meenzer 18.03.03, 10:02 Jak wymawiać Stadt i Staat aby było słychać różnicę o co nam chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafiano2 Re: Jak wymawiać Stadt i Staat ? 18.03.03, 16:14 Stadt (sztat) Staat (sztaaat)- długo koniecznie. aż do przesady a jak to nie pomoże to przecież jest inny rodzajnik die Stadt der Staat Odpowiedz Link Zgłoś
meenzer Re: Jak wymawiać Stadt i Staat ? 19.03.03, 14:34 Dzięki. Z tym rodzajnikiem to wiadomo ale w wymowie nie zawsze się je używa a różnicę między tymi dwoma rzeczownikami trzeba jakoś zaznaczyć bo może dojść do komicznej pomyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sobolewska Re: Jak wymawiać Stadt i Staat ? 21.03.03, 19:48 Jak w odpowiedzi powyżej. W słowniku wymowy /Aussprachewörterbuch) słowa są zaznaczone tak: /załóżmy, że znak „ƒ” oznacza „sz”/ Staat |ƒta:t| Stadt |ƒtat| Pomyłki są rzeczywiście niebezpieczne, np. die Robe – die Robbe Suknia wieczorowa – foka. Ktoś może niechcący powiedzieć, ze oddał fokę do pralni chemicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Allergie gegen Pol(l)en 30.03.03, 00:28 > Pomyłki są rzeczywiście niebezpieczne, np. die Robe – die Robbe > Suknia wieczorowa – foka. > Ktoś może niechcący powiedzieć, ze oddał fokę do pralni chemicznej. :-) Ladne. Mnie najbardziej podoba sie: "Allergie gegen Pollen" und "Allergie gegen Polen" Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: Jak wymawiać Stadt i Staat ? 31.03.03, 20:04 Przepraszam, nie wiem jak to się stało, ale przez pomyłkę wysłałem mój "Beitrag" na temat wymowy pod zapytanie pod tytułem "klack,klack" i "beep, beep". Zapraszam więc pod ten mail. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Tüte und Titte 10.04.03, 16:58 Tak, oprocz charakterystycznej dla Polakow 'Allergie gegen Pol(l)en' nalezy sie rowniez wystrzegac w sklepie pytan typu: 'Haben Sie Papiertitten'. Tak na wszelki wypadek - bezpieczniejsza forma jest: 'Haben Sie Papiertüten?' ;-) Luki Odpowiedz Link Zgłoś