Dodaj do ulubionych

do Germanistów!

17.09.04, 20:55
Co robicie po Germanistyce? Czy wiekszosc germanistow jednak uczy w szkole?
Własnie zaczynam sobie powoli uświadamiać, ze moje idealy moge schowac do
kieszeni. Fakt, moim "marzeniem" bylo uczenie niemieckiego, własnie w szkole
panstwowej, moge miec teraz pretensje tylko do siebie. Trudno jest sie do
tego przyznac, ale w moim przypadku idealy przegrywaja niestety z ewidentnym
brakiem kasy, wyscigiem wsrod nauczycieli, zbedna biurokracja itd. Czas sie
przekwalifikowac? A moze to tylko poczatki sa tak trudne? Napiszcie jak bylo
i jest z Wami:)
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • neko20 Re: do Germanistów! 18.09.04, 13:09
      czesć..mam pytanko do Ciebie,czy jesteś może germanistką..bo mam problem w
      przetłumaczeniu tektu polskiego na język niemiecki..czy byś mi pomogła to
      bardzo ważne..nie jest on długi..a za pomoc byłabym bardzo wdzieczna..prosze o
      kontakt neko20@gazeta.pl
    • Gość: miguel Re: do Germanistów! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.09.04, 15:29
      ja pracuje teraz w marketingu, administruje intranet i programuje aplikacje
      internetowe i intranetowe, wczesniej jezdzilem troche po dalekim swiecie,
      robilem z kumplem szkole jezykowa i bawilem sie w biuro podrozy (trekking),
      potem sie przekwalifikowalem, nauka w szkole nigdy mnie nie interesowala a na
      korepetycje szkoda mi czasu i nerwow, przy programowaniu prywatnych stron
      internetowych lub support przy problemach komputerowych zarobie wiecej a sie
      tak nie zmecze
      • Gość: schöne Unbekannte Re: do Germanistów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 19:46
        oj Sławek, Sławek i to wszystko po usiu...
    • Gość: Tomek Re: do Germanistów! IP: *.pronet.lublin.pl 18.09.04, 17:37
      Germanistyka to niezwykle ciekawy i wszechstronny kierunek - dla wytrwałych
      humanistów. Ja zaczynałem po studiach od podstawówki, przeszedłem przez LO, a
      skończyłem na NKJO. I przez cały czas toczyłem i toczę walkę - jak to w życiu.
      Więcej optymizmu!!! Na pewno będziesz dobrym nauczycielem!
    • izabelapaleza Nova24 dobra rada!!!!!!!!!!!!!!1 20.09.04, 19:12
      Cześć nova24,

kochana liczy się pomysł i energia - reszta przyjdzie sama. Jestem tego dobrym
      przykladem. Obecnie jestem studentka 5 roku germanistyki (mam 23 lata). Juz
      drugi rok pracuje w szkole( zespol szkół: technika, zawodowki licea
      profilowane, szkola policealna), prowadze kursy niemieckiego, tlumacze teksty
      dla firmy, daje korepetycje, przetlumaczylam ksiazke na jezyk polski
      z wierszami, w ktorej udalo mi sie umiescic rowniez moje wiersze - ksiazka
      zostala wydana w niemczech. Trzeba pisac i szukac pracy gdzie sie da. Kazde
      zajecie to dodatkowa kasa i poszerzanie kwalifikacji. Dann Erfolg garantiert;)
      • Gość: Dory Re: Nova24 dobra rada!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 16:07
        Kurka, jestem po germanistyce, chcialabym wykonywac tlumaczenia pisemne, z
        czasem przysiegle. Chce wkrecic sie do jakiegos biura tlumaczen, w ok. 20 nie
        dano mi zadnej odp.(CV wyslane mailem), gdy osobiscie sie zglaszam, mowia, ze
        nie przyjmuja. Kurde, dlaczego nie daja zadnej szansy???!!!! Ja tylko
        chcialabym praktyke, nie prace!!!!!!!! Bez praktyki nie mam co marzyc o
        tlumaczeniach. Mozesz cos poradzic? Jak dostalas sie do firmy, w ktorej
        tlumaczysz? Prosze, pomoz, bo krew mnie zalewa!! Przeciez jestem w Wwie, zadne
        biuro nie chce przyjac!!
        • Gość: Tiger(rific) Re: Nova24 dobra rada!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 18:51
          :-) biura tłumaczeń mają swoją własną bazę tłumaczy lub opierają się na
          tłumaczeniach właścicieli ;-) więc sprawa nie jest prosta.
          Spróbuj w tych naprawdę dużych, zaproponuj niskie stawki, wtedy szansa rośnie.
          Jak mi tłumacz pisze, że chce 30, a ja mam cene dla klienta 31, no to jasne, że
          nic na tym nie zarobię, więc go nie zatrudniam!
          A najlepiej własną działalność założyć, poszukać wśród znajomych, którzy
          pracują w firmach zlecających tłumaczenia i będzie dobrze.
    • nova24 Re: do Germanistów! 21.09.04, 07:38
      Dzięki za odpowiedzi:)
      Powiało optymizmem Izo:))) Masz rację bardzo dużo zależy od energii i
      przedsiebiorczości, swoją drogą dzięki za natchnienie.
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka