kokolores 27.07.05, 15:40 Kabaczka znalazlam "Pastetenkürbis" , moze istnieje jakas inna zazwa tego? A botwinka to "junge Rotebeete"? :o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosciu Re: Botwinka i kabaczek? IP: *.isw.uni-stuttgart.de 27.07.05, 16:02 Co to jest kabaczek? Jak to wyglada? www.geocities.com/kurtjost/Zierkuerbis.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Botwinka i kabaczek? 27.07.05, 16:36 To jest jakas odmiana dyni. encyklopedia.pwn.pl/32891_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Botwinka i kabaczek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:56 botwinka - der Mangold kabaczek - der Gartenkürbis Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Botwinka i kabaczek? 27.07.05, 19:01 Dzieki! Ciekawa jestem czy espedientka w warzywniczym bedzie wiedziala co to jest Mangold. Jak poprosilam kiedys o chrzan to mi przyniosla w sloiku i zrobila duuuuze oczy ,kiedy jej powiedzialam ,ze chodzilo mi o korzen. Tak "chodzi za mna" barszczyk z botwinka,mniam,mniam! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich zapomnij barszczyk, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 27.07.05, 20:37 tutaj masz gwiazdki Michelina: www.kochen-wein.de/datenbank/search.php Jak już coś ugotujesz, to zadzwoń! ;) Dzisiaj udzielam się bardziej real, aniżeli virtuell. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: Botwinka i kabaczek? IP: *.med.cm.kabsi.at 28.07.05, 01:36 Botwina, to w zasadzie burak liściowy. Ponieważ określa się tym słowem także młode liście buraka ćwikłowego, może dojść do nieporozumień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich włoska odmiana kabaczka to IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 27.07.05, 20:44 Zucchini. To wszystko jeden pies, po poznańsku "rodzina korboli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iamizy a wy wszyscy sie mylicie IP: *.isw.uni-stuttgart.de 28.07.05, 09:08 A mangold to nie to co myslicie tutaj Kuron wytumaczyl to 1A www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=49&highlight=botwinka Tak dla zachety cytat "botwink czy tez bocwina? Mieszkam w Niemczech i stad znam botwine - po niemiecku Mangold. Z wygladu to nie przypomina gornej czesci buraka czyli przekrwionych lisci - wrecz przeciwnie, liscie sa grube, soczyste, z bialami "nitkami" albo tez zoltymi - ok zdrzaja sie tez rozowe. Niedawno widzialam w jarzyniaku liscie buraka - i to tez byl Mangold. Teraz juz nie wiem czy to jedno i to samo. Macku, moze wiesz cos na ten temat???" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: a wy wszyscy sie mylicie IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 28.07.05, 09:41 Mangold to osobne warzywo, przyrzadza sie tak jak szpinak. A botwinke udalo mi sie kupic tylko raz na targu, ale tez juz byla troszke za stara (za duze buraki, twarde liscie). Pewnie sie nie oplaca zbierac takich mlodziutkich, prawdziwych mlodych ziemniaczkow tez "ni ma" - tutejsze Frühkartoffel nijak sie maja do naszych delikatnych, prawie bez skorki, schniff :-(( A z kabaczkiem wszystko mi sie pomieszalo, sa jeszcze z rodziny ogorkowatych patisony. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: a wy wszyscy sie mylicie 28.07.05, 11:32 Mnie chodzilo o BOTWINKE (mlode buraki) ,dzieki za wyjasnienie . Czlowiek sie cale zycie uczy. :o) Odpowiedz Link Zgłoś