Gość: Monika IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.07.04, 18:38 mam problem z dwoma przymiotinkami tj humorvoll i musikalisch prosze o podanie ich stopniowania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pysio Re: stopniowanie przymiotników IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.04, 19:46 humorvoll , humorvoller , am humorvollsten musikalisch , musikalischer , am musikalischsten pys. (übel , übler , am übelsten , gut gemeint ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus Re: stopniowanie przymiotników IP: 5.3R2D* / *.lrz-muenchen.de 27.07.04, 14:28 ja bym dodala, ze przymiotnika muzykalny nie da sie stopniowac, ani w polskim ,ani w niemieckim. Albo ktos jest muzykalny, albo nie. Jest grupa przymiotnikow, ktora sie stopniowaniu nie poddaje - np. studencki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: stopniowanie przymiotników IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.04, 16:03 DUDEN : "musikalisch; -ste (tonkünstlerisch, musikbegabt, musikliebend)" Was soll bitte dort also das "-ste" als Steigerungsendung? ...oder sollte der DUDEN etwa irren? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus hm, masz racje, ale... IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 16:59 przemyslalam sobie, ze rzeczywiscie ktos moze byc bardziej muzykalny niz ja (szanse na to sa duze) ale czy humorvoll moze byc stopniowany? Duden milczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 20:06 w -canoo-net , wyskoczyło humorvoll humorvoller am humorvollsten Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus Re: hm, masz racje, ale... IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 20:36 co to jest canno-net? wyszukiwarka? wiesz, co sadze nt. argumentu ad wyszukiwarkam ale serio, jak to dla Was brzmi? wg mnie troche glupio, ale pytam, bo nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 20:49 poczekaj, zaraz podam stronę i sama zobaczysz i osądzisz czy to coś warte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:01 services.canoo.com/services/MorphologyBrowser/ueberblick/anleitung.html wrzuć słowo , pobaw się nim , czyli posprawdzaj na wszystkie strony... jeżeli nie uda się wejść na stronę to daj znać i wpiszę jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:03 cholera zjadło mi początek services dalej tak jak napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: hm, masz racje, ale... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 21:06 inaczej napiszę h t t p:// services Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus serdeczne dzieki! IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.04, 21:10 strona dziala bez zarzutu juz w pierwszym poscie i wyglada b. powaznie. moj maz - Niemiec - mowi, ze humorvoll da sie stopniowac hm... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pouczyciel Re: serdeczne dzieki! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.04, 23:09 "humorvoll" sklada sie z dwoch slow: "Humor" + "voll". Czyzby "voll" nie dalo sie stopniowac? (wiem , wiem...: wedlug "ggiguslogik" nie da sie - bo albo cos jet "voll" , albo nie; no , nie? - Mädel , seh dich schleunigst nach einem Job als leitende Klugscheisserin um. Hast dazu prima Voraussetzungen ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus do pouczyciela IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 21:20 A coz co, zrobic bledu, przyznac sie don i przemyslec calej sprawy nie mozna? tak sie po prostu nad czyms zastanowic i zapytac nie mozna? jesli ktos to robi, jest przemadrzalczynia (powiedzmy, ze po zastanowieniu sie tak nazwalabym Klugscheisserin) wiecej poczucia humoru, samorefleksji pouczycielowi zycze i pozdrawiam ggigus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pouczyciel Re: do pouczyciela IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.04, 00:48 ...mozna , wszystko mozna... Ale nie tak pyskato-przemadrzale ggiguslike. Der Ton macht die Musik. Gruss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: stopniowanie przymiotników IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.07.04, 18:30 serdeczne dzięki dla Was wszystkich :-))) Odpowiedz Link Zgłoś