Jako ze nie wypada protestowac przeciw tysiacaom Polakow w tych kontenerach wiec Eko jest dobre.
    • engine8 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 21:43
      No bo Musk jest na dobrej dordze aby polozyc na lopatki niemiecki przemysl samochodowy..
      • polski_francuz Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 22:01
        No duzo racji masz. Jeszcze z 5 lat temu bym w taki news, ze Amerykaniec buduje fabryke samochodow w Niemczech nie uwierzyl (:

PF
      • jorl Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 22:08
        engine8 napisał(a):

> No bo Musk jest na dobrej dordze aby polozyc na lopatki niemiecki przemysl samo
        > chodowy..

E tam, nie rozlozy. Ale podoba mi sie z Musk ten nacisk robi. Nic nie jest tak dobrego jak konkurencja. To jest kapitalizm, takiego kocham bo wiem dobrze ile razy w pracy dzieki konkurencji zrobilo sie rzeczy ktore by sie wydawalo za niemozliwe do zrobienia.

Moja corka mysli o kupieniu chyba za rok tego elektryka VW ID.3. Tzn chyba liesing dalej.

www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjj0euJ-9bnAhWT4XcKHaDYBbEYABABGgJlZg&ohost=www.google.com&cid=CAESQOD2hpJUJ_1q7MqRARfMhoh04TKhktWpr_6lm1aAfxuJ7plbEWp2pP_IBRsummzNeMgZ7qc4zhoh1aOIA90s90g&sig=AOD64_3xQaboPoFSlexw6p2WywX97EG_Cg&q=&ved=2ahUKEwiJ1uOJ-9bnAhVPNOwKHd_PDwQQ0Qx6BAgTEAE&adurl=
        Ma chyba za rok uplyniecie 3 letniego liesingu za swojego VW Polo i ten wyglada jej na dobry. No i ma byc za ten rok bo chyba jeszcze go nie ma.

Facet z ktorym aktualnie jest ma duzego hybryda, jakis japs, wiec na dalsze wyjazdy to hybryd dobry. Benzyna jest wszedzie, gniazdka juz gorzej. Ale przy tym poznala jak dobre sa elektryczne. Bo ten hybryd na prad z 50km pojedzie. Wiec do pracy, ma on niedaleko, jezdzi tylko na prad a w domu z normalnego gniazdka laduje. Duzo taniej jak benzyna.

A ja zadne auta. Wlasnie zamowilem rower. Z tytanu, na moje wedrowki po Swiecie.
        Ten:
        www.poison-bikes.de/shopart/9920003720/Fahrraeder/Trekking--Reiseraeder/Titan-28_/Nitro-Pinion-Tourer.html#vrg92
        Tam jest konfigurator, wybralem wyposazenie. Tytan ma byc z Tajwanu, tak mowia, ciekawe co z tym wirusem???
        • engine8 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:01
          Rzecz w tym ze zadna z obecnych korporacji samochodowych ne jest konkurencja Tesli. Oni sa 5 lat przed i pracuja na innych zasadach... A obcen formy zaczyna produkowac samochdy welktryczne ale to zupelnie inna liga.
          U nas Tesle sa bardzo popularne i jest powszechna opinia ze Auta elektryczne sprzedaja sie bardzo slabo - z wyjatkiem Tesli ktora sie sprzedaja jak iPhony...
          Jedyna konkurencja to Porsche Tycan - tylko problem w tym ze Taycan kosztuje ponad 2x...
          A najsmeiszniejsze to to ze Porsche najlepsza konfiguracje Taycan nazwalo Turbo.... I mowia ze to dlatego iz ter auta w zdecudowanej woekszosci kupuja obecni wlascicele Porscha i cie wiedz ze Turbo to top of the line....
          A Tesla jesli chodzi o osiagi to bije na leb wszytkie BMW M3, Mustangi GT etc....
          No ale w Tesli dostajesz o wile wiecej niz wkazdym innym poniewaz zadna inn firma samochdowa nie doklada tyle co Tesla... No ijaqak ruszy fabryka w chinach to obniza koszty i nie bdzie ich latwo dogonic..

Kiedy my bedziemy wymieniac auto czy auta to chyba jednym z nich bedzie elektryczne tylko dlaatego ze to po prpostu ma sens.. i mnie osobiscie poodba sie bardziej tradycyjne aut z napedem elektrycznym niz Tesla ktora w srodku ma niewiele wspolnego ze srodkiem spalinowych...
          Obecnie chyba wybralbym Jaguara iPace chocby dlatego ze Tesla stoi przed co 3 -cim domem
          Podobno sa VW i Audi i Nissany i Hyundaje i prawie kazdy cos tam ma ale o tym sie nie slyszy ani nie widzi...Jak ktors mowi ze kupuje EV to praatycznie kazdy mowi ze kupuje "Tesla".

Tak ze nie bedzie latwo tradycyjnym firmom konkurowac z Tesla.
        • boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:36
          > A ja zadne auta. Wlasnie zamowilem rower. Z tytanu, na moje wedrowki po Swiecie

a jak się zabezpieczysz przed złodziejami rowerów? ten twój tani nie jest
          • jorl Re: Sund nie dał Musku 19.02.20, 10:29
            boomerang napisał:

> > A ja zadne auta. Wlasnie zamowilem rower. Z tytanu, na moje wedrowki p
            > o Swiecie

>
            > a jak się zabezpieczysz przed złodziejami rowerów? ten twój tani nie jest

Ten moj, z moim wybranym wyposazeniem kosztuje 6200€. Zabezpieczenie wazna sprawa. Jeszcze nie wybralem, mam ze 2 tyg czasu bo moj sie dopiero sklada i potrzebuje 4 tyg.
            A wiec fa ABUS
            mobil.abus.com/Unterwegs/Schloesser/Faltschloesser
            ale poradzono mi newYorker:
            www.kryptonitelock.de/de/locks-landing/product-details-bicycle.html
            Moj fachowiec co mi rower moj montuje juz mi powiedzial ze 2 systemy a wozic bede 2,5kg!
            U ABUS sa kategorie 1-15, 15 najlepsze, u kryptonite chyba 1-10. Bede gdzies 8 kryptonite a z 10 ABUS.

Mysle tez ze jeden z alarmem wezme.

Tytan mi sie podoba bo Alu np. jest bardzo twardy. I nie amortyzuje sam z siebe. Stal jest juz lepsza ale tytan jeszcze lepszy. No tytan lzejszy.
            Poza tym Alu ma gube rury, ja przyzwyczajony z mlodosci do stalowych jakos sa dla mnie nieladne te alu rury.
            Jako ze bede mial tez lowdriver do bagazu na przednich kolach nie moge miec zadnych amortyzatorow a Alu powinien.

Ale jest poza Poison gdzie zamowilem, inna firma z tytanowymi rowerami. I to kolo mnie:
            www.kocmo.de
            Oni mi dali oferte na podobny jak ten Poison za 7600€. Daliby troche rabatu ale wzielem juz Poisona. Ten Poison jest wysylkowy ale niekoniecznie. W Berlinie mam firme rowerowa ktora ma go w programie. Zamiast zmontowany wysylkowo do mnie wysla do niego, ja przyjade, dopasuje dla mnie, dokreci wszystkie srubki bo kto wie czy sa dokrecone i w cenie mam do tego po 1..1,5 miesiaca przeglad roweru u niego.

Ae jak co boom czytywalem u Ciebie ze nie widzisz rosyjskich produktow. A wiec Kocmo, mozna przeczytac, ma te tytynowe czesci z Rosji. Fa rosyjska dla nich buduje. Poison ma miec z Tajwanu, mi mowiono. Poison dawal mi do zrozumienia ze te inne tytynowe (O Kocmo naturalnie myslal, konkurenci sie znaja przeciez) sa z tytanu z UBootow i promieniuja radioaktywnie. Ale jak juz to Poison cholera ich wie ma moze wirusa z Chin.
            Zreszta jak teraz widze to moze przez wirusa beda mieli problemy z dostawa czesci tytanowych do mojego roweru. Bo jakos mysle Tajwan a podwykonawca w CHRL.

I jeszcze co Rosjanie robia, to skladane kajaki:
            Jak ten, Ladoga:
            www.globetrotter.de/triton-advanced-kajak-ladoga-1-advanced-komplett-set-rotschwarz-1029428/
            Wlasciwie to firma Nortik:

www.faltboot.de/produkte/
            Te ich pare skladakow Nortika to tak naprawde sa z Rosji, Nortik z Niemiec sprzedaje je tutaj i robi badania rynku dla Rosjan.

Tak ze istnieja towary i konsumpcyjne z Rosji, naprawde.

• boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 22:13
          Przyjrzałem się temu twojemu rowerowi. Przecież on waży ponad 15kg. Kto to będzie dźwigał.
          • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 23:07
            Ja mam tytanowy ( i aluminiowy tez) i decyzje o nim podjalem jezdzac na wszystkich innych ramach tzn stalowych, aluminiowych i fiber jako dobry kompromis pod praktycznie kazdym wzgledem - wagi sztywnosci ramy, wytrzymalosci i ceny do jazdy glowenie rekreacyjnej..
            Tytan ma sztywnosc/ sprezystosc stali a wage aluminium i jest o wiel bardzij trwaly i podatny na uszkodzenia niz fiber.. Po paru latach jazdy ciagle uwazam ze to byla dobra decyzja.
            Tzn moj jest "custom" - czyli zbudwany na miare i zycznie - ma rame i rurke/sidelko z tytanu ale przedni widelec i kierownice z fiber. Korba/pedaly, obrecze kol z aluminium,
          • jorl Re: Sund nie dał Musku 19.02.20, 10:47
            boomerang napisał:

> Przyjrzałem się temu twojemu rowerowi. Przecież on waży ponad 15kg. Kto to będz
            > ie dźwigał.

Tak juz jest. Ale ja potrzebuje rower na tygodniowe wedrowki z wielka ilosci bagazu, musi miec wyposazenia. Tez ta przekladnia Pinion, jest w pedalach nie w piascie z tylu, nie jest lekka. Ale mi sie podoba dlatego ja wzielem.
            Ale fakt jak z domu chce wycieczki jednodniowe robic to lepiej by bylo miec lzejszy.
            Mam piwnice w domu gdzie mieszkam ale mimo ze tu mieszka bogatsze towarzystwo okazuje sie ze z piwnic kradna. Mimo ze sa dobrze zabezpieczone. Podobno drzwi wejsciowe nie sa domykane ale cholera ich wie.
            Mam balkon, spory i nad nim nastepny wiec deszcz nie pada. I bede go po prostu na balkonie trzymal, nie ma wyjscia. Winde na moje 2 pietro mam, zaden problem.
            Ale do tego jak wsciekly trenuje od paru miesiecy w fitnesstudio. Juz ciezary na maszynach sie zwiekszaja bo poprzednie lata to po prostu tylko trzymalem ich poziom, praca. Ale jak od polowy zeszlego roku jestem emeryt na caly etat, pracuje nad sila. Wiem, prowadzac go przez pokoj moze podloge zabrudze. Ale do tego mam robota co mi jezdzi i podloge odkurza. Da sobie i z tym rade.
            • wojciech.2345 Re: Sund nie dał Musku 19.02.20, 12:03
              jorl napisał:
              > Mam piwnice w domu gdzie mieszkam ale mimo ze tu mieszka bogatsze towarzystwo o
              > kazuje sie ze z piwnic kradna.
              ---------------
              Straciłem 2 rowery. Teraz złodzieje w Polsce nie interesują się piwnicami.
              Można je spokojnie trzymać nawet przed drzwiami do piwnicy.
    • polski_francuz Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 21:59
      No bo kto to widzial lasy wycinac. Ale pewnie znajda jakas bezdrzewna lake na fabryke. Trzymam kciuki za Tuska, oh pardon Muska:)
      • jorl Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 22:10
        polski_francuz napisał:

> No bo kto to widzial lasy wycinac. Ale pewnie znajda jakas bezdrzewna lake na f
        > abryke. Trzymam kciuki za Tuska, oh pardon Muska:)

E tam. Ten las juz podobno kupiony.
        Z tym ze ludzi do pracy tam nie bedzie jak ta fabryka ma byc dostatecznie duza.
        OK, z Polski beda dojezdzac
        • engine8 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:08
          Wiekszosc procesow jest zautomatyzowana wiec potrzeba bedzie 1/3 tego co zatrudniaja obecne.
          Buduja w niemczech z wielu powodow - jednym z nich jest dystans do klienta jako ze oni nie maja swoich serwisow i dilerow rozsianych po miescie no i niestety klent musi miec troche kasy bo ta auto nie jest w cenie Fiata 500.. A buduajc w Polsce 99% musieliby transportowac poza. Noo i to wiec co z ta Polska i EU bedzie..
          No i na pewno Trumpowi sie podoba jak Amerykanska Tesla bedzie skladana pod nosem i bedzie sie sprzedawac lepiej niz kazde inne auto w Niemczech..
          • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:31
            engine8 w Niemczech jezdzi sie drozszymi autami jak Tesla i co? Ta technologia nie ma przyszlosci, juz nawet Chiny wycofuja sie powoli z e-autos, jak myslisz kochajacy pieniadze, skapy jak Szkot Niemiec wyrzuci pieniadze w cacko ktore ma date przydatnosci? NIE, Niemiec umie liczyc i ma przeglad w ekonomicznej technice, spalinowe auto to przeszlosc i przyszlosc, ten sound rodzimych aut to muzyka.
            Amerykanska mentalnosc to nie niemiecka.
            • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 01:40
              Nie masz racji....Auta typy hybryda sa i zawsze beda. Tu jedynie potrzeba dolozyc baterie ...

No a ludzi chca aby jeszcze byla wtyczka bay mozna bylo chc z 50 km na bateriach przejchac....a wiec sa i takie i beda ... bo to ciagle auto na silnik spalinowy.
              A to juz polowa drogi
              A elektryczne to niestety przyszlosc pomimo tego ze wielkie korpracje zaczynaj awalczyc z tym bo widza czarno przed soba ale tym razem jest za pozno... Tego pociagu juz nie odwrocisz.. Bedzie kwestia tylko czy prad bedzie z wtyczki czy z ogniwa ...
              Na skapego Niemca czy Szkota jest prosty sposob - podniesc ceny na paliwo i auta na paliwo z dinozaurow..
              Jakie auto ma date przydatnosci? elektryczne ? Jestes pewna - nie widzialem.... BAterie spokojnie wystarcxja na 10 lat a po 10 latach to jest kwestia paru tys $ i mas znowa na nastepne 10 lat..

Te auta bedz jezdzic po milion km bo tam sie zuzywaja czesci tansze do wymiany
              Tesle tu jezdza od 2012 i jak narazie nawet tak 2012 ciagle kosztuje ok $40k - czyli ok 40% orginalnej ceny... a taniej jedynie dlatego ze pojawija sie nowsze - normalny proces...
              Ja jestem sceptyczny i nie mam jeszcze elektrycznego. Na razie sa one drogie w porownaiu z innymi poniewaz to nowosc i przemysl sie nie rozwinal ale z punktu widzenia kosztow i produkcji i eksloatacji to niestety beda duzo tansze. Masz 1/3 czesci a wiec mniej sie moze zapsuc. Ladujesz w domu i u nas jak nie masz nawet paneli na dachu to koszt zaladowania na 450km to tyle ile jeden galon (ok 4 L) paliwa.
              Oczywiscie ceny sie zmienia jak pojawi sie wiekszy popyt to i energia pojdzie wgore i jak doloza podatki na drogi ktore teraz sa w paliwie ale ciagle bedzie to tansza opcja..
              Ale dla ludzi majacych opcje uzywania i magazynowania wlasnej energii beda ciagle atraakcyjna oferta..
              Ot sasiad ma panele i przez dzien licznik mu soe wycoguje a wiec laduje kiedy chce.
              Niektorzy kupuja uzywane baterie z samochdow i montuja wgarazu - maj extra enrgie na ladowanie czy uzywanie..
              A mowil ze jak mu prad wylaczyli na pare godzin to mial dom zasilany z Tesli ktora stala w garazu...
              • jorl Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 11:21
                engine8 napisał(a):

> A elektryczne to niestety przyszlosc pomimo tego ze wielkie korpracje zaczynaj
                > awalczyc z tym bo widza czarno przed soba ale tym razem jest za pozno... Tego p
                > ociagu juz nie odwrocisz.. Bedzie kwestia tylko czy prad bedzie z wtyczki czy
                > z ogniwa ...

ja tez uwazam ze elektryki to przyszlosc zwlaszcza w wysokorozwinietych krajach gdzie ladowarki beda dostepne jak teraz stacje benzynowe.

Jasne ze niemieckie firmy samochodowe sa opoznione w stosunku do Muska ale i u mnie idioci nie siedza. Musk mogl ruszyc z takimi do przodu bo mial ogromne finansowanie z gieldy. Od ludzi co maja ogromne pieniadze jako oszczednosci i kupowali jego akcje.
                I najwazniejsze ze jako zaczynal od zera konstruowal taki samochod w 100% optymalny byl dla elektryka. Bateria w podwoziu reszta dopasowana bo konstruowana od nowa. Stare firmy samochodowe probowaly w pierwszych elektrykach wykorzystac swoje czesci ze spalinowych czyli byly niepotymalne. Stad baterie male i zasiegi tez.
                Ale to sie zmienilo juz, nowe sa konstruowane bez wzgledu na stare czesci. Wiec optymalnie dla elektryka. A wtedy nie beda nic gorsze jak Musk a ze i w tych firmach siedza fachowcy, beda one optymalnie produkowane. Kwestia 1-3 lat. Ten VW ID.3 ktory moja corka mysli kupic bedzie juz taki.
                Oczywiscie prawda jest ze mnostwo know-how ktore teraz maja firmy samochodowe w silnikach a zwlaszcza w systemych oczyszczanie spalin staje sie niepotrzebne. Skrzynie biegow itp tez. A wiec inzynierowie w R&D z tego zakresu itd staja sie niepotrzebni. To naprawde paskudna sprawa ale tak juz jest. Ja juz widzialem inzyniera ktorzy zajmowal sie specyficzna dziedzina w elektronice ktora sie skonczyla. Jeszcze w Polsce byl taki jeden co projektowal filtry do telekomow. Pasywne, kondenstory, cewki itd. Potem przyszly filtry aktywne z operacyjnymi wzmacniaczami a on juz nic na ten temat ne wiedzial. To nawet bylo w komune.
                Moja dziedzina w ktorej pracowalem byla lepsza. Elektronika przymyslowa, sterowania maszyn, sensory. Ciagly postep oczywiscie ale cele ta naprawde zawsze podobne. Moja dziedzina byla zawsze przyszlosciowa, dlatego tez i pracowalem sporo lat poza moja emerytura. Tacy od silnikow spalinowych, skrzyn biegowych, beda dostawali propozycje wczesniejszej emerytury jak dosc blisko jej beda, odwrotnie jak ja.

Moze i dlatego 2 inzynierow od skrzyn biegowych opracowalo przekladnie do rowerow? Pinion:
                pinion.eu
                Wlasnie z taka przekladnia kupuje moj tytanowy rower.
                Ta firma wlasnie zostala przez tych 2 inzynierow zalozona ktorzy u Porsche skrzynie biegow konstruowali. Uciekli z umierajacej dziedziny do przyszlosciowej i nabyte knowhow u Porsche im sie przydaje.
                Te przekladnie sa drogie ale mi sie podobaja jak cholere. Lubie dobrze przymyslana technike.

Mona pracuje gdzies w przemysle samochodowym i wie ze przejscie na elektryki bedzie katastrofa w tym przemysle. I dla niej osobiscie zapewne tez. Stad sie trzyma nadzieji ze moze elektryki nie przejda jednak. Nadzieja umiera ostatnia, zanane.

I fakt ze elektryki maja duzo mniej czesci jak spalinowe. To wlasciwie znaczy ze powinny byc tansze, narazie nie sa bo koszty opracowan musza sie zwrocic. Ale tak bedzie i liczba ludzi przy nich pracujaca bedzie duzo mniejsza. Tez dobrze. A o z tymi ludzmi? Beda fabryki projektujace zautomatyzowane systemy do produkcji. I R&D w nich i produkcja bedzie ludzi ptrzebowac. Postep, tego hamowac nie wolno.
                • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 17:31
                  Masz tutaj ocen komputera Tesli
                  www.teslarati.com/tesla-hardware-3-frightens-toyota-vw-model-3-teardown/

ci co podchodza do Ev jak to tradycyjnych nie widza ze to zupelenie cos innego - ze nowe AV/EV to komputer na kolkach a nie tradycyjne auto?
                  I m in dlatego dlugo zajmie aby mogli dogonic trendy ktore Tesla narzucila
                  Tak ze to ze MB czy VW czy BMW nie sprzedja ekektrycznych wcale nie znaczy ze Tesle nie beda sie sprzedawac jak buleczki....i tego sie przemysl nimeicki boi. Bo tone tylko produkcja aut ale caly przemysl pomocniczy

• engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 17:36
                  Koszty produkcji EV sa duzo tansze - jak na razie najdrozsze sa baterie i dopuki ich cena nie spadnie to EV beda drogie. Ale i z tym sobie pporadza....W obecnej chwili i koszt EV, zasiej i czas ladowania baterii wprawdzie nie jest tak gdzie bysmy idealnie chcieli ale jest juz w przedzila akceptowalnym dla ludzi..
                  • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 21:23
                    A co ty nie powiesz engina8 powiedz skad rzadkie pierwiastki do budowy Tesli, mamy w imie jej prowadzic wojny? NIE(!!!), my chcemy by wreszcie pokoj zaistnial na swiecie.
                    • boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 00:26
                      rzadkie pierwiastki dostaniesz z Australii z pocałowaniem w rękę
                      • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 10:43
                        boomerang napisał:

> rzadkie pierwiastki dostaniesz z Australii z pocałowaniem w rękę

Magnesy potrzebuja te pierwistki ziem rzadkich ale silnki elektryczne nie musza miec magnesy, chociaz moga. Te w Tesli nie maja, inne tez. Wiec do samochodow elektrycznych niestety ich nie sprzedasz drogi boom.
                        Ale potrzebny jest Lit do baterii. Tego to chyba w Kangurowie nie ma, prawda? Gdzies w Andach jakos jest jakby tylko.
                        • boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:32
                          w Kangurowie litu jest chyba najwięcej na świecie, w Kangurowie i w Argentynie, w Pilbara, Zachodnia Australia, w najstarszym skrawku skorupy ziemskiej kilka firm go wydobywa, a jeszcze więcej przygotowuje do wydobycia
                          • jorl Re: Sund nie dał Musku 19.02.20, 09:58
                            boomerang napisał:

> w Kangurowie litu jest chyba najwięcej na świecie, w Kangurowie i w Argentynie,
                            > w Pilbara, Zachodnia Australia, w najstarszym skrawku skorupy ziemskiej kilka
                            > firm go wydobywa, a jeszcze więcej przygotowuje do wydobycia

Nie slyszalem, ale OK. Bo czytuje ze w Andach chlopi sie burza bo wydobywanie litu to potrzebuje duzo wody i im do podlewania ogrodkow kradna.
                            Masz wode u siebie boom? A moze niepotrzebna prza innej technologii?
      • engine8 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:02
        Zamienil stryjek ....
    • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 22:16
      Felus malo wiesz na ten temat. Jorl napisal cos ale nie wszystko na ten temat. :-)
      • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 22:41
        A czy ja mówię, ze wiem dużo? Ale wiem, ze sad wstrzymal wycinanie lasu. I o tym napisalem.
        Co jeszcze powinienem wiedzieć o decyzji sadu? Znać nazwiska sedziow?
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 22:46
          felusiak1 napisał:

> A czy ja mówię, ze wiem dużo? Ale wiem, ze sad wstrzymal wycinanie lasu. I o ty
          > m napisalem.
          > Co jeszcze powinienem wiedzieć o decyzji sadu? Znać nazwiska sedziow?

Nie krec, nie tylko chodzi o sad. Podales ze za kare Musk powinien przeniesc budowe do Polski. I, w domyslniku, mialoby to znaczyc wielkie straty dla Brandenburgii.
          Bo dla Ciebie tylko sie modlic o tzw miejsca pracy.
          A w tym przypadku te miejsca pracy beda dla dojezdzajacych Polakow w wiekszosci. I sens tej budowy tam jest maly. Ja wiem, moi politycy tez durnowato potrafia myslec.
          • boomerang Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:08
            Przecież wiadomo że żaden Niemiec do roboty na taśmę nie pójdzie, bo Niemiec jest stworzony do zarządzania. Gorszych rasowo w enerdówku brakuje, bo między neofaszystami strach się osiedlać, więc pozostają Polacy z sąsiedztwa.
            • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:16
              boomerang napisał:

> Przecież wiadomo że żaden Niemiec do roboty na taśmę nie pójdzie, bo Niemiec je
              > st stworzony do zarządzania. Gorszych rasowo w enerdówku brakuje, bo między neo
              > faszystami strach się osiedlać, więc pozostają Polacy z sąsiedztwa.

Skad bierzesz te twoje "zlote" mysli, mozesz podac zrodlo?
              • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 02:17
                Tzn uwazasz ze tak wiarygodne zrodlo jak boomerang sie nie liczy - wolisz jakis fake news z RTV albo zerohedge?
            • jorl Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 10:49
              boomerang napisał:

> Przecież wiadomo że żaden Niemiec do roboty na taśmę nie pójdzie, bo Niemiec je
              > st stworzony do zarządzania. Gorszych rasowo w enerdówku brakuje, bo między neo
              > faszystami strach się osiedlać, więc pozostają Polacy z sąsiedztwa.

Niemcy tez w produkcji pracuja. Mercedes BMV VW tez maja produkcje z tasmami u siebie. Nawet duzo zarabiaja.
              Ale w tym miejscu gdzie Musk fabryke stawia ich nie ma.
          • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:57
            No bo pare tysiecy miejsc pracy w Polsce to polepszenie warunkow zycia rodzin. Państwo ma z tego poteżny zastrzyk z podatkow i nie wydaje na socjal. Pieniadze nie rosna na drzewach.
            • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 00:07
              felusiak1 napisał:

> No bo pare tysiecy miejsc pracy w Polsce to polepszenie warunkow zycia rodzin.
              > Państwo ma z tego poteżny zastrzyk z podatkow i nie wydaje na socjal. Pieniadze
              > nie rosna na drzewach.

Gdzie ty widzisz pare tysiecy miejsc pracy, kto opowiedzial ci taka bajke? Na poczatku bylo pare tysiecy a co wypowiedz politykow czy Elona te tysiace topnieja nie pamietam juz przy ilu setkach staneli. Znalazlam 729 jobs, ogloszenia sa w Linkedin. Politycy lubia slodzic i brac pod wlos spoleczenstwo by zgodzili sie na subwencje jak i udogodnienia dla fabryki.
              • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 05:21
                Fabryka ma zatrudniać 4 tysiace ludzi.
                A w Linkedin nie ma ogloszeń dla pracownikow przy taśmie.
                Dodatkowo powstana miejsca pracy nie zwiazane bezposrednio z produkcją. 4 tysiace ludzi bedzie mialo pieniadze do wydania których przedtem nie mialo.
                • amunicyjny1 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 11:13
                  Skoro to taki rarytas, to może stawiajcie u siebie? Chyba że chodzi o cła
                • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 15:31
                  Protagoniści zza wielkiej wody wiedzą lepiej jak tubylcy. :-) Niektórzy twierdzą że te auta jeżdzą miliony kilometrów są nie do zdarcia :-), drudzy twierdzą że zabezpieczą tysiące miejsc pracy jakby tubylcy nie wiedzieli dokładnie do jakiego celu zając biega. :-) Najpierw było obiecanych 12 tysiecy miejsc pracy, po pewnym czasie stopniały one do 4 tysiecy, ile obiecują teraz, oto jest pytanie? :-) Tak samo jest z mocą (ilością) produkcji modelu 3 (czyli czysto elektrycznego auta) na 500 tysięcy rocznie, chyba że mają zamiar robić darmowe podarunki krąbnemu umiejącemu liczyć pieniądze niemieckiemu klientowi, co dalej? Według naszej pani już w tym roku miały jezdzić miliony e-aut po ulicach Niemiec, gdzie one są? Zobaczymy, czas pokaże.
        • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 16.02.20, 23:15
          Felus jeszcze nie ma "podpieczetowanego" pozwolenia na budowe fabryki ale jest juz wycinka lasu. Rozmowy tocza sie, co bedzie jak las zostanie wyciety a pan Musk powie "rozmyslilem sie ide w inny region albo do innego panstwa?"
          Jaka przyszlosc ma ta fabryka?
          Niemcy nie maja przekonania do nieekonomicznego z data przydatnosci cacka w dodatku nalezaloby sie spytac, jest te cacko bezpieczne?
          Najlepszy przyklad Daimler sprzedal w roku 2019 do listopada 55 e-aut, bedzie ze z Tesla inaczej?
          NIE.
          • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 02:19
            "co bedzie jak las zostanie wyciety a pan Musk powie "rozmyslilem sie ide w inny region albo do innego panstwa?"

Naprawde nie wiesz co bedzie? negocjacje beda i sie dogadaja...:)
            • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 23:58
              engine8 napisał(a):

> Naprawde nie wiesz co bedzie? negocjacje beda i sie dogadaja...:)

Pan Musk dał gwarancję przy kupnie ziemi pod fabryke że w razie się rozmyśli i nie dojdzie do deal'u ten kawłek wyciętego lasu zagospodaruje nowymi sadzonkami drzew. A to mówi już wiele. :-)

Czegos tu nie pojmujesz engine8 że przed stu latami na ulicach Niemiec jezdziły pojazdy napędzane parą, napędzane etynolem i napędzane elektrycznością, które pojazdy przegraly w użytku, a które się potwiedziły? Ano wygrały pojazdy spalinowe napędzane płynnym środkiem energetycznym, elektryczne jak i na parę przegrały. Dlaczego przegrały? Ano dlatego, że rolnik w owych czasach był samowystarczalnym z swoich plonów potrafił wyżyć, zostawić nasienie na następne plony a 10% z nich przerobił na etanol by napędzać pojazdy nie tylko do obróbki pola ale też do poruszania się w ruchu drogowym. Poczataj sobie historię wtedy się dowiesz że elektyrczne auta to nie żadna nowość (zobacz technologię Tesli jako osoby a nie auta) i co, w owych czasach przegrały, dziś nie będzie inaczej. E-auta to krótki epizod bez przyszłości, dużo krzyku, dużo wydatku na rozwój ale bez przyszłości, wiec po co to wszystko? Historia lubi się powtarzać.
              • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 01:29
                Masz racje... U nas to nawet firmy oponiarskie i rodukujace smochdy za wlasne pieniadze wyciaglely szyny tramwajowe i zlikwidowaly trakcje trolejbusowa ze be bylo wiecje miejsca dla samochodow...
                U was w Niemczech chyba tez nie ma srodkowk komunikacj napaedzanych silnikami elktrycznymi?
                Pociagi elektryczne, metro, zastapily lokomotywy na Diesel i podobnie tramwaje i inne trolejbysy? No bo jak to lepsze to dlaczego nie?

Auta elektryczne onie nowosc ale Ty sobie poczytaj dlaczego to one sie nie zadomowily wczesniej... moze przy okazji czegos sie nauczysz i zerozumiesz ?
                Podpowiem ci - bo sie to wtedy jeszcze nie oplacalo...

A to co robi Norwegia to tylko swaiadczy ze im mozgi zamarzly.
                Chyba nie bo Niemcy ich maj zamiar przegonic..
                www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-09/germany-edges-out-norway-as-europe-s-biggest-electric-car-market

insideevs.com/news/341919/new-study-shows-which-countries-lead-trail-in-electric-car-adoption/

No ale troche trzeba sie podaciagnac tu i tam
                - zeby pradu wystarczylo
                www.dw.com/en/will-millions-of-electric-vehicles-disrupt-germanys-power-grid/a-50258980

- i czesc niemcow moze bedzie musila wyemigrowac do Polski aby pracowac w zakladach skladajych niemckie benzynowe auta starej technologi?
                www.reuters.com/article/us-germany-autos-emobility/more-than-400000-german-jobs-at-risk-in-switch-to-electric-cars-handelsblatt-idUSKBN1ZC0N2
                • monalisa2016 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 01:39
                  Engine8 nie martw sie gdzie bede musiala jezdzic do pracy, Polska jest za daleko dla mnie. :-), :-)
                  Zobacz w Stanach sie zmienia, wchodzi w koncowa faze, sadzisz ze u nas sie nie zmieni? Naturalnie ze tak, wrze jak w kotle z wrzadkiem.:-) NIe ma nic zlego co by na dobre nie wyszlo, potrzebujemy swiezego wiatru na sile by przeluftowac europejskie mieszkanie. :-)
    • 1.melord Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 01:56
      Musk to jednak frajer....jesli inwestycja w EU to Polska zamiast Niemca.
      Z lasem nie byloby problemu,wycieli hektary w Redzikowie,Lasku,innych miejscach dla "american boys" wiec i dla Muska tez by wycieli-no problema (ustawa 1066)
      Dostal by zwolnienie od podatku na min.10 lat...gdyby Trump poklepal po plecach Dude lub innego przy kolejnej okazji,moze i na 20 lat + darmowa elektrycznosc?
      Placilby 25% tego co Niemcowi,jakosc robocizny podobna,Turek glownie przy samochodach u Niemca robi.

Same plusy...jedyny problem kto ten drogi w sumie samochod kupi,skoro za jego najtansza wersje, kupi dwie Toyoty/Nissany i podobne.
      Koszty eksploatacji "elektryka" tez tak rozowo nie wygladaja.
      • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 02:25
        Ale Ty jestes optymista niezdrowy...
        Polacy zwykle sa badzo chciwi i na taki prozycje odpowiadaja
        Zadnych zwolninen od podatkow... od pierwszego dnia 20% od przewidywanego zarobku, A jak zaczniecie to 30% od prawdziwego. Sami sobie musicie przygotowac cala infrastrukture.... i dostaliby 3m papierow do wypelniniea i potwierdzenia -zajeloby to moze rok..
        A zwiazki zawodowe by zarzadaly podobnych zarobkow jak w Niemczech.
        I po dordze masa laowek i przkretow za ktore mogliby wiezieniem ryzykowac....
        Lepiej wiecej zaplacic w Niemczech
        • 1.melord Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 02:59
          Engine w jakim ty swiecie zyjesz?
          dla osobnikow takich jak Ty czy ja to jak najbardziej - biurokracja zameczy .ale duze firmy swiatowe maja raj...wszystkie byle demoludy o nie walcza zapewniajac idealne warunki,by tylko wskaznik bezrobocia zamulic...
          Zwiazki zawodowe kupia,szczegolnie "wodzow"....."indian" tradycyjnie oleja.
          Fiat byl zwolniony od podatku na 25 lat!!!..okres sie konczyl postraszyli zakonczeniem produkcji i kolejne 10 lat dostali
          Hindus postraszyl zaoranie Nowej Huty,malo ze wydluzono okres bezpodatkowy to jeszcze cos dolozono(tajemnica handlowa jak zwykle jego nac)
          Itd itd
          Muska w Polsce na rekach by nosili i jeszcze miliony pozyczonych dolarow w szydowskich bankach dolozyli na infrastrukture.
          Gdyby Trump transakcje "poblogoslawil" to 2x wiecej by dorzucili
    • szwampuch58 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 12:52
      Wielkie koncerny hamerykanskie jak Google, Amazon, Facebook czy Tesla traktują podatki wobec Europy jako zbedne ale jak "im krzywda sie dzieje" to Felus drze jape okropicznie,hehehehehe
    • jorl Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 12:52
      felusiak1 napisał:

> Fabryka ma zatrudniać 4 tysiace ludzi.
      > A w Linkedin nie ma ogloszeń dla pracownikow przy taśmie.
      > Dodatkowo powstana miejsca pracy nie zwiazane bezposrednio z produkcją. 4 tysia
      > ce ludzi bedzie mialo pieniadze do wydania których przedtem nie mialo.

A Ty drogi f1 ciagle jak chlopek roztropek. Dla Ciebie miejsca pracy to swietosc, niewazne jakie. A jest ogromna roznica czy miejsca pracy sa tylko robotnicze np. w fabryce samochdow tej Muska w Brandenburgii czy tez fabryka samochodow z biurami konstrukcyjnymi, biurami technologicznymi z szefostwem i potem z robotnikami. Bo ci wyzej od robotnikow zarabiaja wiecej i biorac PKB to wnosza wiecej do niego. Dlatego tez kraj z Montowniami im. Balcerowicza moze dosc do sredniego PKB a nigdy wyzej bo nie ma tych cennych miejsc pracy. Tzw pulapka sredniego rozwoju o ktorej sie w Polsce ostatnio tez mowi. Bo sie i w Polsce w koncu zorientowano co te "inwestycjie" dla kraju tak naprawde daja.
      Dla Nemiec fabryka samochodow z biurami konstrukcyjnymi i wtedy z produkcja to jest to co potrzebne a nie Musk z Montownia im. Balcerowicza. Dodam ze jeszcze lepsze jest kiedy biura konstrukcyjne i szefostwo jest w Niemczech a produkcja wg dokumentacj w innym kraju. Wtedy PKB w Niemczech jest jeszcze wieksze.

Dlatego np. jak w USA BMW ma produkcje i Ty sie cieszysz drogi f1 z tego to cementujecie tam te podrzedne struktury przemyslowe. Dla porzadnego kraju to tez nie za dobrze.
      Ale fakt, mamy w bylym DDR tez problemy. Tzn raczej juz byly bo w tej chwili juz bezrobocie i w bylym DDR jest male. I wlasnie dlatego ta fabryka Muska w Brandenburgii, jak ma zatrudniac nie setke a tysiace ludzi nie bedzie miala tam pracownikow z okolic z ktorych da sie dojechac z rozsadnej odleglosci. Ale widac Musk wie to i dlatego szukaja juz pracownikow, Niemcow z jakas tam znajomoscia polskiego. Bo Musk uwaza i slusznie ze bedzie mial pracownikow do tej fabryki z Polski. Trzeba ich bedzie dowozic autobusami, tak i w Polsce duze Montowne im Balcerowicza robia, i w tedy ma to sens ekonomiczny.
      Ale dla tych ludzi co tam kolo tej fabryki mieszkaja sensu nie ma. Bo beda im pod domami autobusy jezdzic tez ciezarowki a miejsca pracy u Muska oni nie ptrzebuja. Wiec i sie wqrwiaja. A metoda jest na eko, bo to dziala. Bo to o co chodzi naprawde nie da sie w sadzie zaskarzyc a biedne lasy juz tak.

A czemu Musk nie stawia tej fabryki w Polsce? W koncu stoja VW Opel itd, dlaczego nie jego? Moze dlatego ze moi glupi politycy mu cos duzo proponuja? A moze faktycznie ze klient musi odebrac osobiscie Tesle z fabryki? Bo nie maja byc handlarze jak innych marek? I wtedy Niemcy musiliby jezdzic masowo do Muska do Polski? A to by moglo obnizyc chec kupowania samochodow u Muska i to zdecydowanie. Oczywiscie dlatego ze klienci beda glownie z Niemiec, to jasne. Nie z Polski np.

Dotarlo drogi f1? Nie? Wiem, wiem..
      • szwampuch58 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 13:26
        Oczywiscie dlatego ze klienci beda glownie z Niemiec, to jasne. Nie z Polski np. ......jestes tego pewien?
        www.se.pl/auto/nowosci/dwie-tesle-warte-400-tys-zl-w-orszaku-trzech-kroli-co-to-za-auta-aa-2ePY-h3Bz-5xcF.html
        • engine8 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 17:26
          Chlopie, dwie Tesle .. i to robi czolowke Newsa? Dwie Tesle wiosny nie czynia
      • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 17.02.20, 22:05
        sszanowny interlokutorze jorel, piździcie farmazony. znacznie lepiej idzie wam jako szybkoyebiec.
        wasze penisowo-waginalne wywody zawsze rozjasniaja forumową atmosferę.
        Nie szło wam w testach na inteligencję i trend nadal jest widoczny. życze milego wieczoru.
        pozdrawiam was z całego serca.
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 10:18
          felusiak1 napisał:

> sszanowny interlokutorze jorel, piździcie farmazony. znacznie lepiej idzie wam
          > jako szybkoyebiec.
          > wasze penisowo-waginalne wywody zawsze rozjasniaja forumową atmosferę.
          > Nie szło wam w testach na inteligencję i trend nadal jest widoczny. życze mileg
          > o wieczoru.
          > pozdrawiam was z całego serca.

No widzisz, pozostaje Tobie tylko popizdzic. Nauczyles sie ze ze mna nie da sie dyskutowac bo wiem duzo lepiej jak Ty.
          Tez innym radze aby ze mna nie dyskutowali, bo i tak przegraja, wiec Twoja matode polecam im tez. Ostatnio denisowi.
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 10:23
          felusiak1 napisał:

> Nie szło wam w testach na inteligencję i trend nadal jest widoczny.

O widze ze cos o tescie na inteligencje piszesz i o mnie. Moze zachowasz sie jak mezczyzna i napiszesz na czym polegalo moje nie pojscie na test na inteligencje?

Mielismy raz dyskusja na ten temat. Ty twierdzisz ze Czarni maja w testach na inteligencje mniej punktow jak Biali, a Bilai mniej jak Zolci.

Ja na to ze gwarantowanie poziom wyksztalcenie zmienia dostatecznie wyniki tych testow aby te roznice wytlumaczyc. Bo niemozliwe jest zeby poziom wyksztalcenia mial ZERO korelacji do wynikow testow na IQ. To napewno w tak skaplikowanych systemych jak mozg czlowieka jest niemozliwe.

O to chodzilo? To wykrztus a nie bij piane.
          • boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:44
            Wykształcenie w takich kierunkach jak prawo raczej nie podnosi IQ. Niejedna prawniczka to udowodniła, n.p. żona takiego byłego boksera Gołoty.
    • wojciech.2345 pytanie z boku 17.02.20, 17:03
      Środek ciężkości UE, biorąc pod uwagę potencjały ludnościowe, powinien być na granicy Niemiec i Francji.
      No i mam pytanie dlaczego umiejscowienie fabryki przesunięto na granicę Niemiec i Polski?

PS. Jestem przekonany, że o tym myślano.
      • boomerang Re: pytanie z boku 18.02.20, 00:37
        Liczę na to że Musk jeszcze raz to przemyśli i przesunie fabrykę bardziej na wschód. Musk to nie Tusk, ani tym bardziej nie "szybkoyebiec".
    • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 01:19
      A kogo w Polsce obchodzi, ze mieszkańcy Monachium sami produkują akumulatory i że część jest przywożona z Chin i że produkcja zacznie się w 2024.
      A z czego bierze się energia elektryczna? Może pomyśl zanim nabluzgasz.
      Coraz wiecej samochodów elektrycznych zmniejszy zapotrzebowanie na ropę ale wzrośnie zapotrzebowanie na energię elektryczną a ta musi być z czegoś wytworzona i nie z wiatru i slońca. To z czego? Jak myslisz?
      • caesar_pl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 02:05
        Nastepne 20 lat Niemcy maja zbyt na stare diesle - Polen.Polaka nie interesuje samochod elektryczny.Bedzie go kiedys,moze za 20 lat, kupowal tradycyjnie - od Niemca,tzw szrotauto,z Batterie Kaputt.
        Zeszlego roku Polska importowala prad z Niemiec,tendencja wzrostowa,mozliwe ze za 10 lat bedzie takze rosyjski gaz kupowala od Niemiec.
      • caesar_pl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 02:17
        .......energię elektryczną a ta musi być z czegoś wytworzona i nie z wiatru i slońca. To z czego? Jak myslisz? ..........
        Z Gazu z Nord Stream 2.Wszystkie elektrownie wglowe moga byc zasilane gazem.
        ..
        • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 03:15
          No widzisz. Czyli nadal bedzie sie emitowac spaliny z tym, ze nie z wydechowej rury a z komina elektrowni.
          • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 10:15
            felusiak1 napisał:

> No widzisz. Czyli nadal bedzie sie emitowac spaliny z tym, ze nie z wydechowej
            > rury a z komina elektrowni.

Elektrownie gazowe sa dobrym uzupelnieniem produkowania energii elektrycznej z zrodel odnawialnych jak slonce czy wiatr. Bo te zrodla sa bardzo niestabilne, raz daja duzo produ raz malo. Jasne.
            Elektrownie tradycyjne, na wegiel czy tez atomowe nie potrafia szybko reagowac zmiana mocy. Te gazowe maja turbiny cos jak samolotowe silniki i w minute moze od 0 do 100% i odwrotnie pracowac. Dlatego idealanie sie nadaja do uzupelnienie tych odnawialnych. Do tego musi byc oczywiscie odpowiednia siec energetyczna zbudowana aby z roznach kierunkow energie przesylac, inteligentna, juz sie to robi.
            Ten gaz jest tez przejsciowy bo nalezy miec sposob na magazynowanie energi ze zrodel odnawialnych ale to sa ogromne koszty no i do opracowania jeszcze.
            A nawet jak sie bedzie energie ze zrodel odnawialnych uzywac do wytwarzania metanu jak jest jej za duzo, potem ten metan, jak potrzeba, da sie w tych elektrowniach spalic. I tak bedzie mozna w Niemczech miec cykl zamkniety aby miec tylko wlasna energie kiedys. Prawidlowa droga.
            Do tego sprawnosc energetyczna elektrowni gazowych jest wyzsza jak weglowych czy jadrowych. Tez dobrze.
            Ale poki co gaz od Rosji.
            • wojciech.2345 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 11:11
              jorl napisał:
              > Ale poki co gaz od Rosji.
              ------------------------
              Persowie twierdzą, że mają więcej udokumentowanych źródeł gazu niż Rosja.
              A więc istnieje dla UE druga możliwość.

Tak jak w przypadku ropy dla Polski.
              • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 12:05
                wojciech.2345 napisał:

> Persowie twierdzą, że mają więcej udokumentowanych źródeł gazu niż Rosja.
                > A więc istnieje dla UE druga możliwość.

No i dobrze ze maja. Jak na razie gaz z Rosji jest duzo tanszy jak skadkolwiek. A poza tym za troche lat Rosja powinna przestac sprzedawac surowce. Po cholere? Zeby maszyny kupic? Niech te maszyny sama opracowywuje i produkuje u siebie. naprawde, idzie i tak. Mieszkam w kraju ktory nie ma surowcow i ma sie calkiem dobrze, nie widze problemu dlaczego Rosja nie ma taka byc, kapitalizm tam juz maja a nie ta glupia komune.

I wlasnie ta droga ida.
                A ze surowce maja wlasne dla siebie i dlatego tanie u siebie jak barszcz maja z tego zakresu wszystko tansze. to niech im wystarczy.
                • wojciech.2345 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 13:01
                  jorl napisał:
                  > No i dobrze ze maja. Jak na razie gaz z Rosji jest duzo tanszy jak skadkolwiek.
                  -------------------------------------
                  Gaz z Rosji dla Polski jest najdroższy biorąc pod volumen.
                  Natomiast w ropie, której wydobywamy prawie zerowe ilości, możemy Rosji pokazać środkowy palec.
                  I dlatego Rosja z ropą nie podskakuje.

PS. Za 2 lata wygasa kontrakt z Gazpromem. Polska będzie mogła w 80% polegać na źródłach spoza Rosji. Jak będzie? Zobaczymy.
            • felusiak1 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 20:56
              jorel napisał: Elektrownie gazowe sa dobrym uzupelnieniem produkowania energii elektrycznej z zrodel odnawialnych jak slonce czy wiatr.
              Stosując taką logikę można śmiało powiedzieć, że zarówka jest dobrym uzupelnieniem lampy naftowej.

• jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:23
                felusiak1 napisał:

> jorel napisał: Elektrownie gazowe sa dobrym uzupelnieniem produkowania energii
                > elektrycznej z zrodel odnawialnych jak slonce czy wiatr.

napisalem ze teraz. Bo gazowe stratuja blyskawicznie i moga niestabilnosc dostaw energii ze zrodel odnawialnych niwelowac. Inaczej jak weglowe itp.

A jak energii z wiatru/slonca czyli odnawialnych bedzie naprawde duzo, jeszcze nie jest, wtedy sie bedzie magazynowac energie aby jak wiatr nie wieje czy slonce nie swieci miec ja. I jedna z form magazynowac jest wytwarzanie pradem wodoru i zamiana jego w metan. A metan w te elektrownie gazowe. Jedna z mozliwosci, co bedzie zobaczymy.

> Stosując taką logikę można śmiało powiedzieć, że zarówka jest dobrym uzupelnien
                > iem lampy naftowej.

Pizdzisz f1. Z nosa sobie porowniania wydlubujesz.
          • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 17:38
            No ale zeby bylo po sprawiedliwosci to chyba w sumie lepiej niech te elektrownie - jak juz musza smrodzic, to niech smrodza poza ludzkimi aglomeracjami. No i te sa latwiejsze to kontroli wyziewow niz prywatne auta dmuchajace z rury prosto w nos.
    • szwampuch58 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 09:30
      Jeff Bezos kupił sobie nowy dom w Beverly Hills.

Zapłacił za niego... 165 mln dolarów. O 3 mln więcej - jak ironicznie zauważył portal Market Watch - niż wyniósł podatek zapłacony przez Amazona za rok 2019.
      • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 10:05
        szwampuch58 napisał:

> Jeff Bezos kupił sobie nowy dom w Beverly Hills.
        >
        > Zapłacił za niego... 165 mln dolarów. O 3 mln więcej - jak ironicznie zauważył
        > portal Market Watch - niż wyniósł podatek zapłacony przez Amazona za rok 2019.
        >

Ciekawe czy na kredyt czy za gotowke.
        Jakos mysle ze na kredyt.
      • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 17:41
        Co ciebie obchdzi co sobie jakis tam Bezos kupil..... Mila kase ktora legalnie zarobil wiec sobie kupil...
        Ktos prownal ze to jakby ten co zarabia $60k kupil sobie dom za $0.75.. Sam by kupil doma zamiast butleki piwa...
        Zazdroscisz?
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:26
          engine8 napisał(a):

> Co ciebie obchdzi co sobie jakis tam Bezos kupil..... Mila kase ktora legalnie
          > zarobil wiec sobie kupil...

A mnie ciekawi. Bo jakos dziwnie ale ci miliarderzy luznej gotowki w miliardach nie maja. I tylko o to mi chodzi.

> Zazdroscisz?

Typowe gadanie loosera. Sam latasz i podliczasz co kto ma w okolicy.
          • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 22:04
            A ty jeszcze zyjesz w swiecie kiedy tylko luzna gotowka sie liczy?
            Inwestycje mozna "zwolnic z lancucha" calkiem szybko.. zwalszcza jak sie ich ma duzo i "zdywersyfikowane"
            • jorl Re: Sund nie dał Musku 19.02.20, 10:57
              engine8 napisał(a):

> A ty jeszcze zyjesz w swiecie kiedy tylko luzna gotowka sie liczy?
              > Inwestycje mozna "zwolnic z lancucha" calkiem szybko.. zwalszcza jak sie ich m
              > a duzo i "zdywersyfikowane"

Zawsze podejrzane jest dla mnie jak ktos ma bogactwa w akcjach. Bo moze je kupil za kredyty z banku i wtedy te "jego" akcje leza nie u niego w domu a w banku co dal kredyt na nie.
              I wtedy ten bogacz jak potrzebuje gotowke na konsumpcje to "swoich" akcji sprzedac nie moze bo bank je ma. Tak samo jak samochod na kredy z banku. Niby jego a nie jego a banku.

I taki dom kupuje na kredyt splacany z dywidend akcji. Jak one sa.

To jest szczegolnie dla mnie jasne z miliarderami w Rosji. Oni maja te miliardy w akcjach ktore leza w bankach a wiec tak naprawde to maja nie milardy netto a nie wiadomo co.
              I wlasnie o to mi chodzilo jak sie zapytalem czy dom na kredyt czy na cash.
              Bo ja kupuje za cash. Ktory mam w bankach jako oszczednosci.

Oczywicie zaden miliarder, zwlasza Osteuropejczyk sie nie przyzna ze Forbesa ocena ze jest miliarder jest oszukana. Bo nie uwzglednia jego dlugow. I tak sie te bajeczki miliarderowe same nakrecaja. A gawedz sie gapi i slina gawedzi po pyskach scieka.
              Albo CIA poprzez Nawalnego i potem denisrusa dalej to kolportuje. Aby szczuc Rosjan na kapitalizm w Rosji.

z
              • engine8 Re: Sund nie dał Musku 19.02.20, 20:23
                A moza przestan rzeczy komplikowac i wszedzie doszukiwac sie szwindli?
                Oni dostaja milairdy w akscjach - nie musza na to brac kredytow pod zastaw akcji....
                Ty kupjujesz za cash i ja tez - jak potrzebuje jedego banana....
                A jak masz bankach $5 tys oszczednisci to ni eprownuj tego z niczym innym ... No a jak masz w bankach $100k cashu na koncie oszczednisciowym to jested glupi
    • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 11:56
      engine8 napisał(a):

> Masz tutaj ocen komputera Tesli
      > www.teslarati.com/tesla-hardware-3-frightens-toyota-vw-model-3-teardown/
      >
      > ci co podchodza do Ev jak to tradycyjnych nie widza ze to zupelenie cos innego
      > - ze nowe AV/EV to komputer na kolkach a nie tradycyjne auto?
      > I m in dlatego dlugo zajmie aby mogli dogonic trendy ktore Tesla narzucila
      > Tak ze to ze MB czy VW czy BMW nie sprzedja ekektrycznych wcale nie znaczy ze T
      > esle nie beda sie sprzedawac jak buleczki....i tego sie przemysl nimeicki boi.
      > Bo tone tylko produkcja aut ale caly przemysl pomocniczy

Jak dotad w tym watku nie omawialem tej nastepnej sprawy Tesli czyli to samo jezdzenie. Ale wcale nie znaczy ze o tym nie wiem. I ze sie tym nie intersuje.
      Od razu, jak bylo wiadomo ze Tesla jezdzi "sama" bylo to dla mnie ciekawe jak cholera bo to w koncu oparte na moim zawodzie.
      To co przytoczyles to strona Tesli. Reklama, sporo przesadzona. U mnie sie w Niemczecj mowi ze kazdy gotuje woda, ja dodaje brudna woda. Sam dlugo woda gotowalem...
      Najpierw, smialem sie od poczatku z tego, jak u mnie zablokowano to samojezdzenie Tesli. Ze nie wolno bo nie jest odpowiednio pewne. U mnie musza powstac normy na to musza byc spelnione i wtedy cos wolno. I zmuszono Tesle ze nie wolno jej oglaszac ze samochod sam jedzie. To tak na poczatek, po to sa normy, aby konkurentow zablokowac. Wy nie jestescie w USA lepsi, te przepisy na czystosc dislow na ktorych VW sie u was wylozyl wymysliliscie aby zablokowac sprzedaz niemieckich diesli u was. Calkiem zlosliwie wysrubowaliscie je tak wysoko. Sami w wiekszych samochodach, tam diesle macie, normy sa nizsze, w osobowych nie macie diesli wiec te nrmy byly przeciw niemieckim. Bo inaczej nie byliscie konkurencyjni ze swoimi benzynowymi jako ze wtedy ropa byla droga, czyli paliwo tez a disle mniej zuzywaja jak benzynowe.
      A teraz ta sama metoda u mnie Tesle przyduszono.

Ale naturalnie przyszlosc nalezy do samojezdzacych samochodow i Tesla znowu jest w czolowce, absolutna zgoda. Do tego elektryki sie do samojezdzenie idealnie nadaja, spalinowe to juz duzo gorzej.

W tym co zalinkowales e8 to piszesz o "genialnym" co procesory wymyslil. Z wyprzedzeniem o kilka lat do innych. A wiec "genialnosc" w elektronice ma max. 1 rok waznosci. Tu postep jest za szybki aby byla dluzej. I europejskie firmy maja taki sam dostep do tych technologii wytwarzanie procesorow jak Tesla a wiec wystarczy decyzja w duzych firmach europejskich aby tez takie miec. Z opoznieniem nie 5 lat a 1 rok.
      Poza tym nie tylko procesory sa wazne, aby jezdzic autonomicznie potrzeba sensory. Lidar, radary, kamery. Do tego odporne na deszcz ciemno snieg.Tesla ten zakres kupil od Izralelskiej firmy, Izrael byl do przodu tu bo gwarantowanie pracuje nad tymi zagadnieniami dla wojska i to byl odprysk z tego. Ale pewne na wszystkie sytuacje to nie jest jak dotad.
      Zgadza sie ze nie tylko mechanika ze tak powiem musi byc od nowa dla elektrykow opracowana, zadne modyfikacje ze starych i elektronika tez. Ale jak pisze, u mnie idioci nie pracuja w przemysle samochodowym, widza to tez doskonale, co potrzebowali, decyzje aby zaangazowac srodki finasowe na te opracowania.
      I to sie gwarantowanie zaczelo.
      Jasne tez, to u mnie wiedza i to sie dzieje, nastapia ogromne zmiany u dostawcow do firm samochodowych. Takie zycie, tzn postep, zawsze tak w historii bylo. I dobrze, mi sie podoba.

Musk to samojezdzenie zrobil dosc po partyzancku. Funkcjonuje, fakt, ale gwarantowanie sa przepadki ze nie. I wtedy sa wypadki. Do tego dochodza systemy bezpieczenistwa. Sam opracowywalem urzedzenia muszace spelniac normy bezpieczenstwa i musialy prawdopodobienstwa bledu ktory nie zostal wykryty byc odpowiednio maly. To wymaga redundancji i to dobrze przemyslanej. Ja potrzebowalem SIL2 max SIL3, tu potrzeba SIL3 i moze SIL4 albo podobne do tego zmodyfikowane wymagania.
      U mnie w Niemczech ta praca ruszyla i to nie od dzisiaj wiec wyniki beda i w tym. Przemysl samochodowy tutaj jest wielki wiec rynek na to jest.

Np. VW opracowywuje swoj wlasny system operacyjny do swojej elektroniki, zadne google czy im podobne. Przy tych 10mil samochodow/ rok wystarczajacy rynek.

Tak ze drogi e8, kazdy gotuje woda, naprawde.

• jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 12:52
        jorl napisał:

>
        > W tym co zalinkowales e8 to piszesz o "genialnym" co procesory wymyslil. Z wypr
        > zedzeniem o kilka lat do innych. A wiec "genialnosc" w elektronice ma max. 1 ro
        > k waznosci. Tu postep jest za szybki aby byla dluzej. I europejskie firmy maja
        > taki sam dostep do tych technologii wytwarzanie procesorow jak Tesla a wiec wys
        > tarczy decyzja w duzych firmach europejskich aby tez takie miec. Z opoznieniem
        > nie 5 lat a 1 rok.

Acha, e8, tam tez pisza ze na urzadzeniach w samochodzie Tesli jest napisane ze Tesla wiec w Tesli opracowane. Niekoniecznie, my sporo urzadzen opracowalismy dla naszych klientow na ktorych jest ich nazwa firmy. Odlew z Alu z ta nazwa. Tak sobie zyczyli a klient jest krolem.
        Jedyne jakby sie zdemontowalo urzadzenie, wyjelo plytke drukowana z elektronika to na miedzi wytrawiony mamy swoj znaczek firmowy. No ale to juz daleka droga aby to zobaczyc naprawde.
        • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 17:50
          Jorlu..... dosc prymitywnie mysilsz i nie zauwazasz gdzie jest "know how"?
          Teraz procesory i elektronike kupisz za grosze - to sie klepie jak makaron.... Pytanie co z tym zrobisz.
          Nie chce mi sie czasu tracic na takie dyskusje...

Tak ze jak moja firma kiedys produkowala dyski i sprzedawala kazdemu kto chcial...
          Jeden kupil, wsadzil do PC i zaladowal caly zdjeciami a inny kupil ich duzo i zrobil z tego "Claud Storage"
          I teraz ja moge chodzic jak paw mowiac... "E co tam oni wymyslili - zdejmij pokryki i zobacz ze to nasze dysli i torche kabli - wzieli nasze dyski, wsadzili w duza szafe i mowia ze ti oni zrobili a to przeciez MY! LOL
      • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 18:04
        Nie lapeisz jak widac sedna sprawy.... i czepiasz sie jak wszyscy przeciwnicy samojezdzenia.. To jest na razie opcja a nie kluczowa funkcja...

Tu nie chodzi o jeden element - tu chodzi o samo podejscie do problemu budowani samochodow.. i to ze Tesla ma zupelnie inne podejscie to tego co to jest i jak dziala samochod..
        Firmy motoryzacujen maja swoj model od lat i wsztko oparte na mechanice i jakas tam powoli coraz wieksza elektronika pomocnicza... A wTesli jest zupelnie inaczej zbalansowane..
        Jak w VW cos sie spierdzieli to jedyna opcja to recall. W Tesli wiekszosc to bedzie SW update..
        I nie dziwie sie ze przemysl samochodowy zaczyna sobie powaznie zdawac sprawe z tego co jest przed nimi...czarno.
        Oczywiscie probuja sie dolaczyc ale ciagle robia to modyfikowanymi starymi metodami i podejsciem.. i u nich sobe kupisz takie samo auto jak inne tylke ze nie bedzie miec silnika n paliwo ciekle ale elektryczne.. i z jedej strony bedzie tansze a zdrugiej bedzie mic inne niewygody.... A wiec nc az takiego zwlajacego z nog...
        A kupjac Tesle kupujesz komputer na kolach.. a tonie to samo co kola z dolozynym procesowerem tu czy tam do kontroli tego czy tego..

To ze Tesla bryka sie z problemi dorastania? Normalne i godne podziwu.
        Zobacz w jak krotkim czasie jaka rewolucje w tej branzy zrobili?
        Tesla jest ja nastolatek - musi pewnych rzeczy sie nauczyc i musi dorosnac i dojrzec ... al ema zupelnie inne podejscie do zycia... i staremu pokoleniu sie wydaje ze nic z tego nie wyrosnie...

• jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 19:02
          engine8 napisał(a):

> Nie lapeisz jak widac sedna sprawy.... i czepiasz sie jak wszyscy przeciwnicy s
          > amojezdzenia.. To jest na razie opcja a nie kluczowa funkcja...

Acha, juz nie to.

> Firmy motoryzacujen maja swoj model od lat i wsztko oparte na mechanice i jakas
          > tam powoli coraz wieksza elektronika pomocnicza... A wTesli jest zupelnie ina
          > czej zbalansowane..

Przeciez przy systemie silnikow spalinowych bylo to rozwiaznie jak dotad napewno sluszne i optymalne. Przy elektrykach mozna inaczej.

> I nie dziwie sie ze przemysl samochodowy zaczyna sobie powaznie zdawac sprawe z
          > tego co jest przed nimi...czarno.

Przeciez nie masz pojecia co mysla i co zarzadzili szefowie w firmach samochodowych. Piszesz tak jakbys byl madrzejszy od nich. A przeciez nie jestes.

> Oczywiscie probuja sie dolaczyc ale ciagle robia to modyfikowanymi starymi met
          > odami i podejsciem.. i

W tym watku napisalem, ze najpierw starali sie zachowach czesci ze starej techniki. Ale to przejsciowe. Rownolegle postawiono koncepcje wszystkiego od nowa. I to sie dzieje. Acha, wg Ciebie inni to sa idioci i taki e8 wie jak byc powinno bo jest madry jak Musk.

I te madrosci sa zarezerwowane dla Muska i e8 tylko. Inni juz nie.
          To czemu nie mogles dostac pracy jak takis madry?
          Pisalem, kazdy gotuje tylko woda. Jest inne niemieckie powiedzenie. Nikomu drzewa nie rosna do nieba.
          Naprawde inni potrafia pracowac tez.
          • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 19:58
            To nie to ze inni nie moga....tzn fizycznie mogliby ale inaczej to raczej nie
            A nie moga dlatego ze zyja w tym swoim swiecie i dbaja o swoje pozycje a te so uwarunkowane zarobkami firmy a wiec nie moga sobie robic wszytkiego od nowa bo to sie wiaze z kosztami, ryzykiem i pchaniem sie na nieznajmoe im tereny a wiec wymina ludzi na tych inaczej myslacych.
            Wiec sie ciagle mowi ze jak cos pracuje to po co wymieniac czy naprawiac..
            Tak ja ze stara chalupa - taniej i prosciej naprawiac ale w pewnym momencie nie da rady - trzeba rozwalic i zbudowac od nowa..... Tylko ze kiedy my naprawiamy to sasiedzi buduja juz nowe i nowoczesne i my przestawiac sie nie mozemy doganiac ale musimy wyprzedzic .... Tylko jak to zrobic kiedy nasze myselnie jest inne?
            I za to winic ich nie mozna - maja rece i nogi zwiazane.
            Musk nie tylko moze robic co chce to jeszcze moze jechac na olbrzymich stratach i banki nie dosc ze mu pozwlaj to coraz to mu dokladaja....
            O widzisz Porsche doszlo do wniosku ze ni epozwola obecnym wlascicelom ucieknac na Tesle wiec Ztobili Taycana ktory dorwnuje osogami Tesli ale kosztuje 2x tyle i chcac przeskoczyc Tesle ropiwprzyli nie tylko Taycan ale i budynek - nie wiadom jeszcz eldaaczego ale podejrzewam ze to zbyt agresywne ladowanie - czyli brak wiadomosci i proba na sile pokazanie ze my bedziemy lepsi...
            A inne VW BMW czy MB tez jaks nie maja wystarczjaco "napedu" bo rynek EV nie jest jeszcze na tyle dojrzaly no wiec probuja cos tam robic ale nie za bardzo im to wychodzi...
            A nie maja odwago pojsc za ciosem i naprawde wyprzystac swoje mozliwosci poniewaz sa spetani ronymi ukladami i ukladzikami... a wiec chca ten trend w kierunku EV zwolnic...
            Poczekja , tu jest jeszcz ekilka nowych - zuplenie nowych firm gotowych do konkurowania z Tesla i tych sie Tesla boi i ich a nie stary przemysl uwazaj za konkurencje...
            Co to znaczy? A to ze stary przemysl byc moze bedzi epowoli musil si epogodzic z tyl ze umra smeircia naturalna - potrwa to dlugo ale im dluzej beda czekac tym pewniejsze to niestety jest... i jak sie ten proces zacznie to bedzie jak domino... bo spadnie sprzedaz i spadnie kasa na cokolwiek, zaczna sie zowlnienia , ograniczenia itp....
            • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 20:22
              engine8 napisał(a):

> To nie to ze inni nie moga....tzn fizycznie mogliby ale inaczej to raczej nie
              > A nie moga dlatego ze zyja w tym swoim swiecie i dbaja o swoje pozycje a te so
              > uwarunkowane zarobkami firmy a wiec nie moga sobie robic wszytkiego od nowa bo
              > to sie wiaze z kosztami, ryzykiem i pchaniem sie na nieznajmoe im tereny a wiec
              > wymina ludzi na tych inaczej myslacych.

> Wiec sie ciagle mowi ze jak cos pracuje to po co wymieniac czy naprawiac..

A ja w swojej pracy najczesciej wyrzucalem stare i wolalem robic nowe jak stare modyfikowac jak nowe byloby lepsze dla klienta. I takie podejscie jest znane i w duzych firmach. Ja znam sytuacje kryzysowe, i nie tylko ja, gdzie sie przyszlosc firmy wazyla i rozwiazaniem bylo od nowa cos zrobic a ze bylo to zwiazane z duzo dodatkowej pracy i sie siedzalo do nocy. Chlopcy tez. Dlatego mawialem ze najlepiej chcialbym aby przy przyjmowaniu do pracy moglbym wiedziec poziom testosteronu takiego delikwenta. Bo na takiego z wyzszym jak normalnie mozna bylo liczyc w kryzysie. Taki z normalnym ze stresu sie rozkladal. TEraz rozpoznawalam takich po lysinie, lysi byli i pod seresm wydajni. Mialem takich dwoch. A lysina to, nie zawsze, ale czesto wyzszy testosteron.

Tu w Niemczech sie tez tak pracuje, naprawde, nie tylko w firmie gdzie pracowalem. Dlatego smieszy mnie taki borrka jak opowiada o eunuchach zyjacych tu w dobrobycie i malo robiacych.

Ja czytam tez fachowe czasopisma i motoryzycyjne, mowie takie dla fachowcow nie dla gawedzi i pisza o tych ogromnych zmianach jak nastepuja. Elektroniczne, tez dla fachowcow, mowia to samo w zwiazku z przemyslem samochodowym. Nastapia zmiany i to ogromne. I juz nastepuja.

Wystarczy spojrzec jakich ludzi szukaja te firmy. Wlasnie elektronikow informatykow itd.

Zreszta wystarczy poczytac Mone, tu pisze, w tym watku. Ja to dotyka bezposrednio, to jej egzystencja zapewne. Szarpie sie zeby elektrykow nie bylo ale wie tak naprawde ze to nie pomoze. Zmiany nastapia i jej placz tu nie pomoze.

Taki VW, po stratach w dislu jak i potrzebynch kosztach do elektrykow zagonil swoich inzynerow do dluzszej pracy po kilka godzin na tydzien bez dodatkowych pieniedzy.
              Slysze ze Mercedes roczna nagrode dla pracownikow za ten rok wyplacil chyba 1,5tys a w poprzednim ze 3 razy wiecej. Wlasnie bo pieniadze ida na elektryki, to powiedzieli.

Ciekawe czy Boenig tak zrobi. Z tym 737MAX, wyrzuci stary i nowy skonstruuje. Ze skrzydlami wyzej.
    • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 18:53
      engine8 napisał(a):

> Jorlu..... dosc prymitywnie mysilsz i nie zauwazasz gdzie jest "know how"?
      > Teraz procesory i elektronike kupisz za grosze - to sie klepie jak makaron....
      > Pytanie co z tym zrobisz.

Prymitywnie to ty myslisz. W tej reklamie Tesli, Twoim linku, bylo o tym niedoscignionym, stworzonym przez geniusza, procesorze. Wiec teraz nie opowiadaj ze to juz nie geniusz i procesor nie genialny. Bo to Twoj link. Miotasz sie jak Zyd po pustym sklepie.
      A podejscie do samochodu, do jego elektroniki, tego Muska zadne cudo. To koncepcja ktora kazdy moze zastosowac jak uzna za potrzebne. I jak juz tak to jak Musk to zrobil wiec nie trzeba byc juz geniuszem zeby na to wpasc zeby tak mozna bo jest przyklad. Jakby to mial byc problem z wpadnieciem na taka koncepcje. Dodam ze nie jest, bez Muska tez by ludzie na to wpadli. Tylko rok pozniej.

> Nie chce mi sie czasu tracic na takie dyskusje...

Lepiej nie dyskutuj bo ugrzezniesz jak z Twoimi potencjometrami "obliczonego" wzmacniacza.

> Tak ze jak moja firma kiedys produkowala dyski i sprzedawala kazdemu kto chcial
      > ...
      > Jeden kupil, wsadzil do PC i zaladowal caly zdjeciami a inny kupil ich duzo i
      > zrobil z tego "Claud Storage"
      > I teraz ja moge chodzic jak paw mowiac... "E co tam oni wymyslili - zdejmij pok
      > ryki i zobacz ze to nasze dysli i torche kabli - wzieli nasze dyski, wsadzili
      > w duza szafe i mowia ze ti oni zrobili a to przeciez MY! LOL

No wlasnie ja nigdy nie produkowalem procesorow czy urzadzen z nimi ktore ktos programowal. I moglby wtedy programowac durnie albo madrze. Moje urzadzenia byly z procesorami ktore zawsze byly u nas zaprogramowane wlasnie dlatego aby urzadzenie w ktorym bylo spelnialy funkcje jakie mialy. Po prostu sensory czy systemy sterowania maszyn.

I wlasne moje zawsze zadanie, jak i podejscie byly, aby software swoja inteligencja np. z niedokladnej mechaniki, z fizyki, zrobila jak najdokladniejsze urzadzenie. I do tego aby cena Hardware byla jak najmniejsza a software jak najlepsze.
      Wiec Twoje doswiadczenie z produkcja dyskow a do mojego nie ma powiazania.
      • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 20:04
        A ty sie dales zlapac na .. A wazny w tym linku bylo jedynie to ze konkurencja sie lapie na tym ze na tej drodze Tesli nigdy nie potrafimy dogonic... Dalteog ze inaczej myslimy
        A ty siei przyczepiles to jakichs tam szczegolow ...
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 20:28
          engine8 napisał(a):

> A ty sie dales zlapac na .. A wazny w tym linku bylo jedynie to ze konkurencja
          > sie lapie na tym ze na tej drodze Tesli nigdy nie potrafimy dogonic... Dalteog
          > ze inaczej myslimy
          > A ty siei przyczepiles to jakichs tam szczegolow ...

To ze konkurencja mowi ze nie dogonimy to napisala Tesla. Przeciez to Muska reklama co zalinkowales. Oczywiscie napisalali ze jakis tam z konkrencji to powiedzal bron Boze nie Muska.
          Dobrze sie reklamuje, takie cos to ja znam naprawde.

Podano szczegoly jakies tam dlaczego niby nie ma dogonic wiec te szczegoly rozebralem na drobne. W koncu sie na tym znam. Naprawde.

I reklama Muska ze 6 lat sa do przodu to se Musk moze w d... schowac. Dla klienta moze dobra ale ne znaczy ze prawdziwa.
          • wojciech.2345 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 20:45
            jorl napisał:
            > To ze konkurencja mowi ze nie dogonimy to napisala Tesla. Przeciez to Muska rek
            > lama co zalinkowales. Oczywiscie napisalali ze jakis tam z konkrencji to powied
            > zal bron Boze nie Muska.
            > Dobrze sie reklamuje, takie cos to ja znam naprawde.
            ----------------------
            Komputer Tesli "uczy się" używając sieci neuronowych.
            Ty tego nie rozumiesz.
            • boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 22:02
              U johrla cienko z AI.
    • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 19:27
      engine8 napisał(a):

> Teraz procesory i elektronike kupisz za grosze - to sie klepie jak makaron....
      > Pytanie co z tym zrobisz.

Ja i moi chlpcy uzywalismy procesory z tej firmy

www.microchipdirect.com/mcu-mpu-overview

Jasne, troche przyzwyczajenie a dokladnie to software i hardware do programowania bylo z tej firmy wiec sie w tym bylo oblatanym. Inna firma, nowe compalier, trzeba nastepe setki stron czytac.

Oni produkuja 8,16,32 bitowe procesory, stosowalismy z wszystkich tych grup. Zaleznie od zastosowania. I to sa setki procesorow, rozniace sie peryferiami. Trzeba bylo wybor dostosowac do zadania a wiec wiedziec dosc dokladnie jak bedzie software musialo byc napisane aby wynik byl jaki klienci oczekuja.
      I nieraz sie wqrwialem bo w jakims konkretnym czegos nie bylo, jakies potrzebnej peryferii. mawialem ze chyba zaloze firme od produkcji procesorow i bede taki produkowal jakie sa potrzebne. Zreszta firme do innych ukladow jak procesorow tez bym zalozyl. Bo i czasem czegos innego nie dostalem. Analogowych jakis elementow a potrzebnych.
      I wcale grosze za procesor nie byly niewazne. Mial byc taki co by to robil co ma a nie byl np. za duzy. Bo wtedy i on kosztuje wiecej, prawdopodobnie wiecej pradu zuzywa a wiec potrzebuje silniejsze zasilacze, tez koszty. urzadzenie bedzie na gorace a wiec czesciej sie psuje trzeba jakos chlodzic. A nasze urzadzenia i w +70°C musialy pracowac. To nie biurowe.
      To podejscie, jak Twoje, procesory sa za grosze to jest prymitywne. Bo dla zastosowan przemyslowych jest to bardzo istotne.
      I nalezy w fazie koncepcji prawidlowo wybrac bo moze sie na koncu okazac ze jest za slaby a to tez niedobrze.

Wiec nie opowiadaj mi drogi e8 jak sie buduje hadrware i software do samochodow elektrycznych. Bo to tak naprawde nic innego jak codziennie w przymysle sie robi.
      • engine8 Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:01
        I Ty nie potrafiszs myslec inaczej niz inzynier?
        nie wiem czy Ty sobie zdajesz sprawe ze jakby inzynierom pozwolic zarzdzca bznesami to by po roku splajtowali?
        • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:05
          engine8 napisał(a):

> I Ty nie potrafiszs myslec inaczej niz inzynier?
          > nie wiem czy Ty sobie zdajesz sprawe ze jakby inzynierom pozwolic zarzdzca bzne
          > sami to by po roku splajtowali?

Ja w Niemczech mnostwo firm widze gdzie szefami/wlascicielami sa inzynierowie. I ja w swojej pracy ciagle musialem uwzgledniac biznesowe zalznisci. I nie najgorzej mi to wychodzilo. Firma sie rozwiajala caly czas.
    • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:03
      engine8 napisał(a):

> A elektryczne to niestety przyszlosc pomimo tego ze wielkie korpracje zaczynaj
      > awalczyc z tym bo widza czarno przed soba ale tym razem jest za pozno... Tego p
      > ociagu juz nie odwrocisz.. Bedzie kwestia tylko czy prad bedzie z wtyczki czy
      > z ogniwa ...

Jakos sie skoncentrowalismy na niemieckim przemysle samochodowym. A przeciez u Ciebie drogi e8 jest oprocz Tesli cala sfora wielkich firm samochodowych. Samochody spalinowe dotad. I moze opowiesz co sie z nimi dzieje? Tesla ich zjada juz bo oni nie moga sie zmienic? Czy jak tam jest? Taki GM? Ford? Itp?

Czy robia jak Boenig mit 737MAX najwazniejsze jedziemy po staremu niech sie wali i pali?
      No jak?
      • jorl Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 21:09
        jorl napisał:

> Czy robia jak Boenig mit 737MAX najwazniejsze jedziemy po staremu niech sie wal
        > i i pali?

Acha, narazie Trumo pomaga Boenigowi 15% clem.
        • boomerang Re: Sund nie dał Musku 18.02.20, 22:06
          Amerykanie szykują wymianę technologii. Jak na razie jest to tajemnica militarna. Rezultat będzie taki że zarówno Boeing jak i Airbus pójdą spać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka