Dodaj do ulubionych

Nazwy min. pojazdow z ksiazeczki dla trzylatkow

IP: *.hsi.kabelbw.de 23.07.05, 23:21
Prosze pomozcie, niestety nie wiem jak wytlumaczyc fachowo po polsku co to za
pojazdy, bo jak na razie jestem w stanie wylacznie opisowo:

Planierraupe
Schürfraupe
Dumper
Hubstapler
Drehbohrgerät
Schwimmkran
Sattelzug
Vibrationswalze (takiego to to, to ja w zyciu na zywo nie widzialam - na
obrazku jest to walec z kolcami)
Baumverpflanzungsmaschine
Radlader
Betonpumper
Asphalt-Fertiger
Grader
Planierpflug
Mobilkran

No i Gabelstapler - doszly mnie sluchy, ze to sztapler, zgadza sie?

A z ksiazeczki o strazy pozarnej:

Einsatzkelle
Schlauchspindel
Teleskopleuchte
Rüstfahrzeug
Drehleiterfahrzeug
Löschfahrzeug
Tanklöschfahrzeug
Einsatzleitwagen
Feuerwehrbeil
Rettungsspreizgerät

No to na razie tyle:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: aga_s Gabelstapler to wózek widłowy IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 23.07.05, 23:27
      ale do pracy wracam dopiero w poniedziałek i nie mam ochotę żadnego
      (Gabelstaplera) oglądać jeszcze przez jeden dzień ;-)

• Gość: Schnute Re: Gabelstapler to wózek widłowy IP: *.hsi.kabelbw.de 23.07.05, 23:31
        A cos podobnego, hihi, tego sztaplera to ja mam od tutejszego budowlanca ponoc
        nie na czarno z okolic Katowic, przypadkowo spotkanego. Zarzekal sie, ze to
        sztapler. A moze mnie nabieral?

• Gość: aga_s miał rację ;-) IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 23.07.05, 23:33
          u mnie na hali też sztaplerami jeżdżą... ale oficjalnie to machiny te zwą się
          wózkami widłowymi
    • Gość: Eddie Re: Nazwy min. pojazdow z ksiazeczki dla trzylatk IP: *.med.cm.kabsi.at 24.07.05, 09:20
      Planierraupe
      równiarka gąsienicowa

Schuerfraupe
      zgarniarka gąsienicowa

Dumper
      wywrotka

Hubstapler
      stertownik, wózek jezdniowy wysokiego podnoszenia

Drehbohrgeraet
      Świder (?)

Schwimmkran
      dźwig pływający

Sattelzug
      Ciągnik siodłowy + naczepa

Vibrationswalze
      Walec wibracyjny (dzięki kolcom działa głębiej)

Baumverpflanzugsmaschine
      Przesadzarka do drzew (nie wiem, jak to można inaczej nazwać)

Radlader
      Ładowarka kołowa

Betonpumper
      Pompa do betonu

Asphalt - Fertiger
      rozścielarka

Mobilkran
      dźwig samojezdny

Gabelstapler
      podnośnik widłakowy

• Gość: Schnute O Matko!boze swiety,co to jest?... IP: *.hsi.kabelbw.de 24.07.05, 09:35
        ...musze sobie zaraz chyba zalozyc Karteikarten, bo nie wyrobie;-)

Dzieki wielkie!!!!
      • Gość: Eddie Re: Nazwy min. pojazdow z ksiazeczki dla trzylatk IP: *.med.cm.kabsi.at 24.07.05, 10:09
        Podnośnik widłowy, czyli "widłak", oczywiście.
    • tiggerific Re: dla trzylatków? 24.07.05, 09:22
      do ćwiczenia wymowy chyba, np. na wyrazie Baumverpflanzungsmaschine albo
      Rettungsspreizgerät

dobre :)
      • Gość: Schnute Re: dla trzylatków? IP: *.hsi.kabelbw.de 24.07.05, 09:33
        No. Tekstu tu prawie nie ma, bardzo skapy, glownie same obrazki, no i zestaw
        tych machin z podpisami. Ksiazka sie nazywa 'Bagger, Laster, Kräne' autorki:
        Katji Schubert

• tiggerific Re: dla trzylatków? 24.07.05, 09:39
          i katujesz tym własne dziecko? :))))
          • tiggerific Re: dla trzylatków? 24.07.05, 09:45
            Baumverpflanzugcośtam to przesadzarka (do drzew)
            wejdź na jakąś stronę z maszynami budowlanymi i po fotkach trafisz.
            wieczorem jeszcze zajrzę, to może coś pomogę, bo teraz muszę spadać.
            • Gość: Schnute Nieee,wrecz przeciwnie IP: *.hsi.kabelbw.de 24.07.05, 09:54
              ...to ono mnie katuje bezlitosnie. Ja go usiluje katowac ksiazeczkami typu
              przygody wrobelka elemelka i siedze potem jak kretyn i czytam sama sobie...on
              jest totalnym maniakiem samochodowo-maszynowym, chyba zrozumialam juz, jak takie
              maniactwa funkcjonuja u doroslych 'Knirpsow', ktorzy w wieku podeszlym jeszcze
              buduja sobie kolejki na poddaszu, tak to sie skonczy u mojego, mam nadzieje ze
              juz mnie wtedy na swiecie nie bedzie, dziewczynki czegos takiego definitywnie
              nie maja. To JEST gen:-D
    • crannmer Jesli fachowo, to tak 24.07.05, 10:57
      Gość portalu: Schnute napisał(a):

> Prosze pomozcie, niestety nie wiem jak wytlumaczyc fachowo po polsku co to za
      > pojazdy, bo jak na razie jestem w stanie wylacznie opisowo:

Warning: ta ksiazeczka (i praktycznie wszystkie tego rodzaju) zawiera kilka
      bledow. Obrazki nie zawsze pasuja do terminow. Dlatego przed przejeciem
      ponizszych tlumaczen zalecam sprawdzenie w wyszukiwarce obrazkow zgodnosci
      znaczenia z ilustracja w ksiazeczce.

Jesli fachowo, to tak:

> Planierraupe

spycharka gasienicowa

> Schürfraupe

zgarniarkospycharka (neologizm, bo takiej maszyny w Polsce nie ma. Ta maszyna
      jest wlsnie skrzyzowaniem zgarniarki i spycharki)

> Dumper

wywrotka

> Hubstapler

termin wieloznaczny. bez obrazku celne tlumaczenie nie jest mozliwe.

> Drehbohrgerät

wiertnica

> Schwimmkran

zuraw plywajacy
      (dzwig to jest to, czym sie wjezdza na 10 pietro w wiezowcu)

> Sattelzug

ciagnik siodlowy z naczepa

> Vibrationswalze (takiego to to, to ja w zyciu na zywo nie widzialam - na
      > obrazku jest to walec z kolcami)

walec wibrayjny

> Baumverpflanzungsmaschine

przesadzarka do drzew

> Radlader

ladowarka kolowa

> Betonpumper

pompa do betonu (zapewne smojezdna. Bez obrazka ani rusz)

> Asphalt-Fertiger

ukladarka asfaltu

> Grader

rowniarka

> Planierpflug

opisowo: lemiesz do rozprowadzania zwiru na torowisku. Nie znam wlasciwego terminu.

> Mobilkran

zuraw samojezdny

> No i Gabelstapler - doszly mnie sluchy, ze to sztapler, zgadza sie?

wozek widlowy

BTW witam po urlopie.

MfG

C.
      • Gość: Schnute Re: Jesli fachowo, to tak IP: *.hsi.kabelbw.de 02.08.05, 09:23
        Crannmer, jeszcze jedno pytanko, bo wlasnie sie wglebilam w materie, czy
        Planierraupe to na pewno spycharka gasiennicowa, czy SPYCHACZ? Kiedys uzywalam
        wlasnie slowa spycharka, ale ktos mne poprawil na spychacz. Jestes pewny?

No i > zuraw plywajacy
        > (dzwig to jest to, czym sie wjezdza na 10 pietro w wiezowcu)
        >

Zuraw to racuej takie cos przyczepione gdzies bez kol lub innego napedu. Dzwig
        jest ze tak powiem samojezdny lub samoplywajacy, hihi, brzmi niezle przyznam
        sama. Zgadzasz sie ze mna, ze to raczej powinno sie nazywac dzwig plywajacy?
        • crannmer Zuraw, dzwig, winda 02.08.05, 13:13

> Planierraupe to na pewno spycharka gasiennicowa, czy SPYCHACZ? Kiedys uzywalam
          > wlasnie slowa spycharka, ale ktos mne poprawil na spychacz. Jestes pewny?

Jestem. Wg. polskiej terminologi wlasciwym (oficjalnym) okresleniem jest
          spycharka. Spychacz to okreslenie potoczne i zwyczajowe. W ksiazce dla dzieci
          ujdzie. W artykule fachowym mniej.

> Zuraw to racuej takie cos przyczepione gdzies bez kol lub innego napedu. Dzwig
          > jest ze tak powiem samojezdny lub samoplywajacy, hihi, brzmi niezle przyznam
          > sama. Zgadzasz sie ze mna, ze to raczej powinno sie nazywac dzwig plywajacy?

Njet. Zuraw jest zurawiem niezaleznie od tego, czy jezdzi (na szynach lub kolach
          ogumionych), plywa, czy stoi na stale (np. Zuraw Gdanski). Jesli z (ruchomego
          lub nie) wysiegnika zwisa lina z hakiem, to jest to zuraw.
          Niestety w jezyku potocznym zurawie zwane sa powszechnie (i nieslusznie) dzwigami.

Natomiast dzwig zwany jest w jezyku potocznym powszechnie i nieslusznie winda.
          Np. dzwig osobowy w wysokich budynkach. Jesli kabina, platforma lub zasobnik
          porusza sie (prawie) pionowo (np. w szybie) prowadzony szynami, to jest to dzwig.

Z kolei winda to poziomy lub pionowy napedzany obrotowo beben, przez ktory
          przewija sie lina, lancuch itp. ciagnacy cos innego. Np. winda kotwiczna na
          statku, wciagarka na samochodzie terenowym itp.

Ich hoffe, alle Klarheiten beseitigt zu haben.

MfG

C.

• Gość: Schnute Re: Zuraw, dzwig, winda IP: *.hsi.kabelbw.de 02.08.05, 14:14
            hm...zgodzilabym sie z Toba, gdyby nie perspektywa wytrzebienia mojemu
            trzylatkowi tego ciezko zakorzenionego dzwigu...zobacz tutaj, bo az
            pogooglowalam z ciekawosci, na przyklad: www.dzwigbud.com.pl/

A dzwigi osobowe, fakt, przypomnialam sobie takowe szczegolnie w domach
            towarowych, dostojnie unoszace konsumentow za kratkami:-)

Dzieki, Schnute
            • Gość: ich a znasz Paternoster? :) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.08.05, 14:42
              • crannmer Ja znam... 02.08.05, 14:54
                A tym, co nie znaja, trzeba jak najszybciej zademonstrowac, zanim regulacje
                europejskie nie poloza kres zyciu tych kilku jeszcze dzialajacych uzadzen.

Besichtigungstip: Zollamt St. Annen, Hamburg Speicherstadt.

MfG

C.
                • Gość: Schnute Re: Ja znam... IP: *.hsi.kabelbw.de 02.08.05, 17:34
                  Paternoster toz to dla mnie tez winda, ajk wszelkie inne windy. A co maja je
                  ostatecznie zlikwidowac? Nie niepokoj mnie, bo Hamburg nam za daleko;-)

Ale tak na serio to my jestesmy faktycznie czesciej na budowach, stacjach
                  benzynowych, lotniskach, zajezdniach i u strazy pozarnej, placyki zabaw sa
                  jakies takie ble ostatnio...dla gowniarza oczywiscie, bo ja bym sobie oczywiscie
                  chetnie przy piaskownicy... poczytala dudena;-)
                  • crannmer Re: Ja znam... 03.08.05, 21:29

> Paternoster toz to dla mnie tez winda, ajk wszelkie inne windy. A co maja je
                    > ostatecznie zlikwidowac? Nie niepokoj mnie, bo Hamburg nam za daleko;-)

POniewaz paternoster umozliwia niektorym idiotom wejscie do niego z dluga
                    drabina lub ciezkim wozkiem czterokolowym (i przy okazji zabicie sie), wiec
                    komisja europjska w swej niezmierzonej madrosci zakazala budowy nowych
                    paternostrow, a stare maja jedynie zezwoelenie warunkowe na eksploatacje, az sie
                    dokumentnie zepsuja. Amen.

> Ale tak na serio to my jestesmy faktycznie czesciej na budowach, stacjach
                    > benzynowych, lotniskach, zajezdniach i u strazy pozarnej, placyki zabaw sa
                    > jakies takie ble ostatnio...dla gowniarza oczywiscie, bo ja bym sobie
                    > oczywiscie
                    > chetnie przy piaskownicy... poczytala dudena;-)

Ciesz sie. Zabawki (i zabawy) dziewczynek sa najczesciej takie banalne. I takie
                    rozowe :->

MfG

C.
            • crannmer Re: Zuraw, dzwig, winda 02.08.05, 14:49

> hm...zgodzilabym sie z Toba, gdyby nie perspektywa wytrzebienia mojemu
              > trzylatkowi tego ciezko zakorzenionego dzwigu...

W tym wieku nie bedzie problemu. A na przyszlosc uwazaj przy ksztalceniu
              technicznym latorosli na roznice miedzy eksplozjami i detonacjami, rewolwerami i
              pistoletami, czolgami i dzialami pancernymi, a takze zurawiami i dzwigami
              tudziez dzwigami i windami ;-)

> zobacz tutaj, bo az
              > pogooglowalam z ciekawosci, na przyklad:

Klikasz na link "sprzet" po prawej stroni i znajdujesz pelne potwierdzenie moich
              slow :-)

> A dzwigi osobowe, fakt, przypomnialam sobie takowe szczegolnie w domach
              > towarowych, dostojnie unoszace konsumentow za kratkami:-)

Bedac w dowolnym wiezowcu spojzyj na tabliczke znamionowa w windzie. Slowa
              "winda" za Chiny nie znajdziesz. Natomiast slowa "dzwig osobowy" z pewnoscia.

MfG

C.
              • Gość: Schnute Re: Zuraw, dzwig, winda IP: *.hsi.kabelbw.de 02.08.05, 17:54
                Widzisz jak sie bronie przed uznaniem zurawia jako mojego dzwigu jedynego?
                Faktycznie czytalam pod 'oferta' i przeczytalam jak chcialam i jak mi pasowalo o
                dzwigu, blednie oczywiscie, i cos mi sie powoli widzi, ze niestety albo stety
                masz swieta racje. Dzieki za cierpliwosc Crannmer:-)

Schnute
      • Gość: aga_s ja tez zawsze mam kłopot z tymi IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 03.08.05, 21:07
        żurawiami - po niemiecku Kran - a po polsku ... raz żuraw, raz suwnica!!!
        • crannmer To elementarne, Watsonie 03.08.05, 21:25
          Gość portalu: aga_s napisał(a):

> żurawiami - po niemiecku Kran - a po polsku ... raz żuraw, raz suwnica!!!

Jesli wysiegnik podparty jest z obu stron i tylko sie przesuwa, to jest to suwnica:
          www.bielpol.com.pl/bielp_zmiana/suwnica_b_mgl.jpg
          www.intertech-olesno.com.pl/produkty/grafika/suwnica.jpg
          www.fud.com.pl/grafika/tucchi01.jpg
          Jesli wysiegnik podparty jest tylko z jednej strony, a nawet moze sie obracac,
          to zuraw:
          www.legprzem.com.pl/en/img/oferta/zuraw_HC.gif
          www.puik.pn.pl/wyposazenie/21/zuraw_EDK80.JPG
          upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/4/46/200px-Zuraw_portowy.jpg
          MfG

C.
    • Gość: Eddie Re: Nazwy min. pojazdow z ksiazeczki dla trzylatk IP: *.med.cm.kabsi.at 24.07.05, 11:58
      Einsatzkelle - miałem napisać "lizak", ale napiszę "tarcza do zatrzymywania pojazdów w warunkach dostatecznej widoczności"

Schlauchspindel - zwijarka szybkiego natarcia ;)

Teleskopleuchte - maszt oświetleniowy (z najaśnicami)

Tankloeschfahrzeug - wóz gaśniczy ze zbiornikiem na wodę i środek pianotwórczy
      (Trocken - miałby zbiornik na proszek ;)

Rettungspreizgeraet - rozpieracz (nie mylić z rozwieraczem ;)

Einsatzleitwagen - pojazd dowództwa akcji

Drehleiterfahrzeug - wóz specjalny- drabina mechaniczna.

Ruestfahrzeug - wóz ratownictwa technicznego

Feuerwehrbeil - siekierka, toporek, tomahawk, albo coś tak. Może służyć jako tasak do przero śniętego boczku

• Gość: Eddie Re: Nazwy min. pojazdow z ksiazeczki dla trzylatk IP: *.med.cm.kabsi.at 24.07.05, 12:31
        Errata - "zwijadło" zamiast "zwijarka".
        • maya2006 Re: Nazwy min. pojazdow z ksiazeczki dla trzylatk 03.08.05, 22:16
          mobilkran: zuraw samojezdny lomatko boska!.-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka