whisper19 04.08.09, 11:01 Witam dostałam się na filologie niderlandzka przejrzałam aktualne oferty pracy są bardzo ciekawe ale co będzie za 5 lat.Czy ta filologia to dobry wybór? Jestem ciekawa waszych opinii :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thunder-mug Szkoda wysiłku... 04.08.09, 14:28 whisper19 napisała: > Witam dostałam się na filologie niderlandzka przejrzałam aktualne oferty pracy > są bardzo ciekawe ale co będzie za 5 lat.Czy ta filologia to dobry wybór? Jeste > m ciekawa waszych opinii :) Zgodnie z tym, co ja codziennie czytam w mediach, elektronicznych i print, zmiana klimatu spowoduje wzrost poziomu morza. Już obecnie przeważająca część Niderlandów jest poniżej poziomu morza. Gdy studia skończysz, Holandii już nie będzie... Szkoda wysiłku... PS Niderlandzką wymowę najlepiej ćwiczyć z zapalonym gardłem... Odpowiedz Link Zgłoś
thunder-mug nic nowego: 05.08.09, 12:46 whisper19 nie napisała nic nowego: Na temat Niderlandów wiem jeszcze, że tam palenie haszu jest legalne... I, że sprowadzili sobie pełno muzułmanów do kraju. I muzułmanie rządzą obecnie Holendrami... Holendrzy mają zrezygnować z Bożego Narodzenia, bo to świętowanie obraża uczucia gości... Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Szkoda wysiłku... 05.08.09, 16:08 zatem warto od razu zapoznac sie z das Afrikaans oder Kapholländisch Odpowiedz Link Zgłoś
thunder-mug Schwachsinn! 05.08.09, 16:44 lepian4 napisał: > zatem warto od razu zapoznac sie z das Afrikaans oder Kapholländisch ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Schwachsinn! Liebe whisper19 Ich schlage vor, Du studierst Bayerische Philologie. In Bayern sind bekanntlich die Alpen. Wenn es Holland nicht mehr geben wird, Bayern bleibt bestehen. Und vor einigen Mill. Jahren reichte Holland bis Großbritannien. Im Ärmelkanal (früher Holland) hat man Knochen von holländischen Mammuts gefunden. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Schwachsinn! 05.08.09, 17:03 Masz racje, od razu lepiej poznac j. arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
thunder-mug Re: Schwachsinn! 05.08.09, 17:07 lepian4 napisał: > Masz racje, od razu lepiej poznac j. arabski. Sahara była kiedyś dnem Oceanu ... A teraz Arabowie tam żyją... Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Schwachsinn! 05.08.09, 18:01 Ale jaskolki ciagle tam lataja i ludza sie, ze natrafia na bezgraniczne wody. Moze idac tym tropem, warto jednak uczyc sie jezyka niederlandzliego? Odpowiedz Link Zgłoś
netfun Re: Schwachsinn! 06.08.09, 09:25 Oczywiscie, ze warto. Sam sie uczylem niderlandzkiego, z wiekszymi lub mniejszymi sukcesami. Jezyk jest wbrew pozorom calkiem przystepny i w miare latwy do opanowania. Jesli nawet kiedys Holandie ocean zaleje, to dalej bedzie mozna sie poslugiwac tym jezykiem w polnocnej czesci Belgii, na Antylach Holenderskich oraz innych (bylych) holenderskich koloniach. Wiec warto. W ogole warto uczyc sie jezykow obcych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club Drobne pytanko! 06.08.09, 16:07 Prosze o kompetentną wypowiedź: czy Belgia i Antyle Holenderskie są górami? Jeśli tak, to prosze podać od kiedy? Dziekuję uprzejmie! Odpowiedz Link Zgłoś
netfun Re: Drobne pytanko! 06.08.09, 16:35 Najwyzszy punkt Flandrii: 287 m nl.wikipedia.org/wiki/Remersdaal Najwyzszy punkt Antyli Holenderskich: 877 m nl.wikipedia.org/wiki/Mount_Scenery Czy poziom oceanow podniesie sie az o 200 metrow? Jesli nawet, to nie cala Holandia zostanie zalana: nl.wikipedia.org/wiki/Vaalserberg Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club I une tam na tych Antylach... 06.08.09, 16:45 wszyćkie miszkajom na samiućkiej górze? Odpowiedz Link Zgłoś
netfun Re: I une tam na tych Antylach... 06.08.09, 16:54 Nie, no jasne, ze nie, ale chocby ocean swiatowy sie o 200 metrow podniosl (co jest raczej niemozliwe - rzuc okiem tu: ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/90/wzrost-poziomu-oceanow ) to troche ziemi, czy tez wulkanicznego zbocza nadajacego sie do zamieszkania, zawsze zostanie. A czlowiek to gatunek gadatliwy i na tych Holenderskich Antylach tez sie jakos porozumiewac musi, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club Re: I une tam na tych Antylach... 06.08.09, 17:02 netfun napisał: > A czlowiek to gatunek gadatliwy i na tych Holenderskich Antylach > tez sie jakos porozumiewac musi, nie? A to się akurat zgadza! Kto wie: wobec takich scenariuszy niderlandzista(?) może z czasem stać się rzadkim okazem i ceny na niego podskoczą. Odpowiedz Link Zgłoś