Gość: j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 15:07 Wie findest du, wer dafür die Verantwortung trägt ? czy Wie findest du, wer trägt dafür die Verantwortung ?, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: j Re: jaki szyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 15:19 dzięki, i jeszcze 1: 40% der Menschen beteiligt an... czy beteiligen an, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: jaki szyk? 08.02.07, 15:25 sind an... beteiligt lub generalnie l.mn. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: jaki szyk? 08.02.07, 15:23 Szyk może i dobry ale całe zdanie jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie całe tylko "finden" IP: *.olsztyn.mm.pl 08.02.07, 15:28 jeszcze bym zamienił Verantwortung tragen na verantwortlich sein. Faktycznie, mamy nowe zdanie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jaki szyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 15:54 > Szyk może i dobry ale całe zdanie jest do dupy. Dzięki ja.nusz, jeszcze bądź tak dobry i wyjaśnij dlaczego ??? Nie stosuje się tego zwrotu w mowie?? Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: jaki szyk? 08.02.07, 22:39 A moim zdaniem nie pasuje tu "wie findest du". Tego sie uzywa raczej w zrotach typu: wie findest du das Kleid/Auto/den Typen am Tisch gegenüber itp. Ja bym napisala np tak: Und wer, deiner Meinung nach, trägt die Verantwortung dafür? Ale jest jeszcze wiele innych mozliwosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki Re: jaki szyk? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.02.07, 22:47 mozliwosci siegaja nieskonczonosci... :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jaki szyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 22:57 bardzo wielkie dzięki!!!Super, że można tu jednak otrzymać normalną pomoc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: jaki szyk? IP: *.proxy.aol.com 10.02.07, 19:54 Nie jestem pewna czy ta druga wersja jest w porzadku. Dalsza czesc zdania po przecinku to wedlug mnie tzw. Nebensatz i tu wystepuje czasownik na koncu. Czyli poprawna bylaby wersja pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki marudzisz gosciowko i zamet wprowadzasz IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.07, 20:04 masz braki. pracuj nad nimi. j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: marudzisz gosciowko i zamet wprowadzasz IP: *.proxy.aol.com 10.02.07, 22:15 To musze powiedzic mojej nauczycielce niemieckiego, ze tez ma braki. Uczyla mnie ze w "Nebensatz" czasownik musi byc na koncu. Tylko wlasnie jak mam jej to powiedziec po niemiecku? Babka nie rozumie po Polsku. Moze pomozesz mi jecki? Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Niepotrzebnie sie unosisz, 10.02.07, 22:42 Pani dobrze Cię uczyła - tyle że to nie jest Nebensatz. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus w tym - wprawdzie blednym ale przykaldowym 10.02.07, 22:44 zdaniu z pierwszej wypowiedzi w tym watku - to jest przecie zdanie podrzednie zlozone, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki co tak ! IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.07, 22:53 "to jest przecie zdanie podrzednie zlozone, co nie?" Czyz to nie wspaniale, jak pieknie profanus vulgus daje sie klasyfikowac wg. swoich prowincjonalizmow? :-))) j. Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: w tym - wprawdzie blednym ale przykaldowym 10.02.07, 23:20 Nie jest - właśnie dlatego, że jest błędne. Byłoby, gdyby się zaczynało np. "Ich weiß nicht, wer.... trägt". Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ale zdanie zaczynajace sie od wer to zdanie podrz 10.02.07, 23:22 zlozone, ergo Nebensatz nie pamietam nazwy zdania, niestety, i nie chce mi sie zagldac do gramatyki Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p wcale nie uwazam, 10.02.07, 23:42 aby zdanie "Wer ist hier dämlich" mialo byc zdaniem podrzednym. ani zdaniem, ani kwestia... j. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus mylisz pojecia, moj drogi 10.02.07, 23:46 Zdanie: Wer ist hier dämlich jest zdaniem pojedynczym i jako takie nie wchodzi w zakres ww rozwazan. " Ich weiß nicht, wer hier dämlich ist" - to bylby odpowiedni przyklad. Musisz, drogi jecki, nauczyci sie czytac, a potem pisac pasujace komentarze. Na razie bladzisz w ciemnosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: jaki szyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 23:02 Wydaje mi sie jednak, ze w twoim zdaniu powinien obowiazywac szyk koncowy. Jezeli sie myle, prosze wytlumaczcie mi dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: jaki szyk? 10.02.07, 23:59 Juz napisalam wyzej,ze "Wie findest du" tu nie pasuje. Dlatego cala dyskusja na temat gramatyki nie ma sensu. Ale jesli ktos sie juz na to "wie findest du" uparl to wtedy z dwukropkiem a nie z przecinkiem i mamy dwa zdanie pojedyncze. Wie findest du: Wer trägt dafür die Verantwortung? Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: jaki szyk? 11.02.07, 00:03 No i właśnie to miałam na mysli - żadnego "Nebensatza" tu być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś