lapidus1 14.05.11, 00:33 Jak sie nazywa po angielsku dmuchawiec? Po polsku mamy mlecz i dmuchawiec, a po angielsku: dandelion i ...? Dzieci mowia 'dandelion clock'. To dobre dla dzieci ;) Jest cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: mlecz i dmuchawiec 14.05.11, 15:51 Także dandelion i mnóstwo innych nazw. Sam zobacz: www.dgsgardening.btinternet.co.uk/dandelion.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: mlecz i dmuchawiec 21.05.11, 18:00 Ciekawy link, tez dziekuje. A jak to w polsce ze zbieraniem mlecza s\dla celow kulinarnych? A jak we Francji? Czy mlecz i tu i tam jest taki sam? Odpowiedz Link Zgłoś
lapidus1 Re: mlecz i dmuchawiec 25.05.11, 01:09 Mieszkam w Anglii, w Polsce w dawnych czasach wilam wianki na glowe z mleczy i zapewne gotowalam z nimi dla lalek :) Z zaskakujacych rzeczy w Anglii widzialam kozi ser utoczony w kwiatach lawendy (nie probowalam) i moj ulubiony mistrz kuchni dodal pączki lawendy do ciasteczek i eksperymentowal dodajac szczypte platkow do lekko podsmazanych pomidorow z ziolami (albo do zielonej salatki?) gotujac/improwizujac w plenerze na czyjejs dzialce. Trafilam na strone podajaca 40 jadalnych kwiatow ale bez przepisow i nie ma mleczy na liscie :/ Przybyli mi wegetarianie w rodzinie i staram sie podac im cos nowego za kazdym razem a mam niewielki repertuar (ale chce go powiekszyc). CHyba przymkne oko na brak mleczy na tej liscie ... Czy dobrze kojarze, ze interesujesz sie gotowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: mlecz i dmuchawiec 26.05.11, 14:09 Jesli pytanie jest do mnie to tak. "Ci, którzy wiedzą - nie mówią. Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą" Odpowiedz Link Zgłoś
mysterious1988 Re: mlecz i dmuchawiec 14.05.11, 11:57 blow-ball ale to takze dziecinne ;-) W polskim slowo dmuchawiec tez jest slowem potocznym, fachowo to mniszek lekarski ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lapidus1 Re: mlecz i dmuchawiec 16.05.11, 18:49 Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Ampolion, bardzo ciekawy link. Taka pospolita roslina a ma tyle zastosowan! I teraz wiem, ze 'dandelion' pochodzi z francuskiego 'dent de lion'. I ma wiecej witaminy A niz marchewka! Czuje sie zainspirowana zeby domowym wegetarianom przy okazji zaserwowac risotto z dodatkiem platkow mlecza. I moze lisci zamiast szpinaku... ( R, to impress them ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cirrus4 Re: mlecz i dmuchawiec 09.06.11, 19:19 to nie jest MLECZ tylko Mniszek lekarski Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: mlecz i dmuchawiec 15.06.11, 05:30 Zapytalem sie na kanadyjskim forum, zobaczymy, co jutro odpowiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: mlecz i dmuchawiec 15.06.11, 05:32 Mlecz, to jest potoczna nazwa Mniszka lekarskiego...ergo, to jest Mlecz. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: mlecz i dmuchawiec 17.06.11, 04:37 Niestety, okazuje sie, ze Anglosasi nie maja na to nazwy. Jedna gosciowka odpowiedziala mi, ze za mlodu mowili no to "snow flower", ale to bylo tylko takie regionalne. Nie maja nazwy...wszyscy mowia: "It's gone to seed", doh, of course, it's gone to seed. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: mlecz i dmuchawiec 17.06.11, 04:46 On the other hand, one guy told me, that the puffy structure is called pappus. Odpowiedz Link Zgłoś
cirrus4 Re: mlecz i dmuchawiec 25.07.11, 15:24 mudzyn7 napisał: > Mlecz, to jest potoczna nazwa Mniszka lekarskiego...ergo, to jest Mlecz. Mylisz się: pl.wikipedia.org/wiki/Mlecz "sow thistles" pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity "dandelion" Odpowiedz Link Zgłoś