Dodaj do ulubionych

stopniowanie przymiotników

IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.07.04, 18:38
mam problem z dwoma przymiotinkami tj humorvoll i musikalisch
prosze o podanie ich stopniowania
Obserwuj wątek
    • Gość: pysio Re: stopniowanie przymiotników IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.04, 19:46
      humorvoll , humorvoller , am humorvollsten
      musikalisch , musikalischer , am musikalischsten
      pys.

(übel , übler , am übelsten , gut gemeint ;-))
    • Gość: ggigus Re: stopniowanie przymiotników IP: 5.3R2D* / *.lrz-muenchen.de 27.07.04, 14:28
      ja bym dodala, ze przymiotnika muzykalny nie da sie stopniowac, ani w
      polskim ,ani w niemieckim. Albo ktos jest muzykalny, albo nie.
      Jest grupa przymiotnikow, ktora sie stopniowaniu nie poddaje - np. studencki
      • Gość: pysio Re: stopniowanie przymiotników IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.04, 16:03
        DUDEN : "musikalisch; -ste (tonkünstlerisch, musikbegabt, musikliebend)" Was
        soll bitte dort also das "-ste" als Steigerungsendung? ...oder sollte der DUDEN
        etwa irren?
        • Gość: ggigus hm, masz racje, ale... IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 16:59
          przemyslalam sobie, ze rzeczywiscie ktos moze byc bardziej muzykalny niz ja
          (szanse na to sa duze)
          ale czy humorvoll moze byc stopniowany? Duden milczy
          • Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 20:06
            w -canoo-net , wyskoczyło
            humorvoll
            humorvoller
            am humorvollsten
            • Gość: ggigus Re: hm, masz racje, ale... IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 20:36
              co to jest canno-net? wyszukiwarka? wiesz, co sadze nt. argumentu ad
              wyszukiwarkam
              ale serio, jak to dla Was brzmi? wg mnie troche glupio, ale pytam, bo nie wiem
              • Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 20:49
                poczekaj, zaraz podam stronę i sama zobaczysz i osądzisz czy to coś warte...
                • Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:01
                  services.canoo.com/services/MorphologyBrowser/ueberblick/anleitung.html
                  wrzuć słowo , pobaw się nim , czyli posprawdzaj na wszystkie strony...
                  jeżeli nie uda się wejść na stronę to daj znać i wpiszę jeszcze raz.
                  • Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:03
                    cholera zjadło mi początek

services
                    dalej tak jak napisałem.
                    • Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:06
                      inaczej napiszę
                      h
                      t
                      t
                      p://
                      services
                      • Gość: ggigus serdeczne dzieki! IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 21:10
                        strona dziala bez zarzutu juz w pierwszym poscie i wyglada b. powaznie.
                        moj maz - Niemiec - mowi, ze humorvoll da sie stopniowac
                        hm...
                        pozdr
                        • Gość: pouczyciel Re: serdeczne dzieki! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.04, 23:09
                          "humorvoll" sklada sie z dwoch slow: "Humor" + "voll". Czyzby "voll" nie dalo
                          sie stopniowac?
                          (wiem , wiem...: wedlug "ggiguslogik" nie da sie - bo albo cos jet "voll" ,
                          albo nie; no , nie? - Mädel , seh dich schleunigst nach einem Job als leitende
                          Klugscheisserin um. Hast dazu prima Voraussetzungen ;-))
                          • Gość: ggigus do pouczyciela IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 21:20
                            A coz co, zrobic bledu, przyznac sie don i przemyslec calej sprawy nie mozna?
                            tak sie po prostu nad czyms zastanowic i zapytac nie mozna? jesli ktos to robi,
                            jest przemadrzalczynia (powiedzmy, ze po zastanowieniu sie tak nazwalabym
                            Klugscheisserin)
                            wiecej poczucia humoru, samorefleksji pouczycielowi zycze
                            i pozdrawiam
                            ggigus
                            • Gość: pouczyciel Re: do pouczyciela IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.04, 00:48
                              ...mozna , wszystko mozna... Ale nie tak pyskato-przemadrzale ggiguslike. Der
                              Ton macht die Musik. Gruss
    • Gość: Monika Re: stopniowanie przymiotników IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.07.04, 18:30
      serdeczne dzięki dla Was wszystkich :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka